AUTOpro
Preview Stiri

EXCLUSIVITATE NAȚIONALĂ: TOGG, despre zâmbetele noastre

Okan Altan, membru al Juriului european AUTOBEST, cel mai cunoscut ziarist auto din Turcia, prezintă povestea TOGG, primul automobil modern 100% turcesc.

La început a fost doar un vis… Un vis care datează de peste 60 de ani. 60 de ani în care Turcia a visat să aibă propria sa marcă de automobile, după ce, timp de jumătate de secol, a fost angrenată în producția de automobile. Un brand 100% turcesc, nu doar un automobil fabricat în Turcia. Turcia a livrat, prin intermediul industriei sale auto, nu mai puțin de 1 milion de automobile în ultimii 10 ani.

În cursa electrificării și a tehnologiei connected, putem spune că mare parte a jucătorilor din piață sunt încă la început. Victoria va aparține însă acelor companii agile, creative și cu aplecare către utilizatori. TOGG este într-o poziție excelentă în raport cu contextul actual al industriei. Această inițiativă va duce la apariția a 20.000 de noi locuri de muncă și la o reducere a deficitului bugetar cu nu mai puțin de 7.5 miliarde de dolari, contribuția la PIB-ul Turciei fiind de 50 de miliarde de dolari.

Primul automobil produs de TOGG, un SUV de clasă C, va intra în producție la sfârșitul anului 2022. Acesta va fi urmat la scurt timp de un sedan de clasă C. TOGG a reușit ca în mai puțin de 18 luni de la fondarea sa din 28 iunie 2018 să ducă la bun sfârșit proiectarea primului său automobil, atât la nivel de design, cât și la nivel de inginerie.

Până în 2030, TOGG se așteaptă să producă nu mai puțin de 5 modele diferite, dezvoltate pe aceeași platformă modulară EV, dezvoltată în întregime in-house în atelierele de inginerie TOGG. Începutul proiectului a presupus depunerea unei serii de patente, care scot în evidență ingeniozitatea specialiștilor TOGG.

În anul 2022, odată cu debutul producției de serie, TOGG va deveni prima și singura – pentru moment – marcă de SUV-uri electrice nou fondată din industrie. Având în vedere că, după cum am spus și mai sus, drepturile intelectuale și know-how-ul sunt de proveniență 100% turcească.

Față de un automobil convențional, un automobil electric își arată superioritatea în ceea ce privește costurile mici de întreținere, silențiozitatea și confortul de care dă dovadă. Clienții vor avea la dispoziție 2 versiuni, una cu autonomie de peste 300 km, cealaltă cu autonomie de peste 500 km. Ambele versiuni vor fi alimentate de o baterie Li-Ion, capabilă să ajungă la 80% încărcare în mai puțin de 30 de minute.

Mulțumită unui sistem de management inteligent, bateria dezvoltată de TOGG vine cu o garanție de 8 ani, mai mult decât suficientă pentru orice utilizator. În ceea ce privește sistemul de propulsie, clienții vor avea la dispoziție tot două versiuni. Prima vine cu un singur motor electric de 200 CP, care propulsează doar puntea spate, pe când a doua vine cu 2 motoare electrice, unul în față, și unul în spate, care oferă o putere cumulată de 400 CP dar și tracțiune integrală, o dotare deosebit de utilă în special în zonele cu vreme neprietenoasă.

Alte informații în premieră absolută, în direct din Turcia, de la Okan Altan, în exclisivitate națională, în următorul număr al revistei AUTOpro.

Articole similare

Mercedes-Benz ar putea opri producția modelului CLS în august 2023

Mihai Morcovescu

Aston Martin aduce la Geneva conceptul electric Lagonda All-Terrain

Dragos Baltateanu

STUDIU: Încărcarea unei mașini electrice este mai scumpă decât alimentarea unui automobil termic

Mihai Morcovescu

Leave a Comment