AUTOpro
Green car

Karsan a prezentat noile sale autobuze e-ATA

karsan e-ata

Noile autobuze Karsan au fost de la bun început proiectate pentru a fi EV-uri. Drept dovadă, acestea pot atinge 450 de km autonomie în mediul urban.

Cele trei noi autobuze de 10 m, 12 m și 18 m dezvoltate de Karsan pot fi echipate cu baterii de până la 600 kWh. Constructorul turc este acum singurul brand european care oferă astfel de mijloace de transport complet electrice pornind de la o dimensiune de 6 metri și până la 18 metri.

Karsan este deja lider european cu modelul Atak de 8 metri, iar noile exemplare complet electrice se aliniază cu pretențiile europene în materie de decarbonizare. Firma nu oferă doar autobuzele, ci și toată tehnologia necesară pentru încărcare, monitorizare și mentenanță. Mai mult, noile e-ATA pot fi echipate astfel încât să nu aibă nevoie de șofer. Acest lucru, însă, va fi posibil doar prin maparea zonei în care mijloacele de transport vor funcționa.

Karsan e-ATA oferă 250 kW de putere pe variantele de 10 și 12 m, în timp exemplarul de 18 m este capabil de 500 de kW și 22.000 Nm. Autonomia oferită nu a fost calculată, ci măsurată în condiții reale de utilizare în oraș. Încărcarea se face până la 150 de kW/oră și Karsan încearcă varianta alimentării wireless pentru anumite flote. Există și o opțiune de încărcare extrem de rapidă care seamănă cu ceea ce reprezentau troleibuzele înainte, doar că acest lucru nu se va face prin cabluri întinse prin tot orașul. Vor fi locuri special amenajate, astfel încât autobuzele să poată efectua drumuri de dimineață până seara.

Primele 10 autobuze Karsan e-ATA 12 m vor fi livrate în orașul Slatina, în luna decembrie. Alte 56 de exemplare de 18 m vor ajunge în 2022 în alte localități din țara noastră, fiind livrate împreună cu întregul pachet tehnologic de administrare. Costul total al acestor 56 de autobuze și auxiliarele aferente se ridică la 35 de milioane de euro.

Articole similare

Renaulution – revoluția Groupe Renault

Gabi Gogiu

Un nou triclu ev-man powered

Andrada Arsenie

De ce a primit Dacia Spring 1 stea la Euro NCAP

Florin Amariei

Leave a Comment