AUTOpro
Industrie

Câștigătorii Bosch Future Mobility Challenge 2021

castigatori bosch challenge 2021

Bosch a anunțat câștigătorii competiției Future Mobility Challenge organizată la Cluj-Napoca.

Bosch a organizat, în luna septembrie, cea de-a patra ediție a competiției tehnice studențești Bosch Future Mobility Challenge, un concurs internațional dezvoltat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, începând cu anul 2017.

Participanții la această competiție sunt echipele de studenți interesate să dezvolte algoritmi de conducere autonomă pentru mașini la scara 1:10. După luni de muncă intensă, cele mai bune echipe și-au testat algoritmii în finala competiției, care a avut loc în data de 19 septembrie în incinta Centrului de Inginerie Bosch din Cluj, într-un oraș inteligent simulat pe 200 de metri pătrați.

Pentru ediția actuală, au fost acceptate în total 50 de echipe din 10 țări europene. După rundele de calificări și evaluări intermediare, 19 echipe din Estonia, Grecia, Malta, Republica Moldova, România și Suedia au rămas în concurs și au fost invitate să participe la etapa de semi-finale din perioada 15-18 septembrie, în Cluj-Napoca.

„Din perspectiva unui lider în inovație, Bosch are o orientare constantă spre viitor, iar pentru noi viitorul îl reprezintă tinerii pasionați de astăzi. Ei sunt cei care vor contribui activ la modelarea lumii de mâine, cu soluții inovatoare, bazate pe conectivitate și inteligență artificială. Mă bucur să descopăr, și în acest an, la Bosch Future Mobility Challenge, studenți talentați și entuziaști, cu performanțe și cu aptitudini tehnice deosebite. Felicitări echipelor câștigătoare și tuturor studenților participanți la această competiție!”, a declarat Mihai Boldijar, director general Robert Bosch SRL și reprezentantul Grupului Bosch în România și Bulgaria.

Echipele finaliste au concurat pentru cele cinci premii ale ediției, în valoare totală de 10.000 de euro. Locul I și premiul de 4.500 de euro, împreună cu premiul publicului, au fost câștigate de echipa FP3 de la Universitatea Politehnică din Timișoara, locul al II-lea și premiul de 3000 euro de echipa SPARK, de la aceeași universitate, locul al III-lea și premiul de 1500 euro au fost adjudecate de echipa V.R.O.O.M de la Universitatea din Thessaloniki, iar premiul de 1000 euro pentru prima participare a fost acordat echipei S.O.D.A de la Universitatea Politehnică din București.

„Suntem foarte fericiți pentru rezultatele noastre din cadrul competiției. Am învățat mult și suntem recunoscători că am avut șansa de a participa la acest concurs complex. Mulțumim companiei Bosch pentru această oportunitate și ne-am bucura să ne revedem la ediția următoare”, a declarat Liviu-Aniel Alexa, reprezentantul echipei FP3.

Soluțiile inteligente dezvoltate de către studenți pentru machetele de mașini la scara 1:10 au fost supuse unor provocări tehnice precum detectarea semnelor de circulație (prioritate, parcare, STOP, trecere pietoni, sens giratoriu, sens unic, interzis, intrare și ieșire autostradă), obstacolelor statice (un alt vehicul oprit pe bandă, drum în lucru) și dinamice (pieton și vehicul în mișcare), dar și efectuarea altor manevre (urcarea pe rampă, oprirea la culoarea roșie a semaforului și parcare, condus pe autostradă sau drum național, etc.). Pentru ediția actuală, pe lângă creșterea gradului de complexitate a traseului și a elementelor sale, Bosch a introdus un instrument care îi ajută pe studenți în contextul muncii la distanță, un simulator al mediului real întâlnit la centrul de Inginerie. De asemenea, compania a dezvoltat un parteneriat cu cea mai mare organizație tehnică profesională pentru soluții inteligente de mobiltate: IEEE – ITSS (Intelligent Transportation Systems Society), cu scopul de a crește și mai mult impactul competiției.

Bosch Future Mobility Challenge – încep înscrierile pentru 2022

Bosch a lansat deja înscrierile pentru ediția din anul viitor, când competiția se va extinde la nivel global. Înscrierile se fac în perioada 1 – 31 octombrie 2021 pe pagina dedicată competiției: www.boschfuturemobility.com.

„Am încheiat încă o ediție de succes a concursului Bosch Future Mobility Challenge. Mă bucur că am avut ocazia să ne întâlnim din nou față-în-față cu studenții, cred că ne-a lipsit tuturor atmosfera vibrantă a evenimentului nostru cheie. Mulțumiri tuturor echipelor participante pentru munca depusă și felicitări în special echipelor de pe podium pentru pasiunea lor și rezultatele extraordinare!”, a declarat Ionuț Muntean, manager de proiect pentru Bosch Future Mobility Challenge.

„În ceea ce privește planurile de viitor, ne propunem să extindem comunitatea noastră de tineri ingineri ai viitorului la nivel global, prin întărirea parteneriatul cu IEEE-ITSS. Viziunea noastră pe termen lung este să îi inspirăm pe studenții de pretutindeni să descopere tehnologiile Bosch inovative și sustenabile, iar celor interesați de conducerea automatizată și autonomă le lansăm provocarea de a contribui la viitorul mobilității”, a adăugat Muntean.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 395.000 de angajați în întreaga lume (status la 31 decembrie 2020). Compania a generat vânzări de 71,5 miliarde de euro în 2020. Operațiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluții de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie.

Articole similare

Kia, soluții de mobilitate pentru armată la IDEX 2021

Florin Amariei

Elon Musk l-a prezentat pe Optimus. Cum arată și cât costă robotul umanoid de la Tesla (cu video)

Mihai Morcovescu

Bugatti, cumpărat de Rimac?

Florin Amariei

Leave a Comment