AUTOpro
Stiri

ZIL-111V, mașina care l-a transportat pe Gagarin, estimată la 2,9 milioane de dolari

ZIL mașina Gagarin

Numele cosmonautului rus Iuri Alexeevici Gagarin, primul om care a ajuns în spațiu, nu pare a mai fi un bun vector de marketing în zilele noastre. O mașină unicat cu care a călătorit pionierul misiunilor spațiale nu a putut fi vândută la licitație.

Decapotabila ZIL-111V, cu care a fost plimbat triumfal Iuri Gagarin pe străzile Moscovei pe 14 aprilie 1961 la două zile după întoarcerea sa din spaţiu, nu şi-a găsit cumpărător la o licitaţie desfăşurată ieri.

„Maşina cu care cosmonautul Gagarin a fost dus la Kremlin după zborul său în spaţiu, nu a fost vândută”, a anunțat casa de licitaţii Litfund.

Potrivit Litfund, preţul de pornire al istoricului autovehicul ZIL-111V era de 2,9 milioane de dolari. Aflată în stare perfectă, maşina este una din cele 12 modele fabricate în Uniunea Sovietică exclusiv pentru ocazii importante.

Gagarin a parcurs în această decapotabilă de culoare turcoaz cei 30 de kilometri care despart aeroportul Vnukovo de Kremlin fiind aclamat pe parcursul drumului de o mulţime adunată pentru a își celebra eroul.

Automobilul ZIL-111V, inspirat de modelul american Packard Caribbean, este prevăzut cu motor V8 de 5.980 de centimetri cubi și transmisie autormată. Cu o greutate de 2,6 tone, mașina poate dezvolta o viteză maximă de 170 km/h. Decapotabila a fost fabricată manual între 1960 şi 1962 şi, spre deosebire de Packard, are patru uşi şi o capacitate de 7 pasageri.

Potrivit casei de licitaţii Litfund, Hruşciov i-a dăruit un astfel de model și liderului cubanez Fidel Castro, iar fostul preşedinte al Republicii Demaocrate Germane (RDG), Erich Honneker, deținea și el cel puţin o astfel de maşină în garajul său.

Articole similare

McLaren MSO „carbonizează” versiunea 675LT, însă doar pentru clienți selecți

Autopromag

Alfa Romeo, tribut femeilor din motorsport

Florin Amariei

SsangYong, din nou într-o situație dificilă

Robert Stan

Leave a Comment