AUTOpro
Generale

„Răul de maşină” va fi mai des întâlnit în autoturismele autonome

Institutul de Cercetare în domeniul Transportului din cadrul Universităţii din Michigan atrage atenţia că „răul de maşină” va fi mai pregnant în automobilele care se conduc autonom.

Text: Alex Buţu

Sistemul vestibular este mai dezorientat în maşinile care se conduc singure, deoarece şoferul nu mai anticipează la fel manevrele şi mişcările maşinii. În cadrul studiului realizat de institutul american pe 3.200 de subiecţi din SUA, Marea Britanie, Australia, India, Japonia şi China, s-a stabilit şi o listă de activităţi principale pe care le-ar face pasagerii şi şoferul într-o maşină autonomă. Activităţile precum cititul, urmăritul de clipuri video sau TV şi jocurile pe tabletă vor amplifica senzaţia de rău de maşină.

rau de masina

Studiul concluzionează că un procent între 6 şi 12% dintre americanii care vor circula în maşinile autonome vor reşimţi stările de greaţă, ameţeală sau chiar leşin asociate cu răul de maşină. Aceste stări sunt induse din cauza informaţiilor contrare primite de creier. Practic imaginile pe care omul le vede nu sunt corelate cu felul în care echilibrul şi mişcările sunt percepute de urechea internă. Iar severitatea senzaţiei de rău este amplificată prin îndreptarea atenţiei către tablete, citit.

În mod interesant, raportul cercetătorilor din Michigan arată că peste 60% dintre americani ar privi drumul, ar vorbi la telefon sau chiar ar dormi în timp ce maşina se conduce singură. Procentul este egal sau chiar mai mare în China, Japonia, Marea Britanie, Australia şi India.

Institutul oferă şi o serie de soluţii de design de care constructorii auto ar trebui să ţină seamă pentru a reduce răul de maşină: suprafeţe vitrate cât mai mari şi transparente, eliminarea scaunelor care se întorc contra sensului de mers şi restricţionarea cât mai eficientă a mişcărilor capului, introducerea de scaune care se înclină total.

Articole similare

Dacia a aniversat 12 ani de la lansarea primei generații Duster în deșertul Sahara

Mihai Morcovescu

Premieră mondială – Noul Dragon al industriei auto mondiale se numește VINFAST

Filip Sîrbu

Cel mai bun prieten al familiilor – inovatorul Opel Combo Life

Filip Sîrbu

Leave a Comment