AUTOpro
Generale

Autorităţile americane pregătesc sisteme de măsurare a alcoolemiei implementate în habitaclul automobilului

Administraţia americană pentru siguranţă în trafic a anunţat că testează două tehnologii de măsurare a alcoolemiei şoferului, care nu vor permite maşinii să pornească, dacă limitele legale sunt depăşite.

Text: Alex Buţu

Una dintre tehnologii dezvoltate de NHTSA (National Highway Traffic  Safety Administration) analizează aerul respirat de şofer, iar a doua constă în măsurarea alcoolemiei prin apăsarea butonului de pornire a motorului sau atingerea schimbătorului de viteze. Măsurarea are loc în mai puţin de o secundă. În cazul variantei care analizează respiraţia, un senzor va fi amplasat fie în portiera şoferului, fie pe butucul volanului. Acesta emite unde de lumină infraroşie, sensibile chiar şi la respiraţia normală a şoferului. Fiindcă moleculele de dioxid de carbon şi alcool absord cantităţi diferite de lumină, sistemul va constata alcoolemia din respiraţie.

Se menţionează că sensibilitatea şi precizia senzorului, precum şi controlarea sistemului de ventilaţie permit analizarea izolată a respiraţiei şoferului, pentru a nu exista influenţe de la restul pasagerilor. Pentru varianta cu senzori în butonul de pornire a motorului sau în schimbătorul de viteze, este folosită spectroscopia cu infraroşu. Aceasta detectează moleculele de alcool de sub nivelul pielii.  În SUA, sistemul va fi programat pentru a avea toleranţă zero pentru şoferii sub 21 de ani, deoarece consumul de alcool este interzis până la această vârstă. 

Articole similare

Carlos Ghosn, CEO Renault, explică de ce Kwid costă doar 4700 de dolari în India

Noul Chevrolet Corvette C8 are motor V8 central și 495 CP

Dragos Baltateanu

Porsche face o verificare cu scop preventiv a modelelor Cayenne

Emanuel Nastasa

Leave a Comment