AUTOpro
Analiza

Unu din cinci europeni mizează pe SUV-uri

Înmatriculările de vehicule din categoria SUV / crossover au crescut anul trecut cu 21%, o majorare cu mult mai mare decât cea de 5,3% a pieței autoturismelor. În 2014 au fost comercializate în Uniunea Europeană nu mai puțin de 2,5 milioane de astfel de mașini ceea ce înseamnă că un cumpărător din cinci a preferat un model cu garda la sol mărită și cu aspect de vehicul de teren chiar dacă puțini dintre aceștia au optat și pentru tracțiune integrală.

Nissan Qashqai

Majoritatea europenilor care au optat în 2014 pentru un SUV a preferat un model din sebsegmentul compact. Din totalul de 2,5 milioane de SUV-uri vândute în Europa anul trecut peste un milion au făcut parte din această zonă a pieței. Lideul absolut al acestui subsegment este Nissan Qashqai, urmat de Volkswagen Tiguan și KIA Sportage. O altă zonă a segmentului SUV care se poate lăuda cu cifre importante este cea a crossoverelor de mici dimensiuni. Din totalul de 761.000 de astfel de mașini înmatriculate în 2014 peste 165.000 au aparținut mărcii Renault grație modelului Captur. Liderul este urmat în clasamentul înmatriculărilor din Europa de Peugeot 2008 și, cum altfel, de autohtonul Dacia Duster.

Renault Captur

O parte importantă din vânzările de SUV-uri a aparținut zonei Compact Premium. Mai bine echipate și mai luxoase decât cele din zona compactelor – dar și mai scumpe – acestea au atras 474.000 de cumpărători. Liderul subsegmentului SUV / Crossover Compact Premium este Audi Q3, urmat de Volvo XC60 și BMW X1. Circa 195.000 de clienți au cumpărat anul trecut SUV-uri mari premium. Aici vânzările sunt dominate de BMW X5, iar pe locurile doi și trei se clasează Range Rover Sport și Mercedes-Benz Clasa M. SUV-uri mari, dar fără calificativul „premium”, au cumpărat în 2014 doar 50.000 de europeni. Cel  ai vândut model este Fiat Freemont, urmat de Hyundai Santa Fe și de Jeep Cherokee.

Audi Q3

Mai multe detalii despre vânzările de vehicule din categoria SUV / Crossover, dar și despre cele mai ineresante noutăți prezentate la Geneva Motor Show 2015 veți putea citi în revista AUTO pro care va apăra la jumătatea lunii martie.

BMW X5

Articole similare

Care ar putea fi explicațiile pentru reducerile Tesla recente

Darius Pana

Cifrele financiare ale Grupul PSA, de la începutul anului 2016

administrator_autopromag

AUTO pro a estimat corect. Piața auto a depășit 70.000 de unități

Stan Robert

Leave a Comment