AUTOpro
Green car Stiri

Xiaomi va produce mașini electrice

xiaomi ev

Producătorul de telefoane mobile chinez Xiaomi va produce mașini electrice, după ce a încheiat un parteneriat în acest sens cu Great Wall Motor Co.

Xiaomi, cu sediul central în Beijing, a fost fondată în 2010. Patru ani mai târziu, a devenit al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, cu o cotă de piață de 5,6%, după Samsung Electronics și Apple. Xiaomi este și în topul Fortune 500.

În prima rundă de finanțare, investitorii instituționali au inclus Temasek Holdings, IDG Capital, Qiming Venture Partners și Qualcomm. La 16 august 2010, Xiaomi a lansat oficial primul său firmware MIUI bazat pe Android. Seamănă cu TouchWiz de la Samsung și iOS de la Apple. Atenția și expertiza tehnologică îi conferă, așadar, un avantaj în lupta pentru EV-uri tehnologizate.

Deși surse citate de Reuters anunță că Xiaomi va produce mașini electrice și anunțul oficial va fi făcut în curând, acum compania chineză a reduzat să comenteze. În aceeași ordine de idei, Great Wall a spus că nu a discutat despre un astfel de parteneriat cu Xiaomi.

În urma publicării informațiilor, acțiunile Xiaomi și acțiunile Great Wall au crescut cu 6,3%, respectiv 10,4%.

Vestea cea mai interesantă este că Xiaomi nu plănuiește să facă autovehicule electrice (EV) pe bază de baterii (BEV) premium, ci se va axa pe oferirea de soluții de mobilitate pentru toate buzunarele. Cert e un lucru: nu va fi vorba de o altă Dacia Spring.

EV Xiaomi – diversificare

Planul vine în timp ce Xiaomi încearcă să-și diversifice fluxurile de venituri din afacerea cu smartphone-uri, care reprezintă cea mai mare parte a veniturilor sale, dar are marje de profit subțiri.

Fondatorul și directorul executiv al Xiaomi, Lei Jun, consideră că expertiza companiei în fabricarea hardware va ajuta la accelerarea proiectării și producției EV-urilor sale, a spus o sursă citată de Reuters.

Xiaomi și Great Wall vor anunța parteneriatul lor săptămâna viitoare. Primul automobil ar urma să apară în 2023. Numele va fi Xiami Mi Car și se va integra cu celelalte produse ale companiei.

Pe lângă smartphone-uri, Xiaomi produce zeci de dispozitive conectate la internet, inclusiv scutere, purificatoare de aer și aragazuri pentru orez.

Great Wall, cel mai mare producător de camioane din China, are un parteneriat cu BMW pentru construirea unei noi uzine în țara asiatică.

Articole similare

Dacia relansează ediția specială Duster Extreme pe versiunea 2022 a SUV-ului românesc

Mihai Morcovescu

Mitsubishi a publicat un teaser cu un viitor SUV electric. Debutul, în 2025

Mihai Morcovescu

Chinezii de la HiPhi prezintă noul sedan de performanță: 1.287 CP și o viteză de top de 300 km/h

Mihai Morcovescu

Leave a Comment