AUTOpro
AUTO pro Exclusiv Connected Generale Inside story Romania my love Stiri

IT-știi români ar putea furniza software pentru viitoarele automobile autonome BMW

cq5dam.resized.img.585.low.time1481647768306BMW explorează posibilitatea de a colabora cu companii din domeniul IT românești pentru crearea de software pentru sistemele connected și autonomous driving.

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat
Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a participat astăzi la întâlnirea reprezentantilor BMW Group cu companii româneşti din industria IT, pentru incheierea unor  parteneriate  in vederea  dezvoltarii de  solutii  software cu aplicabilitate in industria auto.

„Marii jucători internaționali din industria auto înregistrează succese notabile în România de ani de zile și suntem pregătiți să oferim condiții excelente pentru dezvoltarea unei inițiative emblematice în acest domeniu. Prin acest parteneriat între sectroul IT din România și BMW Group,  ne aliniem tendinței europene de digitalizare a industriei, acest proiect fiind o evidență a progresului digital și tehnologic din țara noastră și o recunoaștere internațională a calităților specialiștilor IT care activează în echipele companiilor internaționale de top. Prezentul proiect evidențiază faptul  că România este un bun teren pentru investiții, că România are mult mai multe avantaje competitive decât salariile mici, și anume forță de muncă  înalt calificată cu o infuzie puternica de absolvenți din domenii digitale și tehnologice, un mediu de afaceri predictibil, sectoare economice cu valoare adăugata mare, bine reprezentate în investiții străine impulsionând totodată dinamica IMM-urilor pe verticală și orizontală și un cadru fiscal atractiv.”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

cq5dam.resized.img.585.low.time1481647768306

Industia IT joacă un rol tot mai accentuat în industria auto. BMW Group, companie cu tradiţie în inovaţie şi digitalizare a demarat anul trecut, în România, un amplu proiect de identificare de noi posiblităţi de colaborare cu parteneri şi furnizori din industria software.

BMW prezenta în anul 2007 strategia care definea următoarea perioadă de dezvoltare a companiei BMW Group, inclusiv lansarea brand-ului BMW i și a programului BMW Efficient Dynamics. În martie 2016 s-a lansat noua strategie pe termen mediu şi lung, Strategy NUMBER ONE > Next, care are digitalizarea în prim plan şi este construită pe baza conceptului A.C.E.S – Autonomous, Connected, Electrified and Shared.

Pentru aceasta BMW Group a dezvoltat o serie de parteneriate strategice importante care să susţină dezvoltarea tehnologice noi, precum condusului autonom. Astfel, în parteneriat cu Daimler AG şi Audi AG, BMW Group a achiziţionat compania Here Maps, pentru a susţine dezvoltarea de hărţi HD, de calitate foarte bună. Colaborarea cu Mobileye, care vine cu cea mai bună experienţă în devoltarea senzorilor pentru automobil, Intel, care oferă asigură tehnologie de procesare de înaltă putere, şi BMW Group a pus bazele unei platforme deschise pentru condusul autonom şi va susţine lansarea în 2021 a BMW i Next, primul model de serie al mărcii care oferă aceste funcţii.

BMW PK DriveNow 21.3.2011
BMW PK DriveNow 21.3.2011

Pentru a susţine dezvoltarea condusului autonom, BMW Group a anunţat în decembrie 2016 deschiderea unui centru de competenţe lângă München. În prezent, BMW Group are aproape 600 de angajaţi în acest domeniu. Majoritatea este reprezentată de dezvoltatori de software – iar numărul acestora este în creştere.

Totodată, BMW Group investeşte şi într-o serie de afaceri start-up promiţătoare prin intermediul BMW i Ventures, care permite concernului să identifice şi să răspundă rapid la tendinţele mobilităţii din toată lumea, un avantaj crucial, având în vedere ritmul mai rapid al ciclurilor de dezvoltare din industria IT în comparaţie cu lumea auto.

În acest sens, oficiali ai BMW Group au vizitat România pentru a explora noi posiblităţi în industria software, pentru a găsi noi parteneri şi furnizori. Este un proiect care a fost iniţiat în toamna anului trecut, o dată cu vizita la BMW Group a Primului Ministru de atunci, domnul Dacian Cioloş, şi continuă şi acum, cu susţinerea Guvernului României, a Primului Ministru, domnul Sorin Grindeanu, a Invest Romania şi a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

După un proces de selecţie, reprezentanţi BMW Group s-au întâlnit azi la Bucureşti cu câteva zeci de companii româneşti din industria IT, având primele discuţii în vederea identificării unor potenţiale oportunităţi de colaborare. Este însă un process care ar putea dura și până la trei ani, dar începutul a fost făcut iar nouă nu ne rămâne decât să ținem pumnii industriei noastre de IT.

Articole similare

Dacia a anunțat prețurile noului Spring. Cât costă modelul electric prin programul Rabla Plus?

Mihai Morcovescu

Stellantis: Alfa Romeo și Lancia, mărci complet electrice

Florin Amariei

Fiat Chrysler și PSA, verde de la UE pentru fuziune

Florin Amariei

Leave a Comment