Constructorul german Mercedes-Benz a anunțat că a demarat testele cu roboți umanoizi pe linia de producție la fabrica sa din Berlin.
Botezați Apollo, acești roboți au fost dezvoltați de compania americană Apptronik și este folosit pentru sarcinile repetitive, considerate periculoase pentru oameni.
Mercedes-Benz a început testele cu roboții umanoizi în fabrica din Berlin

Producătorul de automobile din Stuttgart a decis să investească masiv în tehnologia robotică. În acest sens, a alocat zeci de milioane de euro în Apptronik, o companie americană din Texas, specializată în dezvoltarea roboților umanoizi dotați cu inteligență artificială.
Într-un nou pas către automatizare, Mercedes-Benz a demarat testele cu acești roboți în unitatea sa de producție din Berlin. Aceste teste vizează în special sarcinile repetitive din liniile de asamblare. Dacă aceste tehnologii vor avea un impact semnificativ în reducerea costurilor de producție, utilizarea roboților ar putea deveni o practică standard în fabricile mărcii.








În prezent, roboții Apollo, care sunt creați de Apptronik, sunt instruiți prin așa-numita metodă de „teleoperare”. Operatorii umani controlează de la distanță acești roboți și îi ajută să învețe treptat procesele de producție pentru a le putea executa autonom.
Testele cu roboți umanoizi vor fi extinse și în alte fabrici
Testele au loc pentru început în campusul Digital Factory din Marienfelde din Berlin. Joerg Burzer, șeful departamentului de producție, spune că se urmărește integrarea roboților în mai multe fabrici și centre de dezvoltare. Scopul este acela de a compensa lipsa forței de muncă, dar și de a automatiza sarcinile repetitive sau cele considerate periculoase pentru oameni.
„Mercedes-Benz Berlin-Marienfelde rămâne la vârful producției de automobile și menține Germania pe hartă ca centru global al inovației. Inteligența artificială și roboții umanoizi deschid o nouă frontieră interesantă care face producția de automobile mai durabilă, mai eficientă și mai inteligentă”, a spus Joerg Burzer. „Factorul decisiv va fi costul. Dacă prețul per robot va ajunge la nivelul a câteva zeci de mii de dolari, ceea ce este realizabil, atunci utilizarea lor va deveni extrem de atractivă”, a mai precizat acesta.
În timp ce alți producători, ca Honda, Hyundai și BMW au testat deja roboți umanoizi pentru diverse sarcini din producție, nici unul nu a implementat deocamdată această tehnologie pe scară largă, relatează Reuters. Mercedes-Benz speră să fie un pionier al acestei tranziții tehnologice, bazându-se pe un mix de robotică avansată și inteligență artificială pentru optimizarea proceselor industriale.