Apple pare că nu se mai grăbește cu lansarea primului său automobil electric, pe care, conform celor mai recente informații care circulă în industrie, ar urma să-l lanseze cel mai devreme în 2026. Primul Apple Car va fi complet autonom și va costa cel mai probabil sub 100.000 de dolari.
Conform unor surse citate de Bloomberg și preluate de publicația Automotive News, compania intenționează să pătrundă pe piața vehiculelor electrice ca un brand premium.
De altfel, americanii și-au făcut cunoscută intenția încă din anul 2014, atunci când a demarat proiectul cunoscut în interiorul companiei sub numele de cod Titan în cadrul căruia depune eforturi pentru a dezvolta propria mașină cu emisii zero și complet autonomă.
Apple investește anual un miliard de dolari în Apple Car
Gigantul californian și-a propus ca viitorul automobil electric să aibă un design mai puțin ambițios. Mașina Apple ar urma să aibă doar un volan, pedale și va sprijini numai capacități autonome complete exclusiv pe autostrăzi.
Totodată, se pare că Apple intenționează să dezvolte un autovehicul care să le permită șoferilor să îndeplinească alte sarcini atunci când rulează pe autostradă, iar în situații-limită să fie alertați cu suficient timp înainte pentru a putea prelua controlul asupra mașinii.
Potrivit unor informații apărute anul trecut, Apple ar dorit să-și lanseze mașina electrică în 2025. Odată cu această informație fuseseră publicate și primele imagini prelucrate digital care ofereau primele indicii despre cum ar putea arăta viitorul Apple Car.
Acum, însă, sursa citată anterior susține că modelul va fi lansat cu un an mai târziu decât fusese stabilit inițial. Asta înseamnă că va trebui să mai așteptăm încă patru ani până când americanii vor dezvălui primul său automobil cu emisii zero. În același timp, mașina ar urma să coste sub 100.000 de dolari în momentul lansării.
Ce tehnologii va integra viitorul Apple Car?
Viitorul Apple Car va fi echipat cu cele mai avansate sisteme de conducere autonomă, care vor fi susținute de cel mai puternic procesor dezvoltat de Apple, denumit Denali. Performanța procesorului este egală cu aproximativ patru cipuri Mac de ultimă generație la un loc. De asemenea, vor exista numeroși senzori LiDAR și radar.
Pe lângă hardware-ul de bord, sistemul are o componentă bazată pe cloud pentru unele procesări de inteligență artificială.
Compania californiană se bazează pe Amazon Web Services pentru servicii de găzduire, care o costă circa 125 de milioane de dolari pe an. Aceasta este doar o parte din totalul de un miliard de dolari pe care compania îl cheltuie anual pentru proiectul Titan.
GIgantul tehnologic a încercat de-a lungul timpului să încheie parteneriate cu mai multe mărci consacrate precum Toyota, Hyundai și Nissan pentru lansarea viitorului autovehicul autonom, însă nici una dintre acestea nu a putut fi convinsă să colaboreze.