AUTOpro
Generale Green car Stiri

Fiat a dezvăluit noul model de clasă compactă Grande Panda (VIDEO)

Constructorul italian de automobile Fiat a dezvăluit oficial noul model de clasă compactă Grande Panda.

Conceput 100% în Italia, acesta este primul vehicul dintr-o nouă gamă inspirată de vechiul Panda din anii 1980. Deocamdată, acesta este oferit într-o variantă 100% electrică. Ulterior vor fi disponibile și versiuni termice și hibride.

Noul Fiat Grande Panda a fost dezvoltat pe platforma Smart Car

Fiat

Gama europeană a celor de la Fiat îmbătrânește, însă cel puțin este mai diversificată comparativ cu alte piețe. Astfel, italienii oferă, între altele, modelele 500, 500X, 600X, Tipo și Panda. Acesta din urmă își îmbogățește oferta cu noul Grande Panda, care este mai mare și diferit din punct de vedere mecanic.

Dezvoltat integral la „Centro Stile” din Torino, noul Fiat Grande Panda este mai degrabă o nouă versiune decât un înlocuitor pentru actualul Panda. De altfel, acesta va rămâne pe piață cel puțin până în 2027, atunci când va fi împlinit 16 ani.

Noua compactă este construită pe platforma Smart Car a Grupului Stellantis. Astfel, Grande Panda se numără printre cele 13 modele care vor împărți această arhitectură.

Grand Panda este mai lung comparativ cu generația anterioară

După cum sugerează și denumirea, noul model este mai mare decât un Panda standard. Astfel, el măsoară aproximativ 3.990 cm, fiind cu 30 cm mai lung decât a treia generație, lansată în 2011. Modelul are o înălțime de 1.570 mm și o lîțime de 1.760 mm. Portbagajul are o capacitate de încărcare de 361 de litri, iar capacitatea totală a compartimentelor de depozitare atinge 13 litri.

Cu această dimensiuni, Grande Panda se încadrează perfect în segmentul B. Acest plus de lungime nu reprezintă surpriză deoarece micuțul crossover italian este în esență versiunea Fiat a noului Citroen C3 vândut în Europa.

Din punct de vedere estetic, modelul italian adoptă un design exterior pătrățos. Acesta este un mix subtil de linii structurate și suprafețe moi. Protecțiile din plastic negru de la nivelul barelor de protecție și al pasajelor roților, precum și barele de pe plafon conferă un plus de robustețe.

Noul Grande Panda va avea și o versiune pur electrică

Potrivit comunicatului oficial, farurile sunt confecționate din cuburi de opal și fac trimitere la ferestrele clădirii uzinei Lingotto din Torino. În plus, luminile de zi și cele de semnalizare sunt integrate în același bloc de lumini. Interesant este că semnalizatoarele luminează unele cuburi care apar ca pixeli orizontali aranjați într-un model de tablă de șah.

Aspectul exterior al noului Grande Panda este completat de jantele de 17 inch. În același timp, se remarcă inscripțiile cu numele modelului, care sunt imprimate cu basorelief tridimensional pe uși. Ele reflectă mediul înconjurător și reprezintă un omagiu adus clasicului Panda 4×4.

Partea din spate prezintă un look îndrăzneț datorită pasajelor proeminente ale roților, înclinării geamurilor și aspectului lunetei și al stopurilor. Interiorul oferă un instrumentar de bord de 10 inch și un ecran multimedia de 10,25 inch. Ambele sunt ovaloide și aduc un omagiu pistei de testare de pe acoperișul clădirii istorice Lingotto din Torino.

Din punct de vedere tehnic, modelul compact va fi disponibil atât în versiuni mild-hybrid, cât și într-o versiune pur electrică. Varianta cu emisii zero va folosi un motor de 83 kW, care va fi alimentat de o baterie de 44 kWh. Autonomia lui Grande Panda în această configurație este de 320 de kilometri.

Noul Fiat Grande Panda va ajunge atât pe piețele din Europa, cât și în Orientul Mijlociu și Africa. Mașina va fi disponibilă atât în ​​versiune hibridă, cât și întruna pur electrică.

Sursa: Fiat

Articole similare

Noi imagini cu BMW X4 suprins parțial camuflat

CES a devenit printre altele și un salon auto

Filip Sîrbu

Rivian a publicat un teaser cu viitorul SUV electric R2. Debutul oficial, pe 7 martie (VIDEO)