AUTOpro
Analiza AUTO pro Exclusiv Generale Stiri

Exclusiv! Cum poti afla costurile reale ale detinerii unui autoturism!

Azi, importanța costului total al proprietății (Total Cost of Ownership – TCO) a căpătat relevanță și este de așteptat să devină un element cheie în deciziile viitoare ale achiziției unui autoturism.

Dacă în domeniul flotelor auto TCO-ul este un element comun luat în considerare, în achizițiile individuale clienții persoane fizice abia de curând au început să ia în considerare acest factor în calcularea costurilor asumate prin cumpărarea unui vehicul. Importatorii și producătorii doresc să obțină informații relevante privind costurile implicate de proprietatea modelelor proprii pentru luarea deciziilor strategice în direcții precum costurile de întreținere sau menținerea unei valori de piață ridicate a modelelor proprii.

2016-08-05_110223

Dacia Duster are cel mai mic cost de proprietate din segment.

EurotaxTCO este un produs de tip „business intelligence” al Eurotax cu ajutorul căruia importatorii, producătorii auto și companiile de leasing au la dispoziție un instrument care le permite determinarea costului total al propietății pentru modele auto aparținând diferitelor segmente și categorii, luând în considerare costurile totale de achiziție și de utilizare.

Companiile de leasing vor găsi utilizarea instrumentului EurotaxTCO ca aducând o contribuție esențială în simplificarea proceselor de ofertare și aprobare a investițiilor. EurotaxTCO permite realizarea de simulări pentru găsirea variantei optime din punct de vedere al costurilor totale asociate proprietății și automatizează procesul de ofertare și achiziție.

Cu ajutorul acestui instrument companiile sunt capabile să calculeze costurile de achiziție și utilizare al unui vehicul, corespunzător perioadei de deținere a proprietății, maxim 6 ani sau 200000 Km. Costurile se pot compara în timp real pentru mai multe vehicule, luând în cosiderare diferite scenarii de utilizare, conducând la decizii de achiziție corecte și justificate.

2016-08-05_105853

Kadjar vs Qashqai: desi ambele modele folosesc acceasi platforma tehnica, costul de proprietate este mai mic cu 5% in favoarea modelului francez, cu toate ca acesta are un pret de achizitie mai mare decat modelul nipon.

Importatorii auto și rețelele de dealeri pot oferi clienților lor, companii de leasing, dealeri, clienți finali,  informații relevante privind costurile de proprietate avantajoase asociate modelelor proprii în scopul de a le poziționa în raport cu modelele similare din clasă și a crea un avantaj competitiv, ducând la impulsionarea vânzărilor. Datele puse la dispoziție de Eurotax pot sta la baza mesajelor de marketing care promovează modelele prin evidențierea beneficiului adus de un cost total de proprietate scăzut.

Importatorii și producătorii vor avea astfel la dispoziție studii și instrumente software, care să indice poziționarea modelelor proprii pe diferite categorii de costuri față de cele ale competiției și să ofere atât premizele îmbunătățirii propriilor performanțe în zona de întreținere și service, cât și soluțiile pentru menținerea valorii de piață a modelelor proprii.

Ce conține un raport Eurotax pentru TCO?

Raportul TCO cuprinde două componente: costurile de achiziție și costurile de utilizare

A. Cost achiziție, compus din următoarele categorii de costuri:
1. Deprecierea vehiculului – cel mai important factor în costul total de propietate, ce poate reprezenta până la 50% din costul proprietății. Această depreciere reprezintă pierderea din valoare a vehiculului pe perioada luată în cosiderare a deținerii proprietății. Stabilirea valorii de piață a unui vehicul rulat, a deprecierii și a valorilor reziduale în funcție de vechime, kilometraj și alte ajustări specifice sunt o competență de bază a Eurotax și domeniu cheie de expertiză.
2. Costuri de finanțare
3. Leasing baterie (pentru vehiculele electrice)
4. TVA
5. Taxa achiziție – include costurile de înmatriculare și poluare

B. Costul de utilizare este compus din următoarele categorii de costuri:
1. Asigurare
2. Consum combustibil – costul combustilului pentru numărul de kilometri selectat, bazat pe valorile de consum furnizate de către producătorii auto.
3. Pachete service – include servicii și lucrări de întreținere oferite de producatorii auto la achiziționarea unui vehicul nou (opțiune de tip “Service Inclusive”)
4. Mentenanță – reprezintă costul reviziilor pentru perioada selectată
5. Piese de uzura – costul pieselor de uzura (discuri frână, plăcuțe frână etc) și al manoperei aferente.
6. Anvelope
7. Taxe utilizare – Este reprezentat de costul de taxe de drum, impozit etc.

Produsul Eurotax TCO se adresează companiilor din domeniul auto. Este disponibil ca aplicație software cu acces online (web application) și de asemenea ca serviciu prin livrarea de rapoarte personalizate specifice generate de către specialișii Eurotax, pentru un anumit set de modele și de scenarii. Serviciul este disponibil și ca serviciu web (API – WebService) ideal pentru integrarea cu sistemele și aplicațiile IT ale companiilor de leasing sau ale importatorilor auto și rețelelor de dealeri.

Copy of Copy of TCO Automedia(grafice articol)

Articole similare

Uber ar fi putut avea probleme și cu Apple

Filip Sîrbu

BMW Seria 7 va primi în 2024 un sistem de conducere autonomă de nivel 3

Mihai Morcovescu

Cetățenii UE din mediul urban susțin interzicerea mașinilor pe combustie internă din 2030

Florin Amariei

Leave a Comment