AUTOpro
Test drive

Test drive Alfa Romeo Tonale – Descătușare necesară

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo Tonale deschide un nou capitol în istoria mărcii italiene. Tonale se avântă cu mult entuziasm, ADN și potențial într-un segment aflat în plină ascensiune, pe care Alfa Romeo îl poate zgudui din temelii, având în vedere calitățile de necontestat ale primei Alfa electrificate din istorie.

Alfa Romeo Tonale

După multe teasere și la fel de mult zumzet pe bursa zvonurilor, Alfa Romeo Tonale – unul dintre ultimele vehicule convenționale din gama Alfa Romeo, care va trece la electrificare totală începând din 2027 – și-a făcut în sfârșit apariția în carne și oase și pe plaiuri mioritice. La fel ca fratele mai mare Stelvio, și Tonale preia numele unei celebre trecători din Alpii Italieni, ce face trecerea între Lombardia și Trentino.

Alfa Romeo Tonale

Proporțiile sale relativ familiare – 4,53 m lungime, 1,84 m lățime și 1,6 m înălțime – îl poziționează pe Tonale fix în avanpostul SUV-urilor de segment C, o clasă dominată în proporție de peste 50% de vânzările de SUV-uri, tendință care urmează a se perpetua mult după orizontul anului 2025.

În acest context, Alfa Romeo Tonale are potențialul de a deveni noul best-seller absolut al mărcii italiene, inclusiv pe piața din România, după cum ne declarat la începutul anului Daniel Flăcău, directorul de vânzări Auto Italia, importatorul oficial al mărcii Alfa Romeo pe piața din România.

Tonale urmează a se duela cu rivali de renume, precum BMW X1 sau Mercedes-Benz GLA, SUV-ul italian având de partea sa nu doar proporțiile – Tonale fiind cu circa 100 mm mai lung decât modelele teutone – cât și tehnologiile connected de ultimă oră, precum asistentul personal Amazon Alexa, prezent în premieră pe noul SUV compact Alfa Romeo.

Alfa Romeo Tonale

Față de fratele mai mare Stelvio, construit pe celebra platformă Giorgio, la fel ca și Giulia sau Maserati Grecale, noul Tonale folosește mai degrabă o platformă de sorginte FCA, supranumită SUSW, preluată de la fratele de concern Jeep Compass, care, de altfel, a preluat această platformă tot de la o Alfa. De la Giulietta, ca să fim mai exacți.

Platforma Alfa revine iată la Alfa, însă cu câteva modificări substanțiale. Tonale se așterne peste o platformă SUSW amplu revizuită, atât în ceea ce privește reglajele dinamice (supervizate de Domenico Bagnasco, inginerul care a lucrat, printre altele, la automobile de vază precum Alfa Romeo 4C sau Giulia GTA), cât și în ceea ce privește materialele folosite, aluminiul fiind folosit pe scară largă în această nouă iterație a platformei SUSW.

Tonale reprezintă vestitorul electrificării în gama Alfa Romeo, noul SUV compact din ograda italienilor fiind disponibil exclusiv cu sisteme de propulsie hibride. Noi am avut la test motorizarea mild-hybrid de bază, animată de un motor turbo pe benzină de 1,5 litri de 130 CP, și de un motor electric pe 48V, montat pe arborele primar al cutiei de viteze cu dublu ambreiaj, care dezvoltă 24 CP și respectiv 55 Nm.

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo a recomandat în mod eronat noul Tonale ca fiind un simplu mild-hybrid. Pentru că, din punctul meu de vedere, noul SUV compact Alfa este un hibrid în toată regula. Dacă ai piciorul ușor, mașina poate pleca de pe loc și merge complet electric chiar și până la viteze de până la 20-25 km/h. Tonale îți permite chiar să parcurgi în regim 100% electric o parcare de centru comercial fără să consumi un strop de benzină!

Ceea ce, conform definiției sistemelor hibride, ar corespunde funcționalităților unui sistem full-hibrid, fără încărcare la priză. Un sistem mild-hybrid, prin definiție, are un motor electric care nu poate asigura de unul singur propulsia mașinii, acesta având doar rol de asistare al motorului cu ardere internă în momentele de cumpănă. O surpriză mai mult decât plăcută, confirmată încă de la momentul lansării, când Alfa a declarat în mod oficial că peste 50% din parcursul ciclului de omologare WLTP poate fi parcurs de Tonale în regim complet electric!

Alfa Romeo Tonale

În ciuda faptului că fișa tehnică ar da de înțeles că Tonale ar fi o mașină ușor lentă (9,6 s 0-100 km/h), în realitate însă, lucrurile stau mult mai bine, mai ales în ceea ce privește reglajul mașinii. Punțile față și spate independente (de tip McPherson), precum și distribuția optimizată a maselor pe punți, fac din Tonale un SUV extrem de bine închegat, stabil și plăcut de condus.

Desigur, nu vă imaginați că Tonale va rupe asfaltul la plecările de pe loc, însă, după aproape 1000 km la bordul acestei mașinuțe, mi-am dat seama că nu pentru asta a fost creat acest nou SUV. Ci pentru senzația inconfundabilă Alfa pe care mașina o emană prin fiecare por. Fie că vorbim de design sau de poziția de conducere.

Alfa Romeo Tonale

Panoul de bord digital poate arăta, de altfel, într-o manieră extrem de interactivă, inclusiv informații legate de accelerațiile laterale și longitudinale. Tonale s-a dovedit a fi un SUV extrem de sigur și previzibil chiar și în momentele în care am depășit 1 g de accelerație laterală! În ceea ce privește consumul, noi am reușit să obținem un consum mediu de 7,7 l/100 km după un parcurs de 817 km.

În buna tradiție a subsemnatului, acest consum a fost înregistrat în urma unui itinerariu București-litoral și retur. Pe autostradă, la o viteză constantă de 125 km/h, Tonale ne-a consumat 7,5 l/100 km. În marile aglomerații urbane, hibridizarea îți permite să atingi cifre de consum chiar și de 6-6,5 l/100 km, dacă ești blând cu pedala de accelerație.

Prietenii noștri de la AutoItalia ne-au pus la dispoziție un superb exemplar Tonale configurat pe baza nivelului de echipare Edizione Speciale, care celebrează descălecarea noului SUV Alfa pe plaiuri mioritice. Tonale Edizione Speciale, cu motorul de 1,5 litri în versiune de 130 CP, are un preț de pornire de 41.700 de euro cu TVA.

Mașina testată de AUTO Pro venea însă la pachet și cu un pachet amplu de opționale, precum fermecătoarea nuanță de culoare Verde Montreal (+1624 euro cu TVA) sau pachetul Premium (+2630 euro cu TVA, include tapițerie din piele, scaune față ventilate și reglabile electric pe 8 direcții, dar și sistem audio Harman/Kardon), care au dus mașina la un preț final de 47.200 euro cu TVA.

Un preț mărișor, dar justificat pe deplin de spiritul inconfundabil Alfa și de prestațiile extrem de coerente ale noului Tonale, care cu siguranță va face furori, Tonale nefiind altceva decât un portal extrem de accesibil – relativ accesibil – interesant și plin de viață către distinsul univers Alfa Romeo.

Articole similare

Test drive Renault Captur E-Tech RS Line – Redefinirea esențialului

Filip Sîrbu

Noul Opel Grandland 2022 – fără X în nume, dar cu multe noutăți

Florin Amariei

Test Drive în Premieră națională Noul Range Rover – Cu „sanctuarul” prin Germania și Austria

Dan Vardie