Conform Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), piața auto din România traversează o perioadă de recul accentuat, iar acest trend se reflectă inclusiv în segmentul vehiculelor electrificate.
În luna mai, înmatriculările de autoturisme ecologice, adică modelele pur electrice, hibride convenționale și mild-hybrid, au înregistrat o scădere de 3,2% comparativ cu aceeași lună a anului anterior, conform datelor furnizate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), citate de APIA.
APIA: Mașinile electrice pierd teren, în ciuda expansiunii pieței europene

Declinul vânzărilor de autoturisme ecologice vine pe fondul unei scăderi generalizate a pieței auto din România, cauzată de inflație, dobânzi ridicate, incertitudini economice și scăderea apetitului populației pentru achiziții majore.
România se aliniază obiectivelor europene de electrificare, în realitate, adoptarea vehiculelor electrice și hibrid este inegală și fragilă. În absența unor măsuri de stimulare eficiente și a unei infrastructuri robuste de încărcare, tranziția ecologică riscă să piardă din viteză, în pofida semnalelor pozitive de pe alte piețe europene.
Deși modelele ecologice dețin în continuare peste jumătate din piață (55,3%), scăderea vine pe fondul unei prăbușiri la scară largă a pieței locale. Astfel, în luna mai, totalul autoturismelor înmatriculate a fost cu peste 32% mai mic decât în aceeași lună din 2024, mai exact 10.456 de unități, comparativ cu cele peste 15.000 de anul trecut.
„Datele din luna mai confirmă dificultățile cu care se confruntă industria auto în 2025, pe fondul provocărilor economice, politice, dar și a unei întârzieri fără precedent în lansarea Programului Rabla Auto, un instrument esențial pentru stimularea cererii în piață. Scăderea abruptă a înmatriculărilor de autoturisme pur electrice, de -42,5% față de luna mai 2024, mai ales în contextul în care media Uniunii Europene la acest capitol este de +26,4% înmatriculări de BEV pe primele patru luni ale anului (conform ACEA – Asociația Europeană a Constructorilor Automobile), subliniază cât de important este ca politicile publice să fie previzibile, coerente și implementate la timp. Vă reamintesc că Rabla Auto 2025 a demarat pe 29 mai pentru persoanele juridice, pe 4 iunie pentru UAT-uri și instituții publice, urmând ca de abia pe 19 iunie să înceapă sesiunea pentru persoanele fizice! Prin dialog constant cu autoritățile, APIA a reușit să obțină creșterea ecotichetului pentru autovehiculele pur electrice la 7.400 euro – o măsură pe care o considerăm esențială pentru o mobilitate sustenabilă, accesibilă, sigură și în țara noastră, dar și pentru stimularea industriei auto care are o contribuție majoră la PIB-ul României”, a declarat președintele APIA, Dan Vardie.



Segmentul vehiculelor pur electrice a fost cel mai afectat, având o cotă de piață de doar 4,1% în cea de-a cincea lună din 2025, în scădere de la 4,9% în aceeași lună a anului trecut. Scăderea este abruptă, peste 42% mai puține mașini electrice înmatriculate.
Potrivit aceluiași raport APIA, Dacia Spring rămâne lider de segment, dar înregistrează o scădere severă de 40% în primele cinci luni ale anului, cu doar 1.116 de unități livrate. Pe următoarele poziții se află două vehicule Tesla, Model 3 (185 de unități) și Model Y (148 unități).
Interesant este saltul segmentului plug-in hybrid, care aproape s-a triplat (+63%), ajungând la o cotă de 6,4% din piață. Lider de segment este Ford Kuga, cu 257 de unități comercializate în perioada analizată (+20%), urmat fiind de Volkswagen Golf și Mercedes-Benz GLC.
Hibridele clasice rezistă, cu Dacia și Toyota pe val

Mașinile full-hybrid, adică cele care nu se încarcă de la priză, au crescut cu 4,1% în luna mai, până la o cotă de piață de 17,3%. Modelul românesc Dacia Duster conduce în acest clasament, cu 1.401 de unități vândute, urmat de două modele Toyota, respectiv Corolla (1.284 unități) și RAV4 (1.118 unități).
Motorizările clasice, în schimb, continuă declinul: autoturismele pe benzină s-au redus cu 51,1%, iar cele diesel cu 50,2%. Variantele mild-hybrid (MHEV) – adesea variante pe benzină ușor electrificate – au înregistrat și ele un recul de 6,6%, dar încă reprezintă 27,5% din piață. În această categorie, 89% sunt propulsate pe benzină, doar 11% pe motorină.
Conform datelor APIA, pe segmentul vehiculelor comerciale ușoare și minibuze s-a înregistrat o scădere de 18%, cu un minus de aproape 20% pentru cele fără componentă de transport persoane. Totuși, vehiculele comerciale grele și autobuzele au crescut cu 20,4% în perioada ianuarie-mai 2025, în special datorită cererii pentru transportul de mărfuri, unde autotractoarele și camioanele grele au crescut cu 18,5%.