AUTOpro
Industrie Stiri

Europa, o împătimită a automobilelor electrificate. Mașinile noi înmatriculate în 2020

Datele statistice colectate de ACEA relevă că europenii aleg din ce în ce mai des automobilele plug-in hybrid (PHEV), electrice și hibride în defavoarea celor exclusiv pe benzină sau motorină.

Anul 2020 a însemnat o schimbare dramatică pentru piața automobilelor din Europa. Clienții de mașini noi au ales motorizări electrificate, lăsând deoparte unitățile propulsate numai pe motorină sau benzină. Creșterea este evidentă, chiar dacă a fost un an marcat de pandemie, pentru modelele PHEV: înmatriculările în 2020 față de 2019 au cunoscut o creștere de 262%!

Datele ACEA arată că în trimestrul IV una din șașe mașini noi cumpărate a fost un model electrificat care se poate încărca. De ajutor pentru acest rezultat au fost și măsurile de sprijin menite a atenua impactul avut de Covid-19 asupra industriei auto cuplate cu bonusurile oferite pentru mașinile cu emisii mai mici.

Cele mai multe mașini cumpărate în 2020 în Europa au fost, totuși, cele cu motor pe benzină. Anul trecut, 5 din 10 mașini erau alimentate astfel.

Creșterile pentru cele hibride, electrice și plug-in hybrid (PHEV) au cunoscut, însă, nu pot fi ignorate. Vehiculele hibride au fost preferate de 59% mai mulți clienți față de 2019, în timp ce achizițiile pentru cele complet electrice (EV) s-au dublat.

Per total, în 2020 cota de piață majoritară a fost deținută de mașinile pe benzină cu 47,5% din totalul achizițiilor. Chiar dacă modelele electrificate devin din ce în ce mai atractive, pe locul doi se situează cele cu motorizări diesel a căror cotă de piață a reprezentat 28%. Locurile trei și patru sunt ocupate de hibrizi (11,9%) și electrice (10,5%).

Trimestrul 4 a trăsnit în vânzări

Datele colectate de ACEA ne arată, însă, ca finalul anului trecut a reprezentat cea mai abruptă creștere pentru cumpărarea de automobile electrificate. Față de cele 130.992 de unități din 2019, anul trecut au fost aproape 500.000 de astfel de modele cumpărate. „Vinovate” de această performanță sunt mașinile PHEV și EV. De exemplu, BMW X5 xDrive45 este PHEV, iar Renault Zoe este EV.

Nici mașinile hibride nu au fost ignorate de europeni. Vânzările s-au dublat în trimestrul patru din 2020 pentru acest tip de mașini!

În Uniunea Europeană (fără Bulgaria) avem următoarele creșteri remarcabile:

  • 117% mai multe mașini electrice cumpărate în 2020 față de 2019;
  • 262% mai multe mașini PHEV cumpărate în 2020 față de 2019;
  • 59% mai multe mașini hibride cumpărate în 2020 față de 2019.

Cu toate astea, mașinile noi cu propulsoare exclusiv pe benzină sau motorină formează o mare parte din piața de automobile noi. Trendul acesta, însă, s-ar putea modifica în 2021. Sprijinul guvernamental (ex. Rabla, impozit micșorat, scutiri de taxe) disponibil în mai multe state ale UE s-ar putea să convingă din ce în ce mai mulți conducători auto să aleagă motorizările electrificate.

*Un PHEV are un motor electric și un motor pe benzină sau pe motorină. Pentru alimentarea electrică, se folosește o baterie ce poate fi încărcată cu ușurintă acasă sau la o stație de încărcare publică.
**Un EV este un automobil complet electric.
***Un hibrid e un automobil cu motor pe benzină sau motorină care are și un motor electric capabil de viteze de până în 50 km/h. Bateria acestora nu se încarcă la priză.

FOTO: Gabriel Preda

Articole similare

Programul RABLA Clasic: Prima de casare va crește în acest an cu 15%

Mihai Morcovescu

Noul Hyundai Kona – primele detalii pentru SUV-ul urban ce va fi disponibil în 4 variante distincte

Darius Pana

Formula 1 va debuta pe 5 iulie cu etapa din Austria

administrator_autopromag

Leave a Comment