AUTOpro
Stiri

ZIL-111V, mașina care l-a transportat pe Gagarin, estimată la 2,9 milioane de dolari

ZIL mașina Gagarin

Numele cosmonautului rus Iuri Alexeevici Gagarin, primul om care a ajuns în spațiu, nu pare a mai fi un bun vector de marketing în zilele noastre. O mașină unicat cu care a călătorit pionierul misiunilor spațiale nu a putut fi vândută la licitație.

Decapotabila ZIL-111V, cu care a fost plimbat triumfal Iuri Gagarin pe străzile Moscovei pe 14 aprilie 1961 la două zile după întoarcerea sa din spaţiu, nu şi-a găsit cumpărător la o licitaţie desfăşurată ieri.

„Maşina cu care cosmonautul Gagarin a fost dus la Kremlin după zborul său în spaţiu, nu a fost vândută”, a anunțat casa de licitaţii Litfund.

Potrivit Litfund, preţul de pornire al istoricului autovehicul ZIL-111V era de 2,9 milioane de dolari. Aflată în stare perfectă, maşina este una din cele 12 modele fabricate în Uniunea Sovietică exclusiv pentru ocazii importante.

Gagarin a parcurs în această decapotabilă de culoare turcoaz cei 30 de kilometri care despart aeroportul Vnukovo de Kremlin fiind aclamat pe parcursul drumului de o mulţime adunată pentru a își celebra eroul.

Automobilul ZIL-111V, inspirat de modelul american Packard Caribbean, este prevăzut cu motor V8 de 5.980 de centimetri cubi și transmisie autormată. Cu o greutate de 2,6 tone, mașina poate dezvolta o viteză maximă de 170 km/h. Decapotabila a fost fabricată manual între 1960 şi 1962 şi, spre deosebire de Packard, are patru uşi şi o capacitate de 7 pasageri.

Potrivit casei de licitaţii Litfund, Hruşciov i-a dăruit un astfel de model și liderului cubanez Fidel Castro, iar fostul preşedinte al Republicii Demaocrate Germane (RDG), Erich Honneker, deținea și el cel puţin o astfel de maşină în garajul său.

Articole similare

Noul SUV compact Citroen C3 Aircross: Citroen consolidează ofensiva internațională SUV

Filip Sîrbu

Audi va lansa și construi cinci modele e-Tron în China

Filip Sîrbu

CE a aprobat alocarea a 53 mil. euro de către România pentru stații de încărcare destinate mașinilor electrice

Robert Stan

Leave a Comment