AUTOpro
Stiri

Simbolurile panoului de bord pe care șoferii le înțeleg cel mai puțin

Simbolurile panoului de bord

Instrumentarul de bord este cel mai apropiat prieten al șoferului atunci când vine vorba despre informațiile de mare preț pe care le poate oferi. Din păcate, un nou studiu relevă că o mare parte dintre cei din spatele volanului nu au idee ce semnificație au multe dintre afișajele de bază. Vedeți aici care sunt simbolurile panoului de bord pe care mulți nu le înțeleg.

Deși automobilul cunoaște o continuă dezvoltare și transformare, o mare parte dintre simbolurile panoului de bord ale mașinilor clasice, cu motoare termice, au rămas neschimbate de ani buni. Pe de altă parte, EV–urile încep a fi adoptate de tot mai mulți, iar simbolurile din bord sunt destul de diferite față de cele prezente la mașinile cu agregate cu ardere internă.

Platforma Confused.com, cea care ne-a pus la dispoziție și studiul privind furturile de masini din Europa, a alcătuit un tabel cu cele mai puțin cunoscute semne ce apar pe afișajul de bord.

Cifrele au fost împărțite pe categorii distincte de vehicule, cu date pentru EV-uri, pentru hibride și pentru mașinile termice.

Începem cu automobilele electrice, al căror simbol pentru defecțiune la sistemul electric reprezintă un mister pentru 8 din 10 șoferi. Simbolul se referă la un defect al bateriei, al motorului sau motoarelor electrice, după caz, ori al cablajelor.

Din tabelul de mai sus, observăm că la EV-uri topul pentru simbolurile panoului de bord ce nu sunt înțelese de șoferi este continuat de însemnul „Ready to drive”, ce pune probleme pentru 68% dintre utilizatori și de cel pentru limitarea puterii, ce reprezintă o enigmă pentru 59% dintre persoanele respondente. „Pedestrian alert” și „General fault” încheie topul 5, cu un procent de 58, respectiv 48%.

Când vorbim despre mașinile hibride, cel mai enigmatic martor luminos se pare că este cel pentru „Auto-glide control indicator”, de neînțeles pentru 77% dintre șoferi.

Podiumul este completat de însemnele pentru „Electric-mode only” și „Pedestrian warning”, semne pe care 60, respectiv 58% dintre utilizatori au admis că nu le recunosc.

Simbolurile panoului de bord ce echipează mașinile clasice, cele cu motoare cu ardere internă, se pare că sunt cel mai bine cunoscute de șoferi.

Primul loc în top este deținut de însemnul pentru ABS, ce este necunoscut pentru circa 35% dintre șoferi. Mai straniu este locul secund, cel ocupat de simbolul pentru presiunea din pneuri, enigmă pentru aproape o treime dintre utilizatori. Este oarecum straniu că fix simbolul pentru presiune în pneuri este cel care pune atâtea probleme, fiind unul dintre cele care se aprind în bord poate cel mai frecvent.

Cifrele prezentate mai sus, din oricare dintre categoriile de vehicule analizate, par ciudat de mari pentru noi, pasionații auto. Cert este însă că prea mulți dintre șoferil nu știu ce semnifică un anumit martor luminos, iar această afirmație este iată susținută de încă un studiu.

Articole similare

MINI Aceman: primul model exclusiv electric al mărcii vine cu până la 218 CP și 400 km autonomie

Mihai Morcovescu

Chinezii de la HiPhi prezintă noul sedan de performanță: 1.287 CP și o viteză de top de 300 km/h

Mihai Morcovescu

Tecnomar pentru Lamborghini 63, iaht inspirat de spectaculosul Sian

Robert Stan