AUTOpro
Generale Stiri

Skoda aniversează 90 de ani de la lansarea primului model Superb

Producătorul ceh de automobile Skoda va lansa în toamna acestui an noua generație Superb. Constructorul din Mlada Boleslav va marca în acest fel împlinirea a 90 de ani de la apariția primului model cu această denumire.

Clasicul Superb a fost produs între anii 1934 și 1949. Cinci decenii mai târziu avea să fie lansată prima generație modernă a berlinei de clasă medie superioară Superb. De atunci, cehii au produs încă două iterații, actualul model aflându-se pe piață din 2019.

Skoda Superb: 90 de ani de la lansarea primului model

Skoda

Superb a fost produsă de-a lungul istoriei de nouă decenii într-o varietate de stiluri de caroserie. Au fost lansate cinci versiuni civile și trei militare au fost lansate în perioada de producție de 13 ani. De asemenea, au fost produse 900 de automobile de stradă și 1.600 de vehicule militare din toate variantele Superb în perioada 1934-1949.

Gama de motorizări cuprindea unități cu cilindree cuprinse între 2.492 și 3.991 cm3. Cele mai multe propulsoare aveau 6 cilindri. Excepție a făcut modelul Superb 4000, care avea sub capotă un motor V8 și care era cea mai puternică versiune. Una dintre puținele astfel de mașini care au trecut testul timpului este acum una dintre cele mai valoroase exponate ale Muzeului Skoda din Mlada Boleslav.

Cele trei generații moderne Skoda Superb

În septembrie 2001, la 10 ani de la preluarea mărcii de către grupul Volkswagen, Skoda a prezentat la Salonul Auto de la Geneva prima generație modernă Superb. A fost construită pe platforma șasiului PL 45, care a fost mărit cu 100 mm pentru un plus de spațiu. Mașina a fost comercializată cu o gamă variată de motorizări pe benzină și diesel.

Versiunea de top era echipată cu un propulsor V6 de 2,8 litri și 193 CP. A fost pentru prima dată când cehii introduceau transmisia automată Tiptronic pe un model Skoda. În 2006, prima generație Superb a suferit un facelift.

Următorul capitol al poveștii de succes Skoda Superb a început în 2008, odată cu introducerea celei de-a doua generații. Pentru prima dată, modelul era disponibil în două versiuni de caroserie și oferea sisteme de asistență de ultimă generație.

Peste un milion și jumătate de Skoda Superb produse

În februarie 2015 și-a făcut debutul la Praga cea de-a treia iterație Superb. Berlina de lux era dezvoltată pe platforma modulară MQB a Grupului Volkswagen și încorpora cele mai noi tehnologii disponibile. Modelul ceh beneficia în premieră de un șasiu adaptiv, climatizare tri-zonă și sisteme avansate de asistență.

După un facelift aplicat în 2019, a treia generație Superb a primit echipamente suplimentare de ultimă generație, cum ar fi faruri Matrix-LED și sistemul Predictive Adaptive Cruise Control. Cea mai importantă noutate a fost o nouă motorizare plug-in hybrid 1.4 TSI PHEV.

Până în prezent, Skoda a produs peste 1.550.000 de exemplare Superb de toate tipurile și generațiile din 2001. Dintre acestea, peste 780.000 sunt Superb de a treia generație.

Sursa: Skoda

Articole similare

Dacia atinge cota de producție 100.000 pentru motoare

Chinezii de la Baojun au lansat hatchback-ul compact electric Cloud

Mihai Morcovescu

Video !!! Alfa Romeo Giulia a obținut 5 stele la testele EuroNCAP.

administrator_autopromag