AUTOpro
Green car Industrie Stiri

Goana după baterii. GM, parteneriat cu un startup

Producătorii auto sunt într-o cursă contra cronometru pentru obținerea de baterii, iar cea mai recentă dovadă în acest sens o constituie inițiativa General Motors (GM) de a încheia un parteneriat cu un startup de peste ocean.

Mașinile electrice pe baze de baterii (BEV) sunt rapide, silențioase, fiabile și au potențialul de a schimba peisajul automotive. Principala barieră, însă, rămâne greutatea. Pachetele de baterii sunt grele, iar o rezervă de kW mare nu reușește să ofere o autonomie incredibilă.

General Motors are în vedere nevoia imediată de baterii și importanța scăderii greutății acestor celule, așadar a încheiat un parteneriat cu SolidEnergy Solutions (SES) din Massachusetts, SUA. Inițiativa vine ca răspuns la alianța în același scop întreprinsă de BMW și Ford.

General Motors reveals its all-new modular platform and battery system, Ultium, Wednesday, March 4, 2020 at the Design Dome on the GM Tech Center campus in Warren, Michigan. (Photo by Steve Fecht for General Motors)

GM și-a propus ca pachetele sale de baterii pentru BEV-uri să fie cu 60% mai ieftine și cu o capacitate dublă până în 2025. Aceste caracteristici importante ar urma să fie posibile prin folosirea de litiu metalic, în loc de grafitul convențional. Prin această transformare greutatea scade, autonomia crește și prețul va fi mai mic.

GM și SES vor stabili prima liniie de asamblare în 2023, la opt ani după ce General Motors a investit primele sume în startup-ul american.

Constructorul auto american a decis că noile baterii, denumite Ultium, vor fi folosite în noile sale mașini. Primul model echipat cu noile celule va chiar impresionantul Hummer electric, numai că SUV-ul va beneficia de colaborarea cu LG. Tehnologia SES este încă în test exhaustive.

GM are în plan lansare de 30 de autovehicule complet electrice pe baterii (BEV) până în 2025 și a pornit o investiție de 27 de miliarde de dolari pentru utilizarea acestui sistem de propulsie la scară largă.

Înțelegerea dintre SES și GM nu este exclusivă, așadar e posibil să vedem aceste baterii și în alte mașini.

Articole similare

Volkswagen a dat startul comenzilor pentru electricul ID.7. Prețuri, de la aproape 57.000 de euro

Mihai Morcovescu

Porsche cumpără un pachet de acțiuni al companiei croate de sport și tehnologie Rimac

Filip Sîrbu

Ultimul exemplar Porsche 911 Speedster va fi scos la licitație

administrator_autopromag

Leave a Comment