AUTOpro
Stiri Industrie Interviuri

„Dacia va folosi tehnologiile dezvoltate de Geely în cadrul Horse”, Denis Le Vot, Președintele Dacia

Cu ocazia prezentării oficiale a vârfului de gamă Dacia, Denis Le Vot a acordat un interviu în care a răspuns multor întrebări legate de Bigster, dar nu numai.

Aflăm direct de la numărul 1 la nivel mondial în ierarhia Dacia o mulțime de noutăți, de exclusivități.

Interviu realizat de Dan Vardie, Berlin, Germania

„Cred că ar fi fost o greșeală să avem Dacia Bigster cu 7 locuri”

Denis Le Vot – Bigster este menit să fie o mașină de familie. Este mai puțin pentru off-road, deci altfel față de mai toate mașinile Dacia obișnuite, nu? Așa că abordăm un segment aici, care este mai mult, știți, mașină de familie, mașină mare pentru călătorii.

Dan Vardie – Ați luat această decizie pe baza unui studiu?

Denis Le Vot – Sigur că da. Aceasta este utilizarea segmentului C. Segmentul C este mașină mai mare, portbagaj mare, familie, de obicei cinci persoane, etc. Bigster este un crossover complet, iar utilitatea unui model din segmentul C este de fapt folosirea ca mașină de familie.

Denis le Vot

Întrebat despre câte elemente comune sunt între Noul Duster și Bigster, Le Vot a venit cu detalii: „Bigster este mai înalt. Unghiul parbrizului, de exemplu, va fi același, dar parbrizul este mai lung, pentru că mașina este mai înaltă. Și apoi, întreaga mașină este, după cum ați putut vedea, mai lungă. Este corect că la Dacia încercăm să avem întotdeauna maximum de piese care să fie aceleași pe mai multe modele. Bine, volanul este acelasi la toate Daciile. Avem un singur volan. Și mai avem puncte comune. Dar, vedeți că toată tehnica și caracteristicile pe care le-am pus în Dacia Bigster, sunt altele? Un aer condiționat dual, finisaje bi-ton, plafon panoramic cu deschidere, motoare noi, etc. Așa că punem mai mult conținut în mașină pentru că ne uităm la elementele esențiale ale segmentului C-SUV. Și acesta este diferit de Duster. Dar, aș spune că în mare parte, cam 50% până la 60% dintre componente sunt complet comune pentru familia CMF-B. De exemplu, suspensia spate de tip multi–link de pe Duster 4×4 este aceeași pe care am folosit-o și la Dacia Bigster 4×4.”

Denis Le Vot a vorbit apoi despre similaritățile dintre clientul de Duster față de cel de Bigster: „Pentru mine, cel mai probabil vor fi total, total diferiți și vă spun de ce. Am vândut aproximativ 2 milioane de Duster și acești clienți sunt loiali modelului Duster. Duster-ul este o mașină care este foarte, foarte bine cunoscută. Toată lumea știe ce este un Duster și de ce cumpără un Duster. Este o mașină de 4,3 metri, nu? Desigur. Și este un lucru bun. Există clienți ai Duster care ar dori să facă upgrade, într-un fel, într-o mașină mai mare, pentru că a mai apărut un copil în familie, pentru că și-au cumpărat un câine sau pentru că, nu știu, au nevoie de volumul pe care îl oferim aici. Dar nu aceasta este ideea. Ideea este că ai 2,8 milioane de oameni în Europa în fiecare an care cumpără un C-SUV pentru o lungă perioadă de timp. Iar C-SUV-urile, acum cinci ani, se vindeau sau se tranzacționau cu aproximativ 30.000 de Euro, puțin mai jos. Astăzi, în funcție de țară, este mult mai mult de 35, 37, 38.000 Euro în unele țări. Deci 38.000 Euro. Așa că anul viitor, în 2025, când acești 2,8 milioane de oameni vor merge în showroom-ul lor, marca lor, indiferent de marcă, toate mărcile, pentru a-și reînnoi mașina, pentru că are cinci ani sau orice altă vârstă, atunci dealerul va fi bucuros și le spune – acesta este noul model. E frumos. Are 20 de ecrane, este HEV, are trei turbo, orice vrei. A, și apropo, costă 37.000 Euro. Și aici vine Dacia, pentru că atunci este o mare nepotrivire între 29.000 și 37.000. Și în cele 2,8 milioane, ai mulți oameni care vor spune, wow, asta e prea scump pentru mine! Să mergem la acest mic magazin de după colț. Îi spun Dacia. Și au această mașină, pe care o numesc Bigster. Să verificăm. Și apoi au venit la noi și au descoperit că începem la 25.000, nu la 37.000, că hibrizii încep la 30.000. Și apoi o parte din acești oameni ne vor cumpăra mașina, știi ce spun? Așa că cred că cucerirea va fi chiar mai mult decât ceea ce avem pe Duster. Astăzi, cucerirea este de 50 la 60%. Unul din doi clienți de Duster este un nou client al mărcii.”

Dan Vardie – Iar pentru Dacia Bigster, care credeți că va fi rata de cucerire?

Prezentare oficiala Dacia Bigster

Denis Le Vot – Nu am nicio idee. Aici este de mare importanță imaginea de marcă Dacia. În funcție de țară, desigur. În România, toată lumea va avea Dacia pe radar. În Franța, toată lumea va avea Dacia sub radar. În Italia suntem numărul unu. Dar nu în Germania.

Deci va depinde cu adevărat de țară, să vedem cât de mult se vor schimba oamenii. Dar cu un potențial de 3 milioane de clienți nu ne-am „confruntat” niciodată. Întotdeauna am înotat în piscina mică pentru copii, care este segmentul B, nu? Și în această piscină, noi suntem regi. Dar acum mergem la piscina mare, care este de departe cel mai mare segment. Deci nu sunt convins că ne vom găsi ușor partea noastră din acest segment. 

Dar la Duster avem clienți de la mărci mai mari. Și apropo, știți, ei nu cumpără prima echipare, ei cumpără versiunile de vârf, pentru că atunci când intră în showroom și descoperă gama, zic: wow, la prețul ăsta, iau totul. Comenzile de Duster astăzi sunt de 75% până la 80% pentru gama superioară.

Prezentare oficiala Dacia Bigster

Întrebat de ce noua Dacia Bigster nu poate avea 7 locuri, doar 5, Denis Le Vot a venit cu precizări: „Cred că ar fi fost o greșeală să avem Bigster cu 7 locuri. Bineînțeles, am studiat. Uite, primul de pe piață ca vânzări a avut 25% pentru versiunile cu șapte locuri, respectiv 75%  pentru 5 locuri. Deci, proporția modelelor cu cinci locuri este mult mai mare decât a celor cu șapte. Iar noi am vrut să avem spațiu de 24 cm pentru genunchi în spate. Dacă am fi ales 7 locuri am fi avut a trebuit să întărim puțin osiile, ar fi trebuit să punem puțină greutate, dar destul de puțină greutate pe mașină. Și la final, existența celor șapte locuri ar fi deteriorat versiunile cu cinci locuri. Și ne-am dorit foarte mult să avem cu 150 kg mai puțin în medie decât concurența.Acest lucru este super important pentru Dacia, să rămână foarte ușor ca greutate, să poți avea motoare eficiente care nu costă o avere. Și așa am spus, nu, nu facem asta, nu facem asta. Dacă încerci să le faci pe amândouă, ambele vor fi proaste la sfârșit. Și avem Joggerul. Și așa că atunci când cauți șapte locuri, cei care caută cu adevărat pe unele dintre ele își vor cumpăra un Jogger. Așa că am decis să nu le facem pe amândouă la Bigster.”

Dan Vardie – De ce pe versiunea 4×4 a Bigstter încă nu avem opțiune pentru cutie automată?

Denis Le Vot – OK, deci bineînțeles că motoarele vor avea evoluții, pentru că vor veni normele Euro 7, vor veni următoarele generații de motoare. Deci, desigur, luăm în considerare o transmisie automată pentru versiunile 4×4. Dar, în același timp, trebuie să rămâneți în zona cu CO2 acceptabil în Europa, ceea ce este un lucru dificil de făcut.

Dan Vardie – Peste câțiva ani, intenționați să preluați vreo tehnologie din grupurile motopropulsoare dezvoltate de Horse? Pentru că ceea ce face Geely este uimitor.

Denis Le Vot – Este o întrebare foarte bună. Răspunsul este, evident, da, pentru că acesta este unul dintre motivele pentru care noi, împreună cu Geely, am creat compania Horse. Dar asta va lua timp, nu? Pentru că știi că introducerea unui motor într-o mașină este foarte complexă, pentru că merge cu controlul electronic al motorului, merge cu structura platformei. Sunt multe lucruri la care să lucrezi pentru a te adapta de la una la alta. Dar da, da, triplu, da. Motivul existenței Horse este să pună la dispoziție toata soluția pentru toti clientii. Și nici măcar doar pentru Renault și Geely, ci și alți potențiali alții.

Dan Vardie – Deci, pasul logic în gândire este că primul Dacia Bigster de tip Plug-In Hybrid ar putea folosi una dintre aceste tehnologii dezvoltate de Geely…

Denis Le Vot – În mod logic, da, ne uităm la aceste soluții. Da, da.

Întrebat de ce Bigster Hybrid folosește un sistem complet diferit față de ceea ce este pe Austral, de exemplu, care are la bază motorul termic de 1.2 litri turbo, Denis Le Vot a explicat: „pentru că noul sistem hybrid cu motor termic aspirat de 1.8 litri este mai eficient din punct de vedere cost de producție.”

Denis Le Vot a spus că nu știe dacă va exista Bigster cu logo-ul Renault pentru unele piețe, decizia fiind a celor de la Renault. Totodată, Le Vot a spun că deocamdată nu știe dacă va fi fabricat Renault Bigster în Turcia, din nou nefiind decizia Dacia.

Discuțiile au fost mutate de la Bigster spre Spring, având în vedere că citadina electrică de la Dacia este produsă în China, iar reglementările UE prevăd taxe suplimentare uriașe pentru vehiculele importate din China. În consecință, Denis Le Vot a încercat să aducă clarificări în ceea ce privește o eventuală mutare a producției din China în Europa pentru viitorul Spring. „Am avea nevoie de un motiv foarte bun pentru a face asta, pentru că a muta producția unei mașini atunci când este deja industrializată într-o zonă este o nebunie. Din multe puncte de vedere, din punct de vedere industrial, din punct de vedere economic, este o nebunie. Știi foarte bine dacă mergi în Pitești, în jur ai sute de furnizori care produc piese. Deci, dacă muți doar fabrica, sună foarte ușor, nu? Dar toate piesele care vin de la furnizori trebuie să le pui în containere și să le trimiți acolo. Și va costa o avere în ceea ce privește logistica mutării piesei. În mijlocul duratei de producția a unei mașini, dacă vrei să muți 100 de fabrici de furnizori și o fabrică completă de mașini, la o producție dee 50.000 sau 100.000 de unități pe an, pur și simplu nu se poate. Deci putem face lucruri eventual, dar repet, ne-ar trebui un motiv bun, iar aceasta va fi, desigur, evoluția legislației. Deci nu pot spune că vom face asta sau asta, pentru că nu știm, pentru că nici primul pas al impozitelor nici măcar nu este votat. Deci e mult prea devreme. (…) Nu există un plan secret legat de asta.”

Articole similare

Opel pregătește un model electric de mici dimensiuni accesibil, care va costa 25.000 de euro

Mihai Morcovescu

Renault oferă acces gratuit la tehnologia sa de stingere a incendiilor la bateriile vehiculelor electrice (VIDEO)

Mihai Morcovescu

Noul Mitsubishi Outlander PHEV își va face debutul în toamna anului 2024

Mihai Morcovescu