AUTOpro
Generale

La Salonul de la Geneva, Goodyear a prezentat conceptul unui pneu care generează electricitate

Producătorul Goodyear a prezentat o anvelopă interesantă anul acesta la Geneva, care are capacitatea de transforma deformarea care rezultă în timpul rulării în energie electrică. Numită simplu ”BH03” (după codul inițial de dezvoltare), aceasta și-ar putea găsi un loc în viitorul industriei auto, pe fondul creșterii interesului pentru vehiculele electrice.

Text: Dan Scarlat

 D75_4424m

 

Anvelopa generează energie electrică, pe care o poate furniza bateriilor în cazul automobilelor electrice, sau altor tehnologii consumatoare de electricitate la bordul vehiculelor. Acest proces se realizează prin intermediul acțiunii a două tipuri de materiale: cel termoelectric, care transformă căldura generată în interiorul anvelopei și cel piezoelectric, responsabil cu transformarea presiunii în energie electrică datorită deformării structurii.

 

 D75_4391m

 

Aceste materiale formează o rețea de tip 3D care constituie structura din interior a anvelopei, care are și potențialul de a suporta greutatea unei mașini dacă anvelopa este înțepată – o abordare alternativă a tehnologiei RunOnFlat. Din păcate, anvelopa este doar un concept și nu există planuri pentru lansarea pe piață, însă soluțiile experimentate aici își pot găsi locul în dezvoltările viitoare ale companiei.

 

Articole similare

Comunicat de presă Mobilitatea viitorului 4 octombrie Iași

Filip Sîrbu

Concursul de Eleganta Sinaia – Editia a VI-a – 25 iunie 2016

Autopromag

Premieră mondială: Lynk & Co 02 – Recomandat în Jungla urbană

Filip Sîrbu

Leave a Comment