AUTOpro
Industrie Inside story Stiri

Fiat Chrysler, vinovată de coruperea liderilor sindicatului muncitorilor

fca vinovata corupere lideri sindicat

Compania Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a pledat vinovată cu privire la coruperea liderilor sindicatului muncitorilor – UAW. Conducerea conglomeratului auto oferea periodic cadouri extrem de scumpe șefilor sindicali care, în schimbul acestor atenții, convingeau lucrătorii că nu se poate negocia contractul colectiv sau individual de muncă pentru obținerea de măriri sau beneficii.

FCA, companie italiano-americană parte integrantă acum din Stellantis, a ajuns la un acord cu autoritățile din SUA cu privire la încălcarea flagrantă a Codului muncii și va plăti o amendă de 30 de milioane de dolari, adică aproximativ 24,8 milioane euro. Practica ilegală s-a desfășurat doar pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, unde judecătorul Paul Borman a anunțat că a acceptat înțelegerea dintre FCA și organele de anchetă. Sentința, însă, va fi dată de-abia în iunie 2021.

Pe lângă recunoaștere vinovăției și plata amenzii, FCA a fost de acord cu instituirea unei supravegheri speciale din partea unui organism independent timp de trei ani. În aceste 72 de luni, toată activitatea FCA va fi atent monitorizată pentru a se asigura respectarea integrală a Codului muncii de peste ocean.

Conform investigației desfășurate de Ministerul Justiției din SUA, FCA a transferat către liderii de sindicat prin mai multe metode peste 3,5 milioane de dolari. Descoperirile făcute de anchetatori au arătat că situația a început în 2009 și a continuat până în 2016.

Alcool, tutun și hoteluri

Liderii sindicali ai UAW implicați în această ilegalitate se află sub o investigație separată, iar organizația care reprezintă muncitorii va fi pusă sub supraveghere. Acuzații oficiale au fost, totodată, făcute și pentru 15 dintre foștii conducători care s-au înțeles cu FCA pentru a opri muncitorii din a cere salarii mai mari sau beneficii suplimentare.

Doi foști președinți ai UAW deja au pledat vinovați pentru fraudă și delapidare de fonduri. Aceștia au mărturisit că au folosit banii pentru călătorii scumpe, cazări exclusiviste, trabucuri importate și băuturi nobile.

Implicarea General Motors

Problemele continuă pentru Fiat Chrysler în SUA, întrucât General Motors a demarat un proces de îndată ce ancheta a fost făcută publică. Competitorii FCA consideră că prin înțelegerea secretă cu liderii sindicali, General Motors a fost pusă în dezavantaj. Același judecător Borman a respins pretențiile GM, dar acum o instanță federală va asculta din nou doleanțele constructorului auto.

„FCA au admis în sfârșit, după ani de negări continue, că au fost implicați în acte de corupție continuă”, a spus General Motors.

Cu toate astea, FCA a câștigat în 2020 premiul „Corporația anului” din partea NMSDC. Aceeași distincție a primit-o și în 2019.

Fiat Chrysler are în subordine mărci precum Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Ram, Maserati și Lancia.

Articole similare

Tesla va suspenda producția din Germania timp două săptămâni. Care este motivul?

Mihai Morcovescu

Viitorul Dacia

Gabi Gogiu

AUTOBEST anunță modelele finaliste pentru mașina europeană “Best Buy” în 2022

Alex Barbu

Leave a Comment