AUTOpro
Stiri Green car Industrie

România va produce o mașină electrică! Ford face pasul decisiv

Până la urmă, România va produce o mașină electrică și nu pierde acest tren important. Având în vedere că Dacia Spring este făcută și importată în România din China, anunțul Ford ne oferă confirmarea că industria auto autohtonă este capabilă de electrificare completă.

Ford a anunțat marți că România va fi țara în care va investi 248 de milioane de euro (300 de milioane de dolari) pentru ca din 2024 să producă primul autovehicul electric pe baterii (BEV) „made in Romania”. Uzina de la Craiova va începe producția propriu-zisă în 2023.

„Prin introducerea unei versiuni complet electrice din 2024, Craiova va deveni a treia noastră fabrică din Europa unde se produc vehicule complet electrice. Investiția din Craiova vine în contextul celorlalte investiții anunțate deja pentru Centrul de Vehicule Electrificate Ford din Köln (Germania) și pentru uzina Kocaeli a Ford Otosan din Turcia și trimite un semnal clar în legătură cu promisiunea noastră de a le oferi clienților din Europa vehicule comerciale cu zero emisii”, a declarat președintele Ford Europa, Stuart Rowley.

Ford și-a asumat faptul că vehiculele sale vor fi electrificate complet sau parțial prin soluții precum PHEV sau hibridizare, iar Craiova face parte din acest plan ambițios.

Investițiile totale ale Ford în România vor ajunge acum la peste 1,66 miliarde de euro (2 miliarde de dolari). Anunțul este cu atât mai important cu cât marca americană a anunțat recent că Ford Mondeo nu va mai fi produs în Europa.

Primul BEV românesc

„Uzina Ford Craiova este recunoscută pentru competitivitate și flexibilitate în operațiunile sale de talie mondială. Planul nostru de a construi acest nou vehicul comercial ușor în România reflectă parteneriatele noastre fructuoase și continue cu furnizorii locali și comunitatea, precum și succesul întregii echipe Ford Craiova,” a declarat Stuart Rowley, președintele Ford Europa.

Ford confirma în martie că generația următoare Ford Transit Custom va include un model complet electric pe lângă variantele plug-in hybrid, mild hybrid și versiunile pe motoare convenționale. Noua gamă Transit Custom – care include furgoneta Transit Custom și vehiculul de transport persoane Tourneo Custom – intră în producție în prima jumătate a anului 2023, așadar acesta ar putea fi primul BEV produs în spațiul carpato-danubiano-pontic.

Ford are aproape 6.000 de angajați la uzina din Craiova, unde în doar doi ani va începe și producția primului BEV din România.

Acum Ford așteaptă ca autoritățile de la București să pună accentul pe infrastructura rutieră și cea de transport feroviar.

Articole similare

Noul Fiat 600 surprins necamuflat în timpul unor filmări

Mihai Morcovescu

BREAKING NEWS: Bitdefender a încheiat un parteneriat multianual cu Scuderia Ferrari în Formula 1

Mihai Morcovescu

AutoX lansează prima flotă de taxiuri complet autonome din China

Andrada Arsenie

Leave a Comment