AUTOpro
Preview Stiri

În direct de la Londra: Eva lui Lotus în premieră mondială

Lotus Evija

AUTOpro a asistat în exclusivitate națională la premiera mondială a lui Lotus Evija, primul hypercar EV fabricat în Marea Britanie și cel mai puternic automobil în fabricație de pe glob!

„Evija înseamnă «the first in existence» sau «the living one». Un nume perfect pentru un model complet nou, primul de când Lotus face parte din familia Geely”, declara Phil Popham, CEO Lotus cars. Evija vine din ebraică și reprezintă unul din multele versiuni ale numelui Eva. Interesant este că Evija este un nume popular în Letonia în timp ce la noi este complet necunoscut. Însă toată lumea a fost de acord la Londra că este un nume cu personalitate care se detașează de celelalte din gama Lotus și nu numai.

Însă numele este cel mai puțin excentric detaliu. Pentru că tot ce oferă acest hypercar este spectaculos. Este un automobil aproape SF care prefigurează următorii 10 ani ai industriei, arătând la multe capitole unde se poate ajunge în următoarea decadă. Nu numai că are tehnologii de top dar le prezintă într-o manieră cum nimeni nu a mai făcut-o până în prezent. Dacă este să începem de la performanțele dinamice, chiar și Bugatti Chiron pălește de invidie când vine vorba de accelerația la 100 km/h realizată în mai puțin de 3 secunde! Oficial, producătorul nu a dorit să precizeze cifra exactă însă discuțiile AUTOpro cu diverși ingineri Lotus au demonstrat că cifra mai exactă este undeva între 2,5- 2,7 secunde. „Cum nu este omologată, nu o putem comunica!” La nivel declarativ sunt deja anunțate și alte mașini capabile să accelereze chiar mai rapid! „Sigur, este dreptul oricărui producător să declare ce vrea. Însă noi realizăm această performanță și tindem să credem că legile fizicii ne arată că a ajunge la 2 secunde și chiar sub este virtual imposibil…” ne declarau aceeași ingineri Lotus. De la 100 la 200 km/h, Evija are nevoie tot sub 3 secunde, iar pentru a ajunge la 300 km/h o face în mai puțin de 9 secunde. Prin comparație cu multe mașini capabile, Evija ajunge la 300 km/h în același timp în care aceste alte mașini abia ajung la prima 100 km/h! Viteza maximă este de 340 km/h!

Cum sunt posibile asemenea performanțe unice? Aflați, în exclusivitate pentru România, din numărul 79 al revistei AUTOpro care va apărea pe piață în luna septembrie.

Lotus Evija

Articole similare

Conceptul Volkswagen ID Roomzz anticipează un SUV electric cu șapte locuri

Dragos Baltateanu

Noul McLaren Artura primește pneuri smart „Cyber Tyre” de la Pirelli

Florin Amariei

McLaren a lansat noul model GT

Robert Stan

Leave a Comment