AUTOpro
Stiri Green car Industrie

Citroën își electrifică toate vehiculele comerciale ușoare

În 2021, întreaga gamă de vehicule comerciale ușoare Citroën va fi electrificată. ë-Jumpy este deja disponibil pentru comandă, în timp ce ë-Berlingo Van, ë-Jumpy Hydrogen și ë-Jumper vor fi disponibile pentru comanda începând cu a doua jumătate a anului.

ë-Jumpy Hydrogen, un van electric cu o pilă de combustie și baterii reîncărcabile, este primul vehicul Citroën ce produce energie pe bază de hidrogen. Noua tehnologie este perfect integrată, fără ca volumul util și capacitatea de încărcare să fie afectate. Extrem de practic, noul model oferă o autonomie de peste 400 km* și are nevoie de doar 3 minute pentru realimentarea cu hidrogen. Cele trei rezervoare din fibră de carbon stochează hidrogenul la o presiune de 700 bar. Cu zero emisii de CO 2 , liber-profesioniștii și comercianții pot utiliza în continuare șoselele din zonele urbane supuse restricțiilor de mediu, în deplină libertate.

Vehicul 100% electric, ë-Jumpy Hydrogen beneficiază de două surse de energie: o pilă de combustie de 45 kW, ce produce energie electrică consumând hidrogenul stocat în cele trei rezervoare la o presiune de 700 bari, și o baterie de 10.5 kWh, ce asigură o rezervă de 50 km atunci când rezervorul de hidrogen se golește. Pila de combustie cu hidrogen asigură autonomia vehiculului, în timp ce bateria oferă putere suplimentară la nevoie. Cele două surse de energie se combină pentru a alimenta motorul și a antrena sistemul de propulsie. Bateria recuperează energia în fazele de decelerare și se încarcă automat folosind energia electrică generată de pila de combustie cu hidrogen, pentru a asigura o autonomie suficientă. Aceasta poate fi reîncărcată și la stațiile de încărcare pentru vehiculele electrice, utilizând un cablu.

Jumpy este produs la fabrica din SevelNord și va fi transformat apoi în Russelsheim-Germania, la centrul global de competență în tehnologia FCEV al Grupului Stellantis. ë-Jumpy Hydrogen este disponibil în 2 versiuni de lungime, M (4,95 m) și XL (5,30 m).

Piața vehiculelor electrice a crescut rapid în Europa, cu 132% în 2020, comparativ cu 2019. Aproximativ unu din zece vehicule vândute în 2020 este electric. Se estimează că piața va crește cu 53% în anul 2021, cu peste 2 milioane de înmatriculări și un avânt puternic al pieței de LCV-uri electrice (+127%), unde Citroën intenționează să fie un jucător major.

Ë-BERLINGO VAN, Ë-JUMPY și Ë-JUMPER sunt celelalte trei autovehicule comerciale ușoare din portofoliul extins al constructorului auto francez.

Articole similare

500 de exemplare BMW i3 vor fi folosite în capitala Poloniei de către serviciul de car sharing Innogy go!

Dragos Baltateanu

Noua Toyota Hilux electrică va fi introdusă în producția de serie în 2025

Mihai Morcovescu

Opel a relansat legendarul model Frontera. Versiuni mild-hybrid și electrice

Mihai Morcovescu

Leave a Comment