AUTOpro
Green car Stiri

Masinile electrice – tinta dezinformarilor pe Facebook

dezinformari facebook masini electrice

In absenta unor verificari serioase ale postarilor care ajung sa fie distribuite de mii de utilizatori in numai cateva ore, masinile electrice devin tinta unei dezinformari ce starnesc indignare si lipsa de incredere in industria auto. Creatiile malitioase ale paginilor sau conturilor distrug mult prea usor startul unei schimbari importante pentru intreaga planeta, nu doar pentru o industrie.

Un astfel de exemplu ne este oferit chiar de S.U.A, tara care a oferit industriei auto imboldul de a trece mai rapid la electrificare prin solidificarea competitiei la nivel international.

La final de octombrie 2020, Pam Pollard, cunoscuta in statul american Oklahoma ca fiind unul dintre cei mai influenti republicani, a publicat o imagine a carei sursa ramane in continuare necunoscuta. A atasat acesteia urmatorul text: „Stiati? Exista patru tipuri de baterii folosite in masinile electrice: litiu-ion, hibrid nichel-metal, plumb si supercapacitoare. In imaginea de mai jos puteti vedea o mina de litiu de unde acesta este sapat cu echipament alimentat de motorina, adus la suprafata cu utilaje diesel si este procesat in uzine care folosesc carbune numai ca tu sa poti conduce o masina electrica si sa imbratisezi copaci”.

Lasand la o parte afirmatiile facute fara nicio referinta credibila, urmarim cifrele. In doar 12 ore, mesajul publicat pe platforma Facebook a strans peste 2.000 de distribuiri. Din estimarile expertilor in social media, mesajul acesta a fost deja citit de peste 7.500 de utilizatori ai retelei. In momentul redactarii acestui articol, postarea lui Pollard a trecut de 2.800 de distribuiri. In aceste valori nu sunt incluse nici preluarile directe, nici repostarile. Exista, asadar, sansa ca numarul celor care au descoperit aceasta informatie incompleta si incorecta sa fie mult mai mare!

 

Verificarea rapida a informatiei

O simpla verificare a imaginii cu ajutorul motoarelor de cautare releva faptul ca aceasta este folosita cu rea-credinta, intrucat fotografia reprezinta in realitate mina de nichel Spotted Quoll din Australia, nicidecum un astfel de sit din Statele Unite ale Americii. Mai mult, conform precizarilor facute de publicatia USA Today, cadrul ar fi fost utilizat intr-un reportaj al postului de televiziune australian ABC din anul 2016.


Facebook a adaugat o avertizare cu privire la aceste informatii dupa 14 zile de la publicarea lor.

Ne reamintim, totodata, si faptul ca Tesla a parasit Facebook in martie 2018, dupa ce a fost dezvaluit faptul ca firma de consultanta Cambridge Analytica, activa in campania lui Donald Trump pentru castigarea alegerilor prezidentiale din 2016, a folosit datele a peste 50 de milioane de utilizatori ai retelei fara ca acestia sa stie.

Verificand din nou sursa postarii prin intermediul careia masinile electrice sunt diabolizate putem observa ca autorul este intr-adevar pozitionat impotriva acestui tip de autovehicule. De-a lungul mai multor saptamani a realizat numeroase afirmatii prin intermediul platformei de socializare care o pozitioneaza fara niciun in dubiu in favoarea industriei petroliere.

Motivele sale pentru promovarea de astfel de dezinformari pot fi legate de faptul ca Oklahoma este unul dintre statele SUA cele mai dependente de industria de petrol si gaze naturale. Peste o treime din toate locurile de munca sunt, direct sau indirect, dependente de acest sector al economiei.

Totodata, un studiu facut de Ministerul Energiei din SUA arata ca masinile electrice…

Un articol pe larg despre acest subiect puteti citi in editia 85 AUTOpro!

 

Articole similare

Citroën își electrifică toate vehiculele comerciale ușoare

Florin Amariei

EVENIMENT Exclusiv AUTOpro. Interviu Jörgen Wulfsberg, director la CEVT: Încărcarea wireless nu este periculoasă!

Florin Amariei

România va produce autobuze electrice

Filip Sîrbu

Leave a Comment