AUTOpro
Generale Stiri

Uzina de anvelope Michelin Victoria împlinește 80 de ani

Aflată în Florești, județul Prahova, în apropiere de orașul Ploiești, uzina de anvelope Victoria a împlinit 80 de ani de existență.

Una dintre cele mai vechi uzine de anvelope din România, fabrica Victoria, astăzi aflată în proprietatea celor de Michelin, a împlinit 80 de ani.

Înființată în perioada interbelică prin decretul regal din iulie 1936, uzina a fost construită în Florești deoarece se afla în apropierea zonei petroliere Prahova. Numele original al uzinei a fost Banloc-Goodrich, fiind singura uzină de anvelope din sud-estul Europei la acea vreme.

Construcția uzinei a durat mai puțin de un an. Echipamentele și mașinile instalate de echipele americane și franceze sunt tehnologie Goodrich.

Inaugurarea uzinei Banloc avea loc pe 4 iulie 1939 în prezența primului ministru Constantin Argetoianu. La finalul anului 1939, uzina avea aproape 250 de angajați și producea peste 11.000 de anvelope.

În timpul războiului, uzina Banloc-Goodrich avea să producă în continuare anvelope, în ciuda deselor bombardamente din zonă. Anvelopele produse aici aveau să echipeze vehiculele armatelor germane, române și ruse. Producția avea să fie adaptată și pentru folosirea cauciucului sintetic.

După război, fabrica de anvelope devine Uzina Chimică Victoria, iar în 1956 se lansează și gama de anvelope Victoria pentru piața din România. Sunt modernizate liniile de producție, se achiziționează mașini noi și se trece la lucrul în trei schimburi. 

Anii 60 aduc și primele automobile de producție autohtonă. Se lansează Dacia 1100, iar acesta era echipat cu anvelope radiale 145-SR-15 produse de uzina Victoria. În 1962, împreună cu Pirelli se pun bazele secției Auto-Moto-Velo, iar anvelopele produse la Florești sunt exportate în Finlanda, Cipru, Grecia, Thailanda și Africa.

Până la finalul perioadei comuniste, Uzina de Anvelope de la Florești a fost una din puținele surse de anvelope pentru automobilele, camioanele și tractoarele din România.

După 1989, uzina a făcut eforturi să îți mențină poziția pe piață și devine parte din Grupul Tofan.

Din 2001, Uzina de la Florești și cea de la Zalău sunt integrate în Grupul Michelin. Producția este diversificată, sunt produse anvelope de 16 inch și se exportă anvelope inclusiv pe piața nord-americană.

Astăzi, uzina Michelin Victoria produce anvelope de la 14 la 20 inch pentru automobile și utilitare acoperind 400 de tipo-dimensiuni. La Florești sunt porduse anvelope de vară și iarnă sub mărcile Kleber și BF Goodrich. 1450 de angajați lucrează la Florești, iar producția este exportată în proporție de 90%.

Cu ocazia aniversării celor 80 de ani de la înființarea uzinei Michelin Victoria, am putut participa la o vizită la fața locului pentru a vedea cum se produc anvelopele de la Florești.

Am putut vizita atelierul fabricare amestec, atelierul de semifabricate (unde sunt produse componentele anvelopei), atelierul de confecție (unde anvelopele sunt asamblate și primesc forma caracteristică) și atelierul de vulcanizare al anvelopei crude (unde șapte linii de presă produc anvelopele în forma finală). 

În fiecare lună sunt produse aproximativ 10.000 de anvelope. Producția variază în funcție de comenzi și nu există stocuri. Toate anvelopele produse la Florești sunt dedicate pieței de retail. 

Articole similare

Noul Swift Sport a fost prezentat oficial la Salonul Auto de la Frankfurt 2017

Filip Sîrbu

Concept car-ul Monza ne arată viitorul lui Opel

Porsche cumpără un pachet de acțiuni al companiei croate de sport și tehnologie Rimac

Filip Sîrbu

Leave a Comment