AUTOpro
Stiri Cult

Atelierul Auto al Regelui Mihai, în curând complet restaurat

atelier auto regele mihai

Familia Regală anunță că Atelierul Auto al Regelui Mihai se va deschide în curând pentru public, având în vedere că este aproape complet restaurat.

O echipă de meșteri locali de la Ilteu, alături de angajații Fundației Colecția Familiei Regale a României, depun eforturi ca atelierul să se reîntoarcă în clădirea lui istorică, aflată actualmente într-un proces de restaurare.

Pentru restaurare sunt folosite cărămizi, lemn, fier, cupru, var, nisip și țigle din secolul al XIX-lea. Folosind planurile vechi (din 1943) și fotografiile atelierelor auto din Elveția ale suveranului, atelierul va fi amenajat la interior păstrând cu fidelitate locul ales de Regele Mihai pentru fiecare piesă de lucru, unealtă sau accesoriu auto. La dorința Majestății Sale Custodelui Coroanei, atelierul va cuprinde, în spațiul expozițional, un televizor la care vor putea fi văzute permanent, de către vizitatori, fragmente video cu Regele Mihai vorbind despre pasiunea sa pentru mașini și lucrul în atelierul său mecanic.

Atelierul Auto al Regelui Mihai a fost amenajat la Săvârșin în anul 1943. În anii 1956-1976, atelierul a funcționat în Elveția, la Versoix, la Villa Fantasia, într-o magazie de lemn construită de Regina Ana. În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat la Villa Serena din aceeași localitate Versoix, iar apoi, în anii 2004-2017, el a fost amenajat într-un spațiu închiriat în orașul elvețian Morges.

După 74 de ani de pribegie, Atelierul Auto al Regelui Mihai revine la Săvârșin, în clădirea în care a fost găzduit în anii 1940.

Articole similare

Hyundai Santa Fe revine într-o nouă formă

Robert Stan

Noul Volkswagen ID.7, înlocuitorul electric al Passat-ului, va fi prezentat la CES 2023. Primele imagini oficiale

Mihai Morcovescu

Cum a decurs a doua zi a concursului “Cel mai 4 x 4”

Filip Sîrbu

Leave a Comment