AUTOpro
Concept car Generale Green car Stiri

Conceptul electric Mercedes-Benz Vision EQXX a stabilit un nou record de eficiență: 1.010 km prin deșert

Constructorul german de automobile Mercedes-Benz tocmai a anunțat că Vision EQXX Concept a stabilit un nou record de eficiență energetică.

Vehiculul electric a reușit să parcurgă 1.010 km prin deșertul arab cu o medie incredibilă de 7,4 kWh/100 km.

Conceptul Mercedes-Benz Vision EQXX a stabilit trei recorduri de eficiență

Mercedes-Benz

Producătorul din Stutgart a dezvăluit conceptul Vision EQXX la începutul anului 2022. Germanii l-au prezentat atunci drept un concept de vehicul cu patru uși cu o autonomie reală de peste 1.000 de kilometri. Pentru a-și demonstra eficiența, acum doi ani, conceptul cu emisii zero a parcurs peste 1.000 km cu o singură încărcare a bateriei. Consumul energetic înregistrat atunci a fost de doar 8,7 kWh/100 km.

Mai târziu în același an, Vision EQXX a finalizat o călătorie de 1.202 km de la Stuttgart la Silverstone și Brixworth cu un plin de baterie. Consumul de energie a fost atunci și mai bun: 8,3 kWh/100 km.

Acum, Vision EQXX și-a doborât din nou propriul record de eficiență. Concret, vehiculul cu emisii zero a parcurs 1.010 km prin deșertul arab cu un consum de energie de doar 7,4 kWh/100 km. Călătoria a început la Riyadh, capitala Arabiei Saudite și s-a încheiat la Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Autonomia a crescut cu 24 km datorită plafonului cu celule solare

Călătoria a durat 14 ore și 42 de minute, din care 12 ore și 45 de minute mașina s-a aflat în mișcare. Viteza medie înregistrată a fost de 79,4 km/h. Ceea ce este remarcabil este faptul că performanța a fost obținută în condiții de temperaturi ridicate, de peste 34 de grade Celsius.

Mai mult decât atât, la finalul călătoriei prin deșertul arab, Mercedes-Benz Vision EQXX mai avea o autonomie de 309. Altfel spus, conceptul ar fi putut parcurge în total 1.319 km cu o singură încărcare.

În timpul călătoriei, aerul condiționat a funcționat cu un impact negativ minim asupra eficienței energetice. Asta datorită pompei de căldură cu mai multe surse a cărei versiuni îmbunătățită a fost integrată în Concept CLA Class, prezentat la începutul anului, la CES din Las Vegas.

La fel de bine a funcționat și acoperișul solar al lui Mercedes-Benz Vision EQXX. Acesta este format din 117 celule solare care sunt folosite pentru a alimenta multe dintre accesoriile vehiculului. În drumul către Dubai, aceste celule au captat 1,8 kWh de energie, adăugând 24 de kilometri la autonomia totală a mașinii.

Sursa: Mercedes-Benz

Articole similare

Succesorul lui Lotus Emira va fi un model complet electric. Debutul, în 2027

Mihai Morcovescu

Timpi de încărcare record pentru un nou tip de baterie dezvoltată de un start-up elvețian

Filip Sîrbu

Noul SUV compact electric Zeekr 003 va sosi în Europa la sfârșitul anului 2023

Mihai Morcovescu