AUTOpro
Stiri Green car

Zem – mașina electrică ce colectează CO2

Zem

Știm cu toții că orice mașină poluează chiar înainte de a ajunge în trafic. Inclusiv mașinile electrice trebuie să parcurgă mulți kilometri pentru a deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. O soluție pentru a accelera acest proces vine de la Zem, mașina care poate colecta CO2 în timp ce merge.

Față de mașinile cu motoare cu combustie internă, vehiculele complet electrice nu emit noxe, dar în procesul de fabricație al bateriilor poluarea cu CO2 este majoră. Asta înseamnă că un EV va trebui să parcurgă câteva mii bune de kilometri pentru a atinge neutralitatea emisiilor de carbon. Există totuși șansa ca o mașină electrică să grăbească acest proces.

O echipă de 35 de studenți de la Universitatea Tehnologică din Eindhoven a avut o idee genială, pe care au și reușit să o pună în practică: crearea unei mașini electrice care să poată prelua dioxid de carbon din atmosferă, pe care să-l depună în filtre speciale. Așadar, automobilul nu doar că nu ar emite CO2, ci l-ar colecta pe cel deja existent în atmosferă și astfel ar contribui la reducerea fenomenului de încălzire globală. 

Zem – Zero emission mobility, este un micuț coupe electric realizat în mare parte din plastic reciclat. Șasiul monococă și panourile caroseriei sunt printate 3D din astfel de materiale, iar majoritatea pot fi din nou reciclate la sfârșitul vieții acestui vehicul.

Pus în mișcare de un motor electric alimentat dintr-un pachet de baterii Li-Ion de la Cleantron, Zem poate capta circa 2 kg de CO2 după mai bine de 30.000 de km rulați. Este o cantitate mică de carbon preluată de filtre după o distanță mare de deplasare, dar este un punct de plecare. Creatorii mașinii visează ca filtrele ce colectează și depozitează dioxidul de carbon să fie perfecționate în timp și pe viitor să poată fi înlocuite facil și rapid, chiar la o stație de încărcare.

Studenții ce au făcut din proiectul lor un vehicul complet funcțional promit să-i aducă îmbunătățiri în anii următori. Zem va fi vedeta unui tur de promovare în SUA, unde va fi prezentat universităților și companiilor în speranța că tehnologiile inaugurate de acest vehicul vor fi preluate și integrate pe cât mai multe mașini de serie.

Articole similare

Stellantis Dare Forward 2030 – manifest pentru accelerarea electrificării

Filip Sîrbu

Chinezii de la BYD amenință serios Tesla: vânzări similare în trimestrul al treilea din 2023

Mihai Morcovescu

ANIS introduce 5 noi examene pentru certificarea de tester software în industria auto

Mihai Morcovescu