AUTOpro
Generale

Maşinile autonome ar putea reduce numărul de automobile deţinute de o familie

Un studiu desfăşurat în SUA, care a intervievat 150.000 de familii, arată că proliferarea maşinilor autonome ar limita nevoia deţinerii mai multor automobile.

Text: Alex Buţu

Constructorii auto dezvoltă într-un ritm galopant sisteme care permit automobilelor să ruleze fără intervenţia unui şofer. Este evident că aceasta va deveni realitatea automobilistică a viitorului nu foarte îndepărtat. De aceea, se derulează în paralel şi o mulţime de studii care observă sau prezic impactul acestui nou gen de transport. Doi cercetători din cadrul Institutului de Cercetare al Universităţii de Transport din Michigan au analizat datele din Studiul Naţional organizat de guvern despre comportamentul de călătorii al familiilor din SUA. Concluzia este că maşinile autonome ar putea reduce considerabil numărul de maşini deţinute de o familie americană. Media ar scădea de la 2,1 maşini la 1,2 maşini. Din cele 150.000 de familii intervievate, 83,7% nu folosesc cu frecvenţă zilnică decât una dintre maşini. 14,7% utilizează două automobile simultan. Şi doar 2% au nevoie de 3 sau mai multe maşini. Cu o maşină autonomă scenariul s-ar schimba. Aceasta ar duce unul dintre membrii familiei la o destinaţie iar apoi ar putea reveni singură acasă, unde ar sta la dispoziţia altui membru din familie. Există şi opinii, precum cea a unui reprezentant Toyota din SUA, care spune că maşinile autonome ar putea aglomera traficul urban. Motivul este că multe persoane s-ar muta din periferii în oraş, deoarece maşinile autonome oferă posibilităţi de transport sporite în mediul urban şi ar elimina nevoia unei maşini ca mijloc obligatoriu transport impus de o locuinţă în afara metropolei.

Image 4 - Lexus City Street

Articole similare

Hotel Guide | Top 10 Beautiful Hotel in Phangan, Thailand

Mihai Predescu

Numărul de kilometri și data celui mai recent ITP pot fi verificate prin intermediul aplicației Istoric Vehicul de la RAR

Dragos Baltateanu

Porsche Macan, lansat oficial la salonul auto de la Los Angeles 2013

Leave a Comment