AUTOpro
Green car Stiri

Raport: Vanzarile de masini electrice, crestere de 30% pana in 2030

Un raport Deloitte arata ca vanzarile de masini electrice vor cunoaste o crestere de 30% pana in 2030, cand majoritatea tarilor puternice introduc planuri de interzicere a vanzarilor autovehiculelor propulsate pe benzina, motorina sau hibrid.

Conform documentului, numarul total de masini electrice vandute anual in intreaga lume va creste de la 2,5 milioane – in 2020, la 11,2 milioane – in 2025, si la 31,1 milioane – in 2030.

Pe de alta parte, raportul previzioneaza ca, pe masura ce economiile lumii isi vor reveni in urma crizei generate de pandemia de COVID-19, vanzarile de masini cu motor pe combustie interna isi vor relua cresterea si vor ajunge la 81,7 milioane, in 2025, la nivel global, insa vor inregistra un declin in anii care vor urma.

“(…) masurile adoptate in contextul COVID-19 pentru sprijinirea pietei auto au favorizat, pe anumite piete, masinile electrice. De exemplu, in Germania, guvernul a diminuat temporar TVA de la 19% la 16% pentru vehiculele cu emisii reduse si a dublat subventiile existente, la aproape 7.000 de dolari, pentru autovehiculele electrice care costa sub 45.000 de dolari. In Franta, consumatorii care cumpara astfel de masini cu preturi de maximum 50.000 de dolari primesc un stimulent de aproape 8.000 de dolari, in crestere de la aproximativ 7.000 de dolari, anterior crizei. Totodata, autoritatile franceze au dublat prima de casare pentru masinile vechi. In acelasi timp, in China, subventiile pentru masini electrice si politicile de reducere a impozitelor, care urmau sa expire in 2020, au fost extinse pana in 2022”, noteaza specialistii Deloitte.

Pe de alta parte, raportul de specialitate releva faptul ca, in SUA, piata a evoluat dezamagitor in ultima perioada, in contextul in care benzina si motorina au preturi mici, iar gama de modele disponibile de masini electrice este redusa (modelul Tesla 3 reprezinta aproape jumatate din vanzarile din aceasta nisa).

Raportul Deloitte “Electric Vehicle. Setting a course for 2030” se bazeaza pe analiza seturilor de date din industrie, precum si pe anunturile publice ale companiilor producatoare.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate.

Articole similare

Modelul electric Jeep Avenger a fost desemnat Car of the Year 2023 în Europa

Mihai Morcovescu

Duster-ul autohton se vinde la prețuri exorbitante pe piața rusească

Filip Sîrbu

Audi A1 Citycarver este varianta robustă a celui mai mic model din gama constructorului german

Dragos Baltateanu

Leave a Comment