AUTOpro
Green car Stiri

Aptera – triciclul cu rol de masina pe care nu il incarci vreodata

aptera

Aptera Motors a lansat triciclul cu rol de masina sub inspirata denumire… Aptera. Compania sustine ca pe acesta nu trebuie sa il incarci vreodata, avand in vedere ca este foarte eficient si se incarca cu lumina.

Aptera Motors sustine ca este o companie “obsedata de eficienta” care incearca sa ofere vehicule “sigure, confortabile si interesante”. Aptera, noul triciclu, pare a se incadra in ambitiile anuntate de entitatea americana.

Acestia mai spun ca sunt complet diferiti fata de ceilalti actori din industrie pentru ca noul triciclu poate sa treaca de bariera de 1.500 km autonomie. Acest lucru este posibil gratie panourilor solare integrate in caroseria noului vehicul si a celor 180 de celule solare eficiente.

Aptera, fiind un triciclu, are doar trei roti pentru ca scopul declarat al acestuia este sa fie eficient. Constructorul spune ca aceasta caracteristica este esentiala pentru un viitor in care ne administram resursele limitate de care dispunem cu responsabilitate.

Prin faptul ca “nu trebuie sa il incarci vreodata”, Aptera, de fapt, se refera la faptul ca un american conduce in medie undeva la 47 de km zilnic si va putea profita de incarcarea solara pentru a recupera energia consumata. “Un triciclu consuma 3 kWh de energie electrica pentru a parcurge aproximativ 50 de kilometri. Sa zicem ca ajungi cu masina la serviciu si o lasi in parcare. In timpul in care lucrezi Aptera va capta pana la 4,4 kWh ceea ce depaseste cantitatea de curent pe care o vei consuma pentru a deplasa inapoi spre casa. Asa functioneaza, e atat de simplu”, mai explica Aptera.

In mod surprinzator, Aptera este realizat din fibra de carbon, kevlar si canepa. Triciclul are 4,3 metri lungime, 2,2 m latime si 1,4 m inaltime. Include si un portbagaj de pana la 700 de litri.

Desi nu ofera date exacte cu privire la dimensiunea bateriei, realizatorii acestui triciclu spun ca incarcarea solara este doar un ajutor care va scapa proprietarii din zone insorite sa nu mai conecteze vehiculul la priza. “Clientii vor putea obtine pana la 65 de km de autonomie exclusiv prin incarcarea solara, pe langa bateria care garanteaza 1.600 km range”.

E sigura?

Desi nu a trecut inca de testele standardizate pentru siguranta, Aptera Motors spune ca Aptera este extrem de sigur. Acesta are caracteristici inspirate din Formula 1, in constructia sa folosindu-se materiale care reusesc sa absoarba cu brio energia unui impact precum un accident.

Fondatorii Aptera spun ca il admira pe Elon Musk “pentru ca este un vizionar” si sustin ca Tesla a creat cadrul necesar ca autovehicule precum triciclul lor sa apara si sa fie eficient.

Precomenzile pentru Aptera au inceput pe 4 decembrie si poate fi comandat doar in SUA si UE.

Triciclul Aptera accelereaza de la 0 km/h la 100 km/h in 3,5 secunde si poate atinge o viteza maxima de 175 km/h.

Costul pleaca de la 25.900 de dolari si poate ajunge pana la 46.900 de dolari, in functie de autonomia aleasa, varianta de tractiune si optiuni bifate.

Articole similare

Ford Fiesta va fi scos din producție din 2023, la fel S-MAX și Galaxy

Darius Pana

Skoda Superb facelift va avea versiune plug-in hybrid

De cinci ori mai multe mașini de ocazie decât noi în aprilie

Robert Stan

Leave a Comment