AUTOpro
Stiri Green car

ZEEKR 001 doboară două recorduri mondiale – cele mai rapide drifturi și slalomuri cu o mașină electrică

ZEEKR 001 recorduri mondiale

ZEEKR este unul dintre brandurile gigantului auto chinez Geely, ce se ocupă de dezvoltarea și producerea mașinilor electrice premium. Primul și deocamdată singurul lor model – ZEEKR 001, ce se află deja pe piață, a reușit să doboare două recorduri mondiale Guinness.

Despre Geely tocmai am aflat că are planuri mari cu ceea ce va fi în viitor Renault Horse și iată că alte vești vin de la marele grup auto chinez. Mai degrabă vorbim despre una dintre mărcile grupului, mai exact despre marca premium ZEEKR.

Singurul lor automobil din gama actuală este cel lansat în 2021 – ZEEKR 001. Model de clasă mare, lung de aproape 5 metri, ce poate avea până la 544 CP și un cuplu maxim de 768 Nm. Puterea este trimisă către ambele punți prin intermediul a două motoare electrice identice ce îi permit mașinii o accelerație 0 – 100 km/h în doar 3.8 secunde.

Cu tracțiune integrală și astfel de cifre în dreptul puterii și al cuplului, ZEEKR 001 este promovat de producător prin trei puncte forte principale: rapid, precis și stabil. Totodată, unul dintre obiectivele echipei de dezvoltare a fost ca mașina să nu fie una plictisitoare. Toate acestea au fost validate în timpul unui eveniment organizat în patria mamă China, când ZEEKR 001 a doborât două recorduri mondiale Guinness, ambele în dreptul mașinilor cu propulsie strict electrică.

Primul dintre ele se referă la cel mai rapid drift. ZEEKR 001 a înregistrat în timpul derapajului controlat o viteză maximă de aproape 208 km/h, cu mult peste cei 160 km/h necesari a fi depășiți spre a fi consemnat recordul mondial.

ZEEKR 001 drift

Al doilea World Record Guinness a fost pentru cel mai rapid slalom. ZEEKR 001 a trecut alternativ pe lângă 50 de jaloane aflate la o distanță egală unul de celălalt în doar 49.05 secunde, stabilind cel mai rapid astfel de parcurs pentru o mașină electrică.

ZEEKR demonstrează iată că poate fi un rival de temut pentru producătorii premium de mașini electrice deja consacrați, precum Tesla. Când vom vedea și pe străzile din Europa modele ZEEKR nu știm exact, dar când avem parte de astfel de știri din China nu putem să nu ne dorim să le vedem importate cât de curând.

Articole similare

Berg Insight vede 24 milioane de automobile autonome

Filip Sîrbu

ACAROM: Producția de automobile în România a crescut cu peste 10% în primele luni din 2023

Mihai Morcovescu

CES 2023: Hyundai a prezentat un concept Ioniq 5 dotat cu sistemul e-Corner (cu video)

Mihai Morcovescu