Guvernul Germaniei și Comisia Europeană au ajuns la un acord privind comercializarea de mașini noi echipate cu motoare termice și după anul 2035, cu condiția ca acestea să fie alimentate cu combustibili sintetici. Informația fost confirmată de către Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene.
Acordul prevede crearea unei noi categorii de automobile în Uniunea Europeană pentru mașinile care pot funcționa doar cu carburanți neutri din punct de vedere climatic. Aceste vehicule ar trebui să utilizeze tehnologie care le-ar împiedica funcționarea în cazul în care ar fi utilizați alți combustibili.
Automobilele echipate cu motoare termice alimentate cu combustibili sintetici vor fi clasificate neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2.
Comisia Europeană vrea să atingă neutralitatea climatică până în 2050

Parlamentul European a votat în urmă cu mai aproape două luni interzicerea vânzărilor de mașini noi dotate cu motoare cu ardere internă începând cu anul 2035 în țările din Uniunea Europeană. Imediat după această decizie controversată au apărut nemulțumiri din partea mai multor guverne față de acest plan.
Între cei nemulțumiți s-a numărat și Germania, una dintre cele mai importante piețe europene. Autoritățile de la Berlin au încercat să-i convingă pe membrii din Comisia Europeană să mențină pe piață mașinile cu motoare termice și după 2035. Această solicitare a fost susținută mai ales de Porsche și de alte părți ale industriei auto din Germania. Singura condiție este ca mașinile să fie alimentate cu combustibili sintetici.


Printr-o postare făcută recent pe Twitter, oficialul de la Comisia Europeană, Frans Timmermans, a confirmat acordul cu guvernul german. „Am ajuns la un acord cu Germania cu privire la viitoarea utilizare a combustibililor sintetici în mașini”. La rândul său, ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, a precizat că „această cale este clară” odată cu acest acord.
Acordul cu Germania nu schimbă textul regulamentului semnat în 2022

„Mașinile echipate cu motoare cu ardere internă vor putea fi înmatriculate și după anul 2035, însă doar dacă vor utiliza exclusiv carburanți sintetici, care sunt neutri din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon”, a spus Wissing într-o postare pe aceeași rețea de socializare.
Acordul înseamnă că Germania poate aproba în mod oficial un acord încheiat în octombrie 2022. Acesta prevede ca mașinile noi să aibă emisii zero, un pilon-cheie în planurile UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
Totuși, acordul la care Comisia Europeană a ajuns cu Germania nu schimbă textul regulamentului care a fost convenit între reprezentanții statelor membre și Parlamentul European anul trecut. După ce miniștrii vor semna, comisia va oferi mai multe detalii cu privire la următorii pași pentru implementarea prevederii privind e-carburanții, potrivit unui oficial UE.
Propunerea ar putea oferi producătorilor din industria auto posibilitatea de a continua să vândă automobile cu motoare cu combustie internă și după 2035, dată la care legislația europeană va interzice vânzarea acestora.