AUTOpro
Generale Analiza Stiri

ACEA: Care sunt țările din UE care oferă stimulente pentru cumpărarea de mașini electrice în 2023

În fiecare an, Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) oferă o imagine de ansamblu asupra măsurilor fiscale menite să încurajeze achiziționarea de mașini electrice în țările membre UE.

Analiza din 2023 include și trei țări non-membre: Islanda, Elveția și Marea Britanie.

ACEA: Ce țări oferă stimulente pentru achiziționarea de mașini electrice

ACEA

ACEA îndeamnă guvernele din aceste țări să majoreze subvențiile acordate pentru cumpărarea de modele electrice, dar să și sporească investițiile în dezvoltarea infrastructurii de încărcare.

Măsurile sunt necesare în tentativa de atingere a obiectivelor propuse în ceea ce privește nivelul emisiilor stabilite prin Pactul ecologic european. Acesta prevede transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere al amprentei de carbon până în 2050.

Multe țări europene oferă avantaje fiscale pentru sprijinirea achiziției de mașini electrice, însă aceste stimulente diferă foarte mult de la o țară la alta. În aproape toate statele din UE sunt oferite, sub diverse forme, subvenții pentru cumpărarea de mașini electrice, indiferent că este vorba de scutiri sau de reduceri de taxe ori despre bonusuri de mii de euro, care se scad din prețul mașinii.

În prezent, 20 dintre cele 27 de țări UE oferă măsuri de susținere a achiziționării de mașini nepoluante. Potrivit celor mai recente date publicate de ACEA, șapte țări nu oferă nici un fel de stimulent, însă acordă reduceri de taxe sau scutiri. Este vorba despre Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Letonia, Slovacia și Suedia.

În schimb, comparativ cu 2022, Estonia a introdus astfel de stimulente. De asemenea, Danemarca oferă taxe minime pentru achiziție și proprietate, iar în România cei care dețin vehicule electrice sunt scutiți de la plata taxelor legate de proprietate. Stimulentele oferite în țările UE pot fi vizualizate AICI.

România, în topul stimulentelor pentru achiziționarea de vehicule electrice

Rabla

Printre cele mai generoase țări care încurajează achiziția de vehicule electrice se numără și România. Țara noastră oferă una dintre cele mai generoase scheme de sprijin pentru achiziția de astfel de mașini alături de Cipru, Croația, Germania și Franța.

Astfel, prin intermediul programelor Rabla și Rabla Plus, statul român oferă până la 11.500 de euro pentru cumpărarea unei mașini electrice noi, ceea ce o plasează în top 3 european. De asemenea, statul român acordă 4.250 euro pentru un hibrid nou cu emisii de mai puțin de 50 g CO2/km, la care se adaugă și 1.250 euro pentru casarea unui vehicul vechi la Remat.

Pentru programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei pentru o mașină SH, respectiv 9.000 lei pentru două mașini vechi. Cu această primă de casare se pot cumula următoarele:

  • ecobonus de 1.500 lei pentru un automobil nou (cu excepţia motocicletelor) al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în regim WLTP;
  • ecobonus de 1.500 lei pentru un automobil nou (cu excepţia motocicletelor) echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou (fără motociclete) echipat cu sistem de propulsie hibrid;
  • ecobonus de 1.500 lei pentru casarea fiecărui automobil uzat cu o vechime de minimum 15 ani de la data fabricaţiei şi cu normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

În ceea ce privește Rabla Plus este obligatorie casarea unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unuia nou. Există posibilitatea casării a două autovehicule uzate.

Cei care casează o mașină veche primesc 51.000 de lei pentru un autovehicul nou electric şi 26.000 de lei pentru unul nou hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km (WLTP).

Deși România oferă printre cele mai generoase stimulente, lipsa infrastructurii și nivelul redus al veniturilor o plasează în ultima parte a clasamentului european privind vânzarea de autovehicule ecologice.

Sursa: ACEA

Articole similare

Profitul net al Dacia a urcat la 161,3 milioane de euro

Robert Stan

OFICIAL: BMW Seria 2 Coupé

Papamobilul utilizat pentru vizita Papei Francisc în România ar putea fi produs la Mioveni

Robert Stan