AUTOpro
Cult

Nu toate anvelopele „all season” sunt considerate cauciucuri de iarnă de către RAR

anvelope iarna sau all season

Șoferi, atenție! Registrul Auto Român (RAR) nu consideră toate anvelopele „all season” ca fiind cauciucuri de iarnă. Puteți evita amenzi destul de usturătoare cu puțină atenție.

Anvelopele cunoscute drept „all season” nu îndeplinesc toate condițiile din OG nr. 5/2011, așadar este important să reținem că în anumite scenarii s-ar putea să avem nevoie de cauciucuri de iarnă. Definiţia formulată de RAR anvelopelor pentru toate anotimpurile: „Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011.”

Anvelopele legale pentru sezonul rece trebuie să aibă inscripţionate literele “M” (de la “mud” – nămol, în limba engleză) şi “S” (de la “snow” – zăpadă, în limba engleză).

Mai mult, legislația în vigoare stabileşte drept obligatorie dotarea automobilului cu anvelope de iarnă, în anumite condiţii: “Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpada, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar in cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.

Amenzile pentru şoferii care nu respectă legislaţia în vigoare sunt cuprinse între 9 şi 20 de puncte de amendă, adică între 1.305 şi 2.900 de lei. De asemenea, este posibilă ridicarea certificatul de înmatriculare a maşinii.

Articole similare

Atelierul Auto al Regelui Mihai, în curând complet restaurat

Florin Amariei

HARTĂ. Cele mai căutate mașini de lux în Europa

Florin Amariei

Cele mai populare mașini din jocurile video

Filip Sîrbu

Leave a Comment