Luca Napolitano, în calitate de Chief Commercial Operations Officer for Enlarged Europe Stellantis și de CEO Lancia, a stat de vorbă cu jurnaliștii din cadrul Juriului European AUTOBEST. Cu ocazia acestei mese rotunde, moderate de Dan Vardie, Fondator și Președinte AUTOBEST, am aflat o mulțime de detalii despre piață, despre planurile Stellantis și mai ales ale brandului Lancia. Am extras sub formă de text cele mai importante informații din cadrul întâlnirii online, dar avem și întreaga înregistrare video a discuțiilor.
Interviu de Dan Vardie
Discuțiile din cadrul mesei rotunde AUTOBEST au debutat cu Luca Napolitano, care a prezentat evoluția pozitivă pentru Stellantis la startul anului 2025, după un al doilea semestru dificil în 2024. Cele mai relevante date se referă la cota de piață europeană care a fost de 15,4% în Q4 2024, dar care a scăzut drastic la 13,9% în decembrie 2024. Totuși, în ianuarie 2025, situația s-a îmbunătățit cu o cotă de 17,1%, iar în februarie 2025, aceasta a crescut la 18,1%, indicând o redresare clară.
Stellantis colaborează intens cu asociațiile de dealeri la nivel european și local, precum și cu Jean-Philippe Imparato (Chief Operating Officer Stellantis), pentru a-și reconecta relațiile cu piața, dealerii și clienții. Deși rezultatele actuale sunt pozitive, obiectivul rămâne depășirea performanțelor anului trecut, începând cu luna martie 2025, explică Luca Napolitano.
Se așteaptă ca noile produse, precum Frontera și Grande Panda, programate pentru lansare în Q2, să contribuie semnificativ la succesul companiei. În general, mesajul transmite optimism și speranță pentru o dinamică pozitivă continuă în viitor.


Dan Vardie mută discuțiile spre Lancia, iar Luca Napolitano detaliază planurile strategice și transformarea pe care Lancia le-a realizat și continuă să le implementeze pentru a se relansa și a-și consolida prezența pe piața europeană.
Mesajul general transmis de Luca Napolitano este unul de transformare semnificativă, progres constant și ambiție de a îmbunătăți fiecare aspect al brandului și al poziționării sale pe piață, iar punctele principale includ:
- Planul pe 10 ani al Lancia. A fost diferit de alte branduri din grup, deoarece vizează nu doar înlocuirea unor modele, ci un plan strategic amplu pentru relansarea mărcii. Acesta include lansarea a trei modele cheie: Ypsilon (2024), Gamma (2026) și Delta (2028).
- Evoluția produselor. Modelul Gamma va fi disponibil 100% electric, iar Delta este în continuare în dezvoltare. Deciziile privind electrificarea au fost ajustate pe baza tendințelor industriei, incluzând versiuni hibride și electrice pentru a răspunde cerințelor pieței.
- Extinderea în Europa. Strategia de expansiune include inițial patru țări (Italia, Spania, Franța, Belgia și Țările de Jos), selectate pe baza deschiderii lor față de stilul de viață și designul italian, precum și importanței vânzărilor digitale. Scopul este acoperirea a 60% din piața europeană cu cele trei modele.
- Dezvoltarea rețelei de distribuție. Investițiile au dus la crearea a 160 de showroom-uri dedicate Lancia și la desemnarea a 220 de vânzători dedicați. Compania urmărește să îmbunătățească continuu calitatea produselor și a serviciilor, lucrând strâns cu rețeaua de dealeri.
- Mentalitatea de creștere. Deși Lancia nu se consideră încă un brand premium, echipa este dedicată să învețe de la competitori și să progreseze constant, crescând calitatea lună de lună.
Dan Vardie încearcă acum să afle de la Luca Napolitano cum vede acesta ADN-ul mărcii Lancia, din perspectiva sa, cumva cum este „Lancia by Luca”?
Luca Napolitano oferă o perspectivă amplă asupra filosofiei de design Lancia, subliniind un echilibru între inspirația din trecut și abordarea futuristă. CEO-ul Lancia evidențiază dorința de a combina moștenirea istorică cu inovația, menținând în același timp un proces calculat și bine definit pentru a obține succesul pe termen lung. Luca Napolitano vorbește despre conceptul de bază al designului și cum brandul este definit de două atribute principale – puritatea și radicalitatea. Lancia îmbină eleganța clasică a mașinilor italiene din anii ’60 – ’80 cu spiritul îndrăzneț al modelelor emblematice din competițiile de raliu (Stratos Zero și Delta).
Apoi, Luca Napolitano amintește de influențele istorice și de inspirație. Echipa de design se inspiră din detalii clasice și emblematice, precum iluminatul din spate rotunjit al modelului Lancia Stratos, eleganța interioarelor inspirate de designeri italieni renumiți, precum Casino, și farmecul modelelor Aurelia din anii ’60, asociate cu figuri celebre precum Marcello Mastroianni și Brigitte Bardot. Totodată, Luca Napolitano amintește de abordarea orientată spre viitor. Deși designul integrează inspirații din trecut, nu se dorește o capcană a nostalgiei. Cuvântul definitoriu pentru noile modele, inclusiv Epsilon, Gamma și Delta, este futurist, având ca scop atragerea unei noi generații de clienți și păstrarea relevanței pe piață. Asta înseamnă, în același timp, execuție progresivă și umilință. Strategia este una pas cu pas, prioritizând calitatea și excelența în fiecare etapă. Lancia își propune să lanseze produse bine planificate, începând cu cele mai importante segmente și direcții strategice.
Dan Vardie vrea să afle în câți ani crede Luca Napolitano că Lancia își va reveni complet, când va reuși brandul italian să redevină marca premium pe care italienii, și nu numai, o așteaptă să se întoarcă.
Luca Napolitano răspunde simplu: „Dan, mă cunoști: sunt foarte clar, direct și sincer, iar răspunsul este că nu știu. Pentru că este deja un lux pentru Lancia să aibă un plan pe 10 ani, mai ales în haosul automobilelor de astăzi. Nu sunt sigur că unii dintre colegii mei cu mărci și mai importante au o idee clară despre ce se va întâmpla cu marca lor în următorii 10 ani. (…) Planul este să lucrăm îndeaproape împreună cu Alfa Romeo și DS în cadrul clusterului premium pentru a consolida oferta premium Stellantis în Europa. Aceasta este ambiția noastră, să folosim punctele forte ale Stellantis în ceea ce privește software-ul de electrificare a platformei, să lucrăm împreună în cadrul celor trei mărci și să consolidăm o parte a industriei care reprezintă veniturile de top, poziționarea prețurilor și să consolidăm acea parte care a fost slabă până acum. Lancia se alătură cu o mașină de segment B, așa că nici măcar nu se alătură la o viteză maximă. Deocamdată este doar un model de segment B, cel puțin până în 2026, 2027…”
Luca Napolitano a continuat apoi pe aceeași idee: „Să fim umili, să fim foarte sinceri. Nu suntem deloc Mercedes, nu suntem deloc Audi. Ceea ce putem face este să reducem decalajul. Vă dau un exemplu: generația anterioară de Ypsilon, am comparat-o cu Audi A1, ceea ce este o nebunie, nu? De ce am decis să facem asta în loc să o comparăm cu Toyota Yaris sau Volkswagen Polo? Pentru că pentru noi a fost important să luăm drept benchmark un model premium. Am început practic cu un minus 20 de puncte. Până acum închidem ciclul de viață al vechiului Ypsilon cu minus 14. Deci asta înseamnă că suntem încă minus 14, departe de ei. Bine, dar am recuperat 6. Deci asta înseamnă apoi din nou acea abordare umilă, știind unde și ce trebuie să facem, scăzând decalajul în fiecare lună, strângând diferența în ceea ce privește calitatea, prețul, poziționarea, în ceea ce privește produsul, serviciul, calitatea. Aceasta este ceea ce trebuie să facem. Atunci cât timp ne va lua să reducem la zero decalajul? Nu știu!”
Masa rotundă continuă cu o întrebare din partea membrului Juriului AUTOBEST din Macedonia de Nord, Krumislav Barzov, care vrea să știe de la Luca Napolitano dacă există planuri de relansare a unor modele iconice Lancia, precum Delta Integrale sau Lancia Thema și dacă ar putea fi acestea folosi platforma STLA, care va fi folosită și de numite modele Alfa Romeo.

Luca Napolitano spune că „Acestea sunt două nume cu care nu ne putem juca, așa cum am făcut în trecut. Când te joci cu Delta fără să ai tipul potrivit de design și produs, performanță și motor, nu este bine. Așa că permiteți-mi să fiu din nou foarte sincer. Însă, adevărata problemă este că acesta este un segment care este astăzi în mâinile germanilor. Acesta este un segment de piață care este 90% loial mărcilor Audi, Mercedes, BMW. Așa că am decis să încep jocul în segmentul mediu premium aspirațional cu o mașină care este mai puțin mai sport, care este Gamma, puțin scurtă, puțin mai scurtă decât modul în care poate va arăta o Thema, care este de 4,7 metri, cumva între segmentul C și D. Astfel, dorim să avem o abordare mai confortabilă în lansarea pe piața unde germanii sunt importanți. Deci Gamma va fi mai mult sportback și foarte inovatoare ca design. Nu este chiar un crossover, este mai degrabă o mașină sportback. Nu o poți numi Thema pentru că este foarte departe de a fi o Thema. Desigur, este în visul nostru să avem din nou o Thema… Poate că va face parte din gama următorilor 10 ani. Pentru că, desigur, mai devreme sau mai târziu vom trece prin asta, încercând să înțelegem, să proiectăm și să propunem planul nostru pentru următorii 10 ani. Dar, pentru moment, voi fi foarte fericit să lansez din nou Gamma și Delta, care să spunem că se va întâmpla în 2028. Însă, se întâmplă o mulțime de lucruri pe o piață care este foarte haotică și în cadrul Stellantis, așa că aceste proiecte pot fi ușor amânate.”
Krumislav Barzov dorește să afle dacă există planuri pentru ca și Lancia să utilizeze platforma STLA Large, așa cum face Alfa Romeo. Luca Napolitano a răspuns că nu, pentru Lancia nu există la acest moment această posibilitate, marca italiană nu dorește să intre într-o luptă unde germanii domină clar, anume segmentul mare și de lux.
Krumislav Barzov continuă și pune o întrebare despre cum se va poziționa de acum înainte Lancia pe piață, iar Luca Napolitano a adus explicații despre transformarea și repoziționarea strategică a brandului Lancia pentru a asigura relevanța și viitorul său pe termen lung. În trecut, Lancia se suprapunea cu Fiat, Citroën și Peugeot în ceea ce privește segmentul de preț și clienții țintă, ceea ce limita viabilitatea brandului. A fost necesară o repoziționare strategică pentru a crește valoarea percepută și pentru a revitaliza brandul.
Acum, explică Luca Napolitano, Lancia vizează o gamă de prețuri mai mare (24.000 EUR pentru versiuni hibride și 30.000 EUR pentru cele electrice), dar succesul depinde de atingerea unui nivel de calitate comparabil cu mărcile premium precum Audi și Mini. Modelul Ypsilon a atras un nou profil de clienți, echilibrul de gen al clienților s-a modificat, de la o majoritate feminină (65%) la una masculină (70%). Lancia atrage acum clienți de la branduri precum Toyota, Volkswagen, Mini și Audi. Deși nu toți cumpără, aceștia testează produsele și serviciile, evaluând calitatea oferită. Provocarea majoră este îmbunătățirea continuă a calității produselor și serviciilor, care este esențială pentru creșterea volumelor și a profitabilității.
Vladimir Rybecky, membrul Juriului AUTOBEST din Cehia, a dorit să afle de la Luca Napolitano care vor fi următoarele țări în care Lancia urmează să intre în mod oficial.
Luca Napolitano a evidențiat strategia Lancia de a valorifica originile italiene și de a combina tradiția cu modernitatea printr-o abordare bine calculată. Brandul mizează pe recunoașterea internațională a valorilor italiene în design, cultură, artă, cinema și modă. În afara Italiei, Lancia nu vizează o rețea extinsă de dealeri, ci colaborează cu 70 de puncte de vânzare în Belgia, Olanda, Franța și Spania (aproximativ 10 în Belgia și Olanda, restul în Franța și Spania). Accentul este pus pe calitatea dealerilor și pe pasiunea acestora pentru brand. În contextul unei rețele limitate de dealeri, compania se concentrează pe o experiență de achiziție digitală de înaltă calitate, permițând clienților să exploreze brandul și să înceapă procesul de cumpărare online.
Franța, Spania, Olanda și Belgia sunt piețele prioritare datorită potențialului lor, iar primele semne din ianuarie sunt pozitive, specifică Luca Napolitano. Lancia ia în considerare extinderea pe alte piețe, precum Germania, doar dacă rezultatele din cele patru piețe prioritare sunt favorabile.
Dan Vardie îi adresează o ultimă întrebare lui Luca Napolitano: „Cum vezi acest peisaj de astăzi în Europa, cum poate concura Stellantis cu noii veniți din China? Pentru că am văzut cifre recent și este absolut de necrezut cât de repede cresc brandurile din China.”
Luca Napolitano: „ Am două răspunsuri, Dan. Primul este că puterea noastră sunt mărcile noastre. Am 25 de ani experiență în această companie. Am început în FCA, apoi Stellantis. Știi, până la urmă, ceea ce nu se schimbă niciodată este Lancia, Alfa Romeo, Fiat, Peugeot, Citroen. Deci, există mărci cu o istorie frumoasă de peste un secol. Deci acestea sunt punctele noastre forte și puterea noastră rămâne înăuntru. Cu tot respectul pentru ceilalți, mașinile noastre sunt mașini frumoase de jur împrejur. Cred că a fi Citroen, a fi Peugeot, a fi Fiat, a fi 500, a fi Lancia, a fi Ypsilon, reprezintă o valoare puternică în ceea ce privește diferențierea. Cred că asta reprezintă foarte mult din punct de vedere al personalității. Asta nu se datorează faptului că nu poți avea un decalaj în materie de tehnologie, desigur, pentru că tehnologia bate dragostea. Dar a fi îndrăgostit are o valoare puternică. În al doilea rând, acesta este locul nostru de joacă, suntem foarte puternici din Europa. Avem una dintre cele mai puternice rețele de dealeri cu care știm să ne jucăm. Sincer, așa cum v-am spus mai devreme, am pierdut o oarecare viteză în anul 2024. Trebuie să ne întoarcem la piață, să rămânem aproape de piață. Să încercăm să înțelegem ce ne spune piața. Ne ajustăm gama de produse cu o nouă ofertă de propulsie în conformitate cu cererea pieței. Și cred că aceasta este direcția corectă. Și, din nou, văd deja rezultate bune în ianuarie și februarie 2025. Să sperăm că vom continua să creștem!”, încheie Luca Napolitano.