Elon Musk a prezentat în weekend un prototip al robotului umanoid Optimus pe care îl va produce Tesla. Șeful companiei americane a declarat în cadrul evenimentului intitulat „Tesla AI Day” că acesta ar putea fi fabricat în milioane de exemplare. În momentul în care va fi lansată pe piață, creația gigantului texan va avea un preț mai mic de 20.000 de dolari, ceea ce reprezintă o treime din prețul unui automobil Model Y.
Cel mai bogat om al planetei a precizat că se aşteaptă ca Tesla să fie gata pentru a putea prelua comenzi pentru Optimus în trei până la cel mult cinci ani. Musk a descris efortul de dezvoltare a acestui produs revoluționar pe parcursul a mai bine de un deceniu.
Tesla va produce milioane de roboți umanoizi Optimus
Aceasta reprezintă cea mai detaliată viziune pe care a oferit-o până în prezent asupra unei afaceri despre care a spus în mai multe rânduri că ar putea să fie mai mare decât veniturile obţinute de Tesla din comercializarea celebrelor sale vehicule electrice, informează Reuters.
Musk speră ca acestea să se extindă către conducerea autonomă, dar acest lucru nu a devenit încă realitate, în ciuda promisiunilor sale repetate. CEO-ul Tesla spunea nu demult că până la finalul lui 2022 aceste vehicule autonome vor fi lansate pe piață, însă până în acest moment nimic nu este cert.
Eforturile celor de la Tesla de a proiecta şi de a construi în masă roboţi umanoizi, care vor fi testaţi şi în fabricile sale, diferenţiază compania de peste Ocean de alţi mari producători care au experimentat astfel de roboţi.
Dezvăluirea prototipului Optimus a fost aşteptată cu nerăbdare și a făcut parte din ceea ce Elon Musk descrie ca fiind un efort uriaș pentru ca Tesla să fie văzută ca lider în domenii precum inteligenţa artificială, nu doar o companie care produce „maşini cool”.
Optimus va fi fabricat într-un volum foarte mare, de ordinul a milioane de unități, și se așteaptă să coste mult mai puțin decât o mașină, adică undeva sub 20.000 de dolari.
Tesla spune că Optimus va fi un robot „extrem de capabil”
Un robot de testare experimental, despre care Tesla a spus că a fost dezvoltat în februarie, a urcat la sfârșitul săptămânii trecut pe scena de la Palo Alto (California) și a făcut cu mâna celor prezenți în sală. Musk a explicat că acesta va putea merge în câteva săptămâni.
Totodată, a fost difuzat un filmuleț în care robotul umanoid apărea îndeplinind sarcini simple, precum udarea plantelor, transportul unor cutii sau ridicarea barelor metalice la un centru de producţie Tesla.
„Scopul nostru este acela de a realiza un robot umanoid cât mai repede posibil”, a declarat Elon Musk. „Mai avem, însă, mult de lucru pentru a-l perfecționa pe Optimus… Cred că Optimus va fi incredibil peste 5 sau 10 ani”, a mai precizat miliardarul american.
Musk a mai precizat că prototipurile de roboţi umanoizi realizați de Toyota sau Honda „le lipseşte un creier” şi, deci, capacitatea de a rezolva singuri anumite sarcini sau probleme. În schimb, el spune că Optimus va fi un „robot extrem de capabil”.
Elon Musk a mai spus că, în viitor, roboții umanozi vor fi folosiți în locuințe pentru pregătitul meselor, tunsul gazonului și îngrijirea bătrânilor, devenind chiar un „amic” pentru oameni.
Ce știe să facă robotul umanoid Optimus
Următoarea generaţie de robot de la Tesla va folosi componente proiectate de producătorul american, inclusiv un pachet de baterii de 2,3 kWh, un cip şi o serie de dispozitive de acţionare pentru a-şi putea mișca membrele. Robotul este proiectat să cântărească 73 de kilograme.
Inginerii de la Tesla, care purtau asemenea lui Musk tricouri negre cu o imagine a mâinilor robotizate metalice care făceau forma inimii, au descris modul în care au dezvoltat caracteristicile robotului – inclusiv în domenii precum modul în care acesta își mişcă degetele – concentrându-se pe reducerea costurilor de producţie, mai notează sursa citată.
Inginerii au detaliat procesul prin care Tesla a proiectat brațele lui Optimus şi a folosit tehnologia de simulare a accidentelor pentru a testa capacitatea robotului de a cădea pe faţă fără a se deteriora.