AUTOpro
Stiri Green car

Bateriile SSB vor schimba mașinile electrice

baterii ssb masini electrice

Despre bateriile solid-state (SSB) s-a tot vorbit în ultimii ani, însă iată concret cum vor schimba ele mașinile electrice (BEV).

În prezent, toate automobilele de serie complet sau parțial electrice adresate celor în nevoie de mobilitate folosesc un amestec de litiu-ion. Folosind electroliți și separatori, electrodul negativ este ținut constant la distanță sigură de cel pozitiv. Electroliții sunt volatili și riscă să se inflameze cu ușurință la temperaturi foarte ridicate. De aceea, un management al temperaturii este extrem de important.

Bateriile SSB vor avea un rol major pentru mașinile electrice, întrucât acestea vor fi mult mai sigure. Fiind deja folosite în dispozitive precum ceasurile smart, ele ar urma să fie disponibile la un cost avantajos în următorii 3-5 ani.

SSB-urile sunt mult mai stabile în compoziția lor chimică, ocupă un spațiu mult mai mic în caroseria mașinii, sunt mai sigure în caz de fisuri și pot oferi timpi de încărcare mult mai rapizi fără degradarea componentelor.

Acum bateriile litiu-ion au o durată de viață optimă (adică nu pierzi exagerat de multă autonomie) de 8-10 ani. Drept dovadă, mulți constructori auto oferă garanție timp de maximum 8 ani pentru înlocuirea bateriei.

Bateriile solid-state, însă, au un dezavantaj curent major: nu pot fi produse în masă. Un constructor auto precum Volkswagen sau Mercedes-Benz ar trebui să tripleze practic prețul unui exemplar complet electric pentru a putea acoperi costul unei baterii SSB. În 2021, producția unui singur acumulator solid state presupune de 8 ori mai multe costuri față de unul pe liti-ion și electroliți.

Lupta, însă, continuă. Toyota, Volkswagen, Stellantis, Ford, Hyundai, Tesla și alți producători prin contractarea serviciilor altor companii precum LG Chem sau Samsung SDI vor să obțină soluția optimă pentru includerea bateriilor solid-state. Vom avea, însă, de așteptat cel puțin încă 5-6 ani pentru a vedea prima mașină cu o astfel de caracteristică.

Articole similare

Avancronica GP Bahrein 2016, din punctul de vedere al pneurilor

administrator_autopromag

Micro-nebunie: Aston Martin Cygnet cu motor V8!

Filip Sîrbu

Suzuki și SkyDrive vor construi mașini zburătoare începând din 2024

Mihai Morcovescu

Leave a Comment