AUTOpro
Generale

Noua Skoda Octavia RS a sosit!

În cadrul evenimentului Goodwood Festival of Speed, producătorul de automobile Skoda a decis să lanseze oficial noul model Octavia RS.

Performanțele furnizate de către noua Octavia RS nu sunt de neglijat, accelerația de la 0-100 km/h durând doar 6,8 secunde, în timp ce viteza maximă este de 248 km/h, toate aceste cifre fiind posibile cu ajutorul cutiei de viteze manuale cu șase trepte și nu în ultimul rând cu ajutorul noilor motorizări.

Sub capotă se poate regăsi propulsorul pe benzină de 2.0 litri ce dezvoltă 220 CP sau unitatea diesel 2.0 TDI de 184 CP ai cărei performanțe sunt ceva mai slabe față de versiunea pe benzină – 0-100 km/h în 8,1 secunde, iar viteză maximă 232 km/h.

 130605 SKODA Octavia RS 002

Față de vechea generație, noile motoare oferă mai multă putere în timp ce consumul a scăzut cu 19 %, unitatea 2.0 benzină având o viteză de top cu 6 km/h mai mult față de a doua generație de Skoda Octavia RS.

Printre dotările standard se regăsesc sistemele Start-Stop și Brake Energy Regeneration, transmisia fiind manuală cu șase trepte sau automată cu o cutie de viteze DSG (Direct Shift Gearbox) cu șase rapoarte.

Alte noutăți anunțate de Skoda sunt reprezentate de către suspensia sport modernă ce a optimizat performanțele dinamice, alt factor cu o influență importantă în cadrul acestui capitol fiind caroseria ce a fost coborâtă cu 12 mm față de modelul standard Octavia.

 130605 SKODA Octavia RS 003

În cadrul sistemului ESC (electronic stability control), oferit ca opțiune standard, se află integrat diferențialul blocabil electronic XDS menit să îmbunătățească nivelul de tracțiune și în același timp să diminueze tendința de subvirare în abordarea virajelor rapide. Pentru o mai bună manevrabilitate, inginerii de la Skoda au dezvoltat un nou sistem electro-mechanical progressive steering.

Referitor la dimensiunile caroseriei, noua Skoda Octavia RS a crescut în proporții față de generația precedentă cu 88 de mm în lungime, 45 de mm în lățime, iar ampatamentul a cunoscut o mărire de 102 mm. Aspectul sportiv al modelului este accentuat de către jantele din aliaj de 17, 18 și 19 inch ce sunt prezentate în patru variante de design.

Cu toate acestea, noua Skoda Octavia RS imprimă o prezență dinamică și puternică anunțând totodată o experiență la volan destul de încântătoare.

 

Text: Cosmin Voicu
Foto: Skoda

Articole similare

Mr Bean își vinde McLaren-ul F1 pentru o sumă record

Dan Damian

Porsche ar putea lansa o versiune cu două portiere a modelului Panamera

Dragos Baltateanu

Driverless nu înseamnă automat și “traficless”

Filip Sîrbu