AUTOpro
Test drive Stiri

Test Drive în Premieră cu DACIA Bigster HYBRID 155 – Bigster demonstrează și convinge

Test Drive Dacia Bigster Hybrid 155

Primele drive teste cu Bigster HYBRID 155 ne-au convins de toate calitățile dinamice ale noii compacte DACIA. Teoria cu practica se întâlnesc cu bine la Bigster, oferind un cruiser dezirabil, care poate fi și un excelent SUV urban, foarte încăpător, polivalent. Din aceeași filozofie, „DACIA ține cu casa!”

Dan Vardie, Marsilia, Franța

Poate cel mai așteptat drive test al acestui început de an – și poate nu doar pentru noi românii – a avut loc în Franța, în apropierea Marsiliei, și ne-a oferit ocazia să evaluăm cum se aplică teoria la practica de conducere a primului model din segmentul C aflat sub blazonul DACIA. Pentru cei care apreciază cifrele, este bine de precizat că segmentul C european este cel mai mare, reprezentând 23% din total pieței europene – adică aproape un sfert – iar în volume absolute trece de 3 milioane de unități vândute. Luca de Meo este cel care, încă de la venirea sa la începutul acestei decade, a reorientat produsele DACIA și Renault către acest segment mai lucrativ atât ca volume, cât și la nivel de profit! DUSTER este liderul european de retail al SUV-urilor, dar activează pe un segment ceva mai mic. Apropo de generația a III-a, la testele din Franța gazdele noastre ne-au confirmat că sunt deja înregistrate peste 100.000 de comenzi care vor perpetua acest succes. Bigster, fără nici o mașină în showroom – era situația la data testelor noastre – a adunat 10.000 de comenzi , pe „nevăzute”, ce să mai vorbim de teste pentru clienți…

AUTOpro a publicat atât în versiunea on-line cât și în revista tipărită toată oferta pe care Bigster o aduce pentru a convinge o nouă clientelă. Producătorul admite că nu are experiență în segmentul compact și de aceea a apelat la studii de piață menite să extragă ce este esențial și cool pentru consumatorul de automobil din acest segment. Foarte important, ce este cool și esențial pentru un client DACIA… Mai mult, cei mai mulți participanți la studiu au fost din Germania, nemții fiind considerați cei mai pretențioși. Este un exercițiu inedit, care a dus la rezultate cu care poți să fii de acord sau nu. Ca să dăm un exemplu simplu, acest studiu a arătat că în acest segment comanda electrică a scaunelor este esențială. Să nu uităm, până la Bigster, nici un model DACIA nu are o asemenea dotare, fiind considerată ca neesențială. Dar ce comenzi electrice de scaun sunt esențiale? Răspunsul DACIA este că reglarea pe înălțime, rotația spătarului sunt esențiale pentru scaunul șoferului. Dar reglarea pe lungime rămâne pur manuală, așa cum este la modelele actuale. Este această decizie ca urmare a studiului? Adică au spus clienții de compacte că n-au nevoie de reglare electrică pe lungime? Evident că nu avem de unde să știm asemenea detalii ale studiului…

Test Drive Dacia Bigster Hybrid 155

Există și alte dotări noi care au venit în premieră. Cum le-am publicat în cele mai mici detalii în materialele precedente, hai să facem doar o sumarizare a celor mai importante. 

Bigster aduce bine cu conceptul din 2021, concept care a făcut cele mai mari furori din întreaga istorie DACIA. A pionierat un look complet nou, radical, o nouă identitate, un nou limbaj de design mult mai cool, off-road și deopotrivă on-road. În linie cu tendința de-a dreptul invincibilă a supremației SUV-urilor. Pentru prima dată, se oferă opțiunea unei caroserii vopsite în două nuanțe și jante de 19’’. Este această dimensiune în premieră și esențială? Ioana Gramaticu, Directorul de proiect Bigster, ne-a explicat că da, este, în timp ce jantele de 20” sau 21” nu sunt considerate esențiale de consumatorii de compacte!

Avem mai multă tehnologie, cu o ofertă alcătuită integral din motorizări electrificate și dotări precum ecran central de 10’’, tablou de bord digital, hayon cu comandă electrică și un portbagaj ce poate ajunge la 702 l – lider absolut în acest segment. Să nu uităm că Bigster are o lungime de 4,57 m, adică ceva rezonabil de unde și impresia foarte bună despre portbagaj! Apropo de hayon, acesta se deschide electric din cheie, din interior la buton sau din afară apăsând tasta de pe hayon. O întrebare firească pusă de colegii de presă a fost dacă deschiderea cu „piciorul” plasat sub mașină în dreptul portbagajului nu este esențială? Frank Marotte, noul Chief Commercial & Marketing Officer al DACIA ne-a spus clar „Studiul a arătat că nu și noi a trebuit să respectăm voința clienților noștri!” 

Bigster are mai mult confort pentru că are un spațiu interior foarte generos. Pasagerii din spate au loc la picioare de 24 cm, o cifră remarcabilă pentru segment. Scaunele au susținere laterală foarte bună și oferă un confort optim, așa cum am descoperit în timpul celor două zile de teste.

Dacia Bigster HYBRID 155 are o izolație fonică optimizată pe care o descoperi imediat ce închizi ușile mașinii – spre exemplu, parbrizul este mai gros cu peste 3 mm față de parbrizul lui Duster. În premieră la DACIA, are sistem de aer condiționat cu două zone pentru locurile din față și cu aeratoare separate pentru locurile din spate, plafon panoramic cu deschidere electrică – 57 de cm dintr-o lungime totală de 1,2 m – și funcție oscilobatantă, echipament multimedia cu 6 difuzoare și sistem de sunet Arkamys 3D, fără a uita de sistemul inteligent de accesorii YouClip.

Bancheta spate este fracționabilă 40/20/40, permițând transportarea unor obiecte lungi chiar atunci când sunt 4 persoane la bord. Are bare de pavilion modulabile care permit un portbagaj suplimentar de 80 kg. Apropo de portbagaj, acolo este o clapetă „easy-fold” care permite rabatarea parțială și totală a banchetei spate – operațiune realizată din afara mașinii, în dreptul portbagajului cu hayonul deschis – oferind un volum total de peste 2000 l! Are trei tipuri de console centrale, cea mai înaltă de pe versiunea Bigster HYBRID 155 are o cotieră care „ascunde” un mic frigider – altă premieră simpatică la DACIA.

Interiorul DACIA Bigster HYBRID 155

În fine, avem Cruise Control Adaptiv precum și trecerea de la faza scurtă la cea lungă este automată. Ambele funcții le-am verificat în practică și sunt la nivelul oricărei concurențe. 

Așa cum am scris deja, Bigster are mai multe motorizări, dar la testele din Franța am putut conduce doar versiunea Bigster HYBRID 155. Dacia Bigster este primul model din cadrul Renault Group care beneficiază de noua motorizare HYBRID 155. 

Este un motor cu 4 cilindri pe benzină de 107 CP și 205 Nm, două motoare electrice (un motor de 50 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune), o baterie de 1,2 kWh (230 V) și o cutie de viteze automată electrificată. Aceasta dispune de 4 trepte dedicate motorului termic și alte două alocate motorului electric. Această tehnologie combinată este posibilă datorită absenței ambreiajului.

Test Drive Dacia Bigster Hybrid 155
Levierul cutiei automate de viteze de pe DACIA Bigster HYBRID 155

Motorizarea Bigster HYBRID 155 vine în completarea ofertei HYBRID 140 care echipează modelul Jogger și Dacia Duster 3. Ea oferă un plus de putere (+15 CP), de cuplu (170 Nm doar pentru motorul cu combustie, adică +20 Nm) și o capacitate de remorcare superioară (+250 kg, pentru un total de circa 1 tonă). Eficiența este de asemenea îmbunătățită, nivelul consumului și cel al emisiilor fiind mai scăzut cu 6%, în special ca urmare a unui management optimizat al regimului motor la Bigster HYBRID 155.

Test Drive Dacia Bigster Hybrid 155
DACIA Bigster HYBRID 155

Potrivit producătorului, frânarea recuperativă, asociată cu capacitatea de recuperare a energiei de către baterie și cu randamentul cutiei automate permite ca în traficul urban până la 80% din timpul de rulare să se efectueze în mod 100% electric la Bigster HYBRID 155. La rândul ei, pornirea de pe loc are loc sistematic în mod 100 % electric. Ne-am dorit să vizualizăm această dimensiune spectaculoasă – să o recunoaștem! – pentru că de măsurat este clar imposibil. Ecranul de bord are o fereastră în care poți vizualiza în timp real fluxul de energie. Atunci când Bigster HYBRID 155 rulează pe baterie în mod EV, fluxul de culoare albastră este îndreptat spre spatele mașinii, adică consumă energie ca să propulseze automobilul, iar dacă fluxul de energie albastru este îndreptat spre fața mașinii atunci este în mod de recuperare de energie.

Ecran central DACIA Bigster HYBRID 155

În momentul în care motorul termic intră în funcțiune apare o nouă figurină care îți confirmă acest lucru pe ecranul Bigster HYBRID 155. Acest fapt este ușor detectabil și auditiv pentru că trecerea de la mod EV la mod ICE este vocală poate în ciuda unei izolări fonice foarte bune. Nu putem vorbi de vibrații, dar de ceva „zgomot”, da. Însă chiar și cu această vizualizare, o estimare cât de cât serioasă a timpului de rulare EV este practic imposibilă la Bigster HYBRID 155. Fiind atenți la acest subiect avem convingerea că noul Bigster HYBRID 155 are cel puțin 50 – 60% rulare pur EV, cea ce este absolut remarcabil! Poate fi mai mult? Sigur că da. În fond, depinde și de ruta pe care mergi, dacă este în oraș sau la drum „întins”, dacă ești mai agresiv cu pedala sau dimpotrivă, mai gentil, etc. Un fapt aproape incontestabil a fost consumul înregistrat de computerul de bord: 4,4 l/ 100 km după un parcurs de 133,5 km alături de Bigster HYBRID 155, pe un traseu combinat care a trecut de la drumuri prin sate și comune până la autostradă. Este indiscutabil o veste excelentă pentru un SUV de asemenea dimensiuni care nu are nici un fel de încărcare a bateriei direct de la priză, ci se bazează pe softul care gestionează la nivel de milisecundă prestațiile de drum.

Test Drive Dacia Bigster Hybrid 155
DACIA Bigster HYBRID 155

Consumul mediu indicat de producător pentru Bigster HYBRID 155 este de 4,4l – 4,5 l/100 km și o emisie de CO2 de 104-107 g/ km. Deci realitatea este în linie cu teoria, cum destul de rar se întâmplă în lumea auto. Trebuie să precizăm – așa cum o facem adesea – cifrele oferite de producători sunt în conformitate cu ciclul de teste WLTP, elaborat de Comisia Europeană – și nu de producătorii auto – și care deși pretinde că reprezintă realitatea, în trafic consumul real este de cele mai multe ori mai mare, după cum și emisiile poluante și emisia de gaze de seră.  

Ne-am fi dorit să conducem și versiunea mild hybrid 130 4×4. Bigster este adaptat pentru off-road datorită transmisiei sale integrale asociate cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte și un sistem mild-hybrid de 48V. Acesta din urmă susține motorul cu 3 cilindri de 1,2 l turbo, în fazele de demaraj și accelerație. Producătorul afirmă că frânarea regenerativă permite încărcarea bateriei cu 0,8 kWh într-un mod total transparent pentru șofer. Este exact sistemul de pe noul Duster, doar că Bigster este sensibil mai greu, cu 124 Kg – 125 Kg și asta nu are cum să nu afecteze performanțele mașinii în off-road dar și on-road. Versiunea integrală Bigster are o masă de 1428 kg la minim ajungând până la 1515 kg. Este o masă rezonabilă, mai mică decât concurența din segment.

Test Drive Dacia Bigster Hybrid 155
DACIA Bigster HYBRID 155

La drive-ul din Franța ne-am lămurit despre versiunea 4×4 cu cutie automată. Este o versiune confirmată oficial și va fi lansată în premieră pe Duster la sfârșitul acestui an. Ulterior – adică în prima jumătate a anului viitor – aceeași soluție va fi și pe Bigster.

Bigster HYBRID 155 este un „cruiser” care te cucerește. Rulează impecabil, are o dinamică superbă, are liniște la interior, o direcție foarte bună, rafinată. De altfel, toată dinamica este rafinată, un salt clar față de orice alt model din gamă – cum era și firesc pentru acest segment.

Configurația planșă de bord și consolă centrală înălțată – la Bigster HYBRID 155 este cea mai înaltă din cele 3 variante – este una de top așa cum avem la orice concurent din clasă. Sigur, se poate discuta pe marginea plasticelor tari, dar arată bine și asta atenuează considerabil orice „reacție adversă”.

Toate noile dotări sunt binevenite și vor fi apreciate de orice client de DACIA. Sigur, așa cum o spuneam mai sus, se poate dezbate ce este esențial și ce nu, dar atitudinea producătorului este una onestă: „Cumperi ceea ce vezi și plătești ce cumperi!” Asta înseamnă că vânzările vor demonstra dacă cumpărătorul lui Bigster este ok cu ce are sau dacă „ce nu are” este suficient de important pentru a respinge achiziția – credem că este puțin probabil.

Și asta pentru că aici intervine prețul mașinii. Versiunea Essential de start TCe 140 pleacă de la 23.000 Euro (TVA inclus) – un preț foarte bun cu care nu se poate „pune nimeni”! Versiunea intermediară Expression, în funcție de motorizare, pleacă de la 23.400 Euro (TVA inclus) și ajunge la 27.900 Euro (TVA inclus). Spre exemplu, în această versiune propulsia 4×4 TCe 140 costă 26.900 Euro (TVA inclus), din nou un preț remarcabil. Versiunile de top, Journey și Extreme, pleacă de la 26.000 Euro și ajunge la 29.500 Euro (prețuri cu TVA inclus). Ultimul preț este cel al versiunii Journey conduse de noi în Franța. Chiar și pentru versiunea de top Bigster HYBRID 155, SUV-ul păstrează un ecart de câteva mii de Euro față de orice concurență venită de la un producător „popular”. Sigur că orice comparație cu o marcă premium este greșită, după cum și diferența de preț este una la fel de „greșită”! Așa cum o arată toate studiile post pandemie, mai toți europenii de condiție medie au devenit atenți la cheltuieli, preferând mașini cu cel mai mare „value for money”. Deloc întâmplător, Sandero este cea mai vândută mașină din Europa! În acest context, este de așteptat ca Bigster să fie modelul de SUV compact la momentul potrivit cu dotările, prestațiile și prețul potrivit.

DACIA Bigster HYBRID 155

Pe piața noastră au fost deschise vânzările, se poate configura orice motorizare și se poate comanda. Pentru a prezenta calendarul lansării lui Bigster am rugat DACIA să ni-l comunice și iată ce ne-a precizat Elena Apostol, Director de comunicare DACIA pentru România: „Mașina va fi disponibilă în show-room-uri în prima jumătate a lunii aprilie, vom avea o campanie ce va anunța activări dedicate în rețea. Ca motorizări, vor fi disponibile toate cele comunicate ca atare la deschiderea comenzilor. Livrările fiecărei versiuni în parte se vor face în funcție de comenzile primite.

Articole similare

Dacia Sandrider a încheiat cu succes primele teste pentru Dakar 2025

Mihai Morcovescu

Intel caută locul ideal pentru o fabrică de semiconductori în Europa

Florin Amariei

ACEA: Înmatriculările de mașini noi au crescut în Europa cu 21% în luna august