AUTOpro
AUTO pro Exclusiv Green car Interviuri

Exclusivitate mondială – Interviu cu fondatorul ZipCharge, inventatorii powerbank-ului pentru automobile electrice

ZipCharge

Start-up-ul britanic ZipCharge este gata să revoluționeze universul EV-urilor așa cum îl știm în prezent. Prin intermediul powerbank-ului său revoluționar, ZipCharge spune adio odată și pentru totdeauna fenomenului range anxiety. AUTO Pro are informații în exclusivitate mondială fix de la sursă despre întregul areal de funcționalități al ingenioasei baterii portabile pentru automobile.

Vă lăsăm să vă delectați cu încă un interviu de excepție marca AUTO Pro, în cadrul căruia Jonathan Carrier, co-fondatorul ZipCharge, ne dezvăluie în exclusivitate mondială cele mai interesante dedesubturi ale soluției de încărcare care promite să revoluționeze industria auto așa cum o știm cu toții. Vizionare plăcută!

ZipCharge, un start-up britanic fondat de doi ingineri cu o vastă experiență în industria automotive, Richie Sibal și Jonathan Carrier (cu care AUTO Pro a și stat de vorbă, în exclusivitate mondială), și-a propus să reinventeze complet obiceiurile de încărcare ale posesorilor de EV-uri. Cei doi ingineri și-au pus mintea la contribuție pentru a da naștere unui powerbank pentru EV-uri, o soluție translatată direct din universul smartphone, dar adaptat bineînțeles industriei auto.

ZipCharge
În cazulversiunii de 4 kWh, o încărcare completă la o priză casnică durează puțn peste o oră.

O infrastructură electrică încă deficitară necesită soluții pe măsură. După cum ne-a confirmat de altfel și Jonathan Carrier, co-fondatorul start-up-ului ZipCharge, ”În Europa, 40% din locuințe nu permit instalarea unui punct de încărcare, dintr-o varietate de motive, ce țin de imposibilitatea montării unei prize sau de absența unui loc de parcare dedicat. ZipCharge Go este un dispozitiv care le permite posesorilor de EV-uri să își asigure porția de autonomie necesară pentru escapadele de zi cu zi.”

ZipCharge
Din punct de vedere ingineresc, este o adevărată provocare să dezvolți o baterie care să funcționeze extrem de eficient într-o carapace cât mai compactă cu putință.

Momentan, bateria portabilă ZipCharge Go se află în ultimele stadii de dezvoltare, urmând ca primele exemplare să ajungă la clienți începând cu anul 2023. Conform spuselor mai-marilor ZipCharge, ”bateria portabilă ZipCharge va avea un preț competitiv, comparabil cu cel aferent instalării unei stații de încărcare de uz casnic”. Know-how-ul vast acumulat de cei doi fondatori ZipCharge de-a lungul carierelor în industrie se face remarcat bineînțeles la nivelul întregului lanț de dezvoltare, ce oglindește întocmai succesiunea fazelor de proiectare folosită de marii producători de automobile în procesul de creație al unui nou produs.

ZipCharge

Proporțiile care îi permit să încapă până și în portbagajul liliputan al OZN-ului nipon Honda e (mai multe impresii aici – www.autopro.ro/test-drive/jurnal-de-calatorie-honda-e) sunt rezultatul unei simbioze complexe dintre celulele de înaltă performanță ”Folosim celule uzuale care se regăsesc și în bateriile vehiculelor electrice de pe piață. Nu ne dezvoltăm de unii singuri celulele bateriilor. Folosim unele dintre cele mai eficiente – din punct de vedere al densității de energie – celule disponibile la ora actuală pe piață, care se regăsesc și în bateriile celor de la Tesla sau Rivian” și electronica de mare-putere, dezvoltată în întregime de la zero de echipa de specialiști ZipCharge, după cum ne spune Jonathan Carrier.

”Know-how-ul nostru ne permite să integrăm aceste celule cu electronica de putere proiectată în întregime de noi într-un pachet cât mai compact cu putință. Eu și asociatul meu am activat pe parcursul întregii noastre cariere în industria auto. Acum cu mai bine de 18 ani în urmă, am lucrat la McLaren, de unde am preluat această filozofie legată de obținerea unei performanțe cât mai ridicate dintr-un sistem cât mai compact și ușor cu putință.”

Clienții vor avea la dispoziție, începând cu anul 2023, două versiuni ale bateriei portabile ZipCharge Go. De 4, și respectiv 8 kWh. Care sunt capabile, conform spuselor ZipCharge, să ofere de la 32 (modelul de bază) până la 64 km autonomie unui Tesla Model 3. Chiar dacă cântărește nu mai puțin de 25 de kg în versiunea de bază, ZipCharge Go se bucură de o portabilitate de invidiat, mulțumită mânerului retractabil care le permite clienților să care bateria portabilă ca pe o geantă de voiaj.

Fără aplicația asociată, bateria portabilă ZipCharge devine o simplă cutie pe roți, inutilizabilă. Ceea ce înseamnă că furtul acesteia devine imposibil.

Apropo, soluția de încărcare ZipCharge Go oferă aceeași flexibilitate ca și o stație convențională de încărcare, atât în ceea ce privește puterea de încărcare la borne (7 kW), cât și la nivel de siguranță și securitate, powerbank-ul putând fi controlat exclusiv prin intermediul unei aplicații. După cum ne declară și Jonathan Carrier ” La fel ca la o stație de încărcare convențională, cablul este blocat în bateria portabilă și în vehicul. Întreg controlul bateriei portabile se efectuează cu ajutorul aplicației, ceea ce înseamnă că dacă cineva ar reuși, prin absurd, să fure dispozitivul, acesta nu va putea fi folosit. Pe de altă parte, device-ul are o alarmă, care se declanșează în momentul în care detectează mișcarea bateriei portabile”.

Articole similare

Bateriile SSB vor schimba mașinile electrice

Florin Amariei

Noul Praga R1, un proiect marca Frank Stephenson și Praga Cars

Florin Amariei

Conceptul Hyundai Flying Prophecy va apărea în filmul de animație „Spider-Man: Across the Spider-Verse”

Mihai Morcovescu

Leave a Comment