AUTOpro
Stiri Green car

Hype și Stellantis pun în circulație o flotă de 50 de taxiuri pe hidrogen pentru persoane cu mobilitate redusă

Hype si Stellantis flota taxiuri pentru pesoane in scaun cu rotile

Hype este una dintre companiile ce au mizat pe soluțiile de alimentare cu hidrogen a vehiculelor încă din 2014, iar acum aceștia anunță un parteneriat cu Stellantis spre a pune în circulație o flotă de 50 de taxiuri special adaptate transportului persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Anul 2015 a fost cel în care Hype a introdus prima flotă de 5 taxiuri alimentate cu hidrogen, susținute la acel moment de o singură stație de alimentare, amplasată în Place de l’Alma, în Paris. În 2023, Hype are în plan să inaugureze 7 noi stații de reîncărcare cu hidrogen în zona capitalei Franței, pentru ca până la sfârșit de 2025 să fie funcționale nu mai puțin de 26 de astfel de stații, deschise tuturor tipurilor de clienți. Scopul este de a putea alimenta în jur de 10.000 de taxiuri în fiecare zi.

O parte dintre aceste vehicule se pare că vor ajunge pe străzile pariziene în scurt timp, întrucât Stellantis va livra inițial 50 de taxiuri special adaptate transportului persoanelor cu mobilitate redusă – PMR.

Astfel, 50 de modele cu zero emisii Peugeot e-Expert Hydrogen și Citroën ë-Jumpy Hydrogen, cu sigla Hype, vor putea transporta în regim taxi un pasager în scaun cu rotile  alături de până la alți patru pasageri sau maxim șase persoane fără dizabilități.

Van-urile pentru pasageri alimentate cu hidrogen ale Grupului Stellantis sunt fabricate în regiunea Hauts-de-France, în uzina Hordain. Acestea sunt special dezvoltate pentru uz profesional intensiv, au o autonomie de circa 400 de km și necesită doar 3 minute pentru realimentare cu hidrogen. Mașinile integrează, pe lângă rezervorul de hidrogen și sistemul de pile de combustie, și o baterie suficient de mare spre a transforma vehiculele în unele de tip hybrid.

Parteneriatul dintre Hype și Stellantis își propune ca până la sfârșit de 2024 să fie disponibile până la 1.000 de vehicule pe hidrogen care să poată transporta pasageri în scaune cu rotile și astfel să obțină licență de taxiuri PRM în Paris, un nou tip de licență ce va fi introdusă de autoritățile din capitala Franței în perioada imediat următoare. 

Articole similare

Țările cu venituri mai mici rămân în urmă cu absorbția PIB pe cap de locuitor

Ana Cristina Militaru

Mașini electrice în 2023: cum poți să reduci costurile de încărcare

Mihai Morcovescu

Skoda va lansa șase modele electrice noi până în 2026