AUTOpro
Stiri

Apple iCar? Prima mașină ar urma să apară în 2024

Gigantul telecom Apple ar putea lansa iCar in 2024, după ce inițiativa companiei în acest sens, Project Titan, a început să avanseze din ce în ce mai mult.

Conform informațiilor prezentate marți de Reuters, Apple a decis acum, la final de 2020, că se va axa pe producerea unei mașini pentru clienții săi, mai ales că, susțin sursele citate, firma este pe cale să obțină un succes important cu privire la baterii.

Faptul că un iCar ar putea apărea cândva este cunoscut de majoritatea pasionaților, însă până acum zvonurile nu au reușit să confirme ceva concret sau să indice momentul în care acest nou autovehicul ar urma să apară.

Din 2014, Apple a anunțat că lucrează la o astfel de inițiativă. Compania a ales, însă, să nu facă niciun fel de prezentare oficială și clară sau să ofere informații care să ofere o viziune asupra acestei posibilități de a avea un iCar. Acest lucru s-a schimbat, întrucât Reuters confirmă acum că producătorul iPhone-ului va fi pregătit să lanseze o mașină complet electrică și capabilă de condus autonom în 2024.

Conform celor două surse citate, Apple a reușit să ajungă la nivelul de progres necesar pentru a putea construi o mașină pentru consumatori. Această etapă importantă, însă, nu a fost făcută publică. Este important, însă, de notat faptul că Apple nu încearcă să concureze cu deținătorul Google, Alphabet, care e înscris în această cursă, dar care vrea să lanseze mașini capabile de a se conduce singure ce se adresează în special afacerilor precum Uber sau Taxify.

Viitorul iCar derivat din Project Titan ar avea ca punct de plecare o reușită importantă la capitolul baterii al Apple. Compania ar fi reușit să obțină un cost de producere mult mai mic, iar autonomia și fiabilitatea acestora ar urma să fie mult mai mari față de ce se oferă acum în prezent pe piață. E important, totuși, să nu uităm de eforturile LG Chem și CATL în această categorie. Producătorii de baterii deja caută activ metode eficiente prin care să renunțe complet la pământurile rare necesare confecționarii bateriilor.

O a treia persoană din cadrul Apple citată de Reuters susține că Apple ar avea rețeta succesului, însă își dorește să păstreze descoperirea pentru propriile sale produse.

Contactați, reprezentații gigantului telecom au refuzat să comenteze aceste informații și nu au oferit date cu privire la producția propriu-zisă.

Realizarea unui autovehicul cap-coadă reprezintă o provocare pe care Apple o ia în considerare. De aceea, e de înțeles reticența cu privire la comunicarea planurilor în acest sens. Spre exemplu, privind înspre Tesla, au fost necesari 17 ani pentru a se putea ajunge la profit per fiecare mașină comercializată.

Pentru moment, nu e clar dacă Apple va merge pe aceeași variantă de producție: „Gândit în California, construit în Asia”. Cert e că firma își dorește un parteneriat de acest fel pentru construirea viitoarelor sale mașini.

Dacă se dovedește că iCar nu ar fi sustenabil, atunci e posibil ca Apple să se concentreze pe vânzarea de software pentru alte mașini produse de alte companii. Deja există mașini care folosesc Android pentru tehnologia din habitaclu, așadar o astfel de implementare nu ar surprinde pe nimeni.

Noua baterie Apple, la fel de importantă ca primul iPhone

Compania plănuiește, totuși, realizarea de baterii în baza unei noi tehnologii. Ideea din spatele acestei noutăți o reprezintă designul „monocelulă” care adună la un loc toate celule individuale din baterie. Astfel sunt eliminate mai multe module și spații care sunt necesare pentru a păstra materialele care compun bateriile.

Această propunere înseamnă că bateriile vor putea cuprinde mai multe materiale active, adică mașina care va avea o astfel de unitate va putea merge mai mulți kilometri. Mai mult, procesul chimic din baterie va fi schimbat cu ajutorul fosfatului de fier-litiu care ar deveni mult mai sigur decât celelalte variante bazate exclusiv pe tehnologia litiu-ion.

”Va fi la fel ca atunci când lumea a văzut primul iPhone”, a spus persoană citată de Reuters.

Apple a contactat Magna International pentru a discuta despre realizarea unei mașini, însă rezultatele acestei inițiative nu au fost dezvăluite publicului.

Marți acțiunile Apple au crescut, după ce s-a aflat că va continua cu planurile sale pentru un iCar.

Rămâne de văzut care va fi forma finală a acestei inițiative.

Articole similare

Ian Pearson, Ford România: Până acum am fabricat aproape 16.000 de viziere

Robert Stan

Noua Pagani Huayra Tricolore, gata de „decolare”

Florin Amariei

VW ID. Life – conceptul care vrea clienții Spring?

Florin Amariei

Leave a Comment