AUTOpro
Generale Stiri

Raport TUV: Dacia Logan se numără printre cele mai nefiabile mașini

Dacia

Organizația TUV, care este echivalentul german al ITP-ului românesc, a publicat recent un raport despre cele mai nefiabile mașini.

Printre automobilele predispuse la defecțiuni se numără și mai multe modele Dacia. Haideți să vedem care dintre acestea stă cel mai prost la capitolul fiabilitate.

În raportul TUV figurează mai multe modele Dacia

TUV

Cele mai recente date publicate de TUV oferă o perspectivă îngrijorătoare asupra a ceea ce i-ar putea aștepta pe cei care doresc să cumpere un model Dacia de ocazie sau unul pe care să-l păstreze pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cum spuneam, TUV este corespondentul ITP-ului românesc. Testul TUV, al cărui nume real este Hauptuntersuchung, este o inspecție tehnică la care trebuie supuse, odată la 24 de luni, toate mașinile cu o vechime mai mare de trei ani. Cu această ocazie sunt testate componentele de siguranță și emisii.

Sunt verificate inclusiv șasiul, frânele, direcția, luminile, oglinzile, centurile de siguranță și multe altele. Dacă o mașină nu trece acest test, aceasta nu pot circula pe drumurile publice. Până în vară au fost testate peste zece milioane de automobile, iar 20% dintre acestea au fost declarate neconforme pentru a circula pe drumurile publice.

Germanii au întocmit un raport cu mașinile care sunt predispuse la defecțiuni, care au fost împărțite pe categorii în funcție de vechime.

La categoria mașinilor cu o vechime de 2-3 ani, Tesla Model 3 a ocupat prima poziție. Cele mai frecvente probleme apărute la electrica americană au fost depistate la sistemul de frânare și la suspensii. Pe poziția a doua în acest segment s-a clasat Dacia Logan, iar pe locul 3 Seat Alhambra.

În ceea ce privește marca românească, aceasta a ocupat primul loc la categoriile 6-7 ani și 8-9 ani, cu modelul Dokker, și la categoriile 8-9 ani și 12-13 ani, cu modelul Logan. În același timp, Dacia figurează și la alte categorii de vârstă, pe locul 2 sau locul 3.

Iată cum se prezintă raportul TUV:

Categorie de vârstăModelRata defecțiunilor (%)
2-3 aniTesla Model 314,7
Dacia Logan11,4
Seat Alhambra10,3
4-5 aniBMW X5/X617,9
VW Sharan17,7
BMW Seria 2 Tourer17,6
6-7 aniDacia Dokker25,9
BMW Seria 5/624,8
Dacia Duster24,6
8-9 aniDacia Dokker32,2
Fiat Punto29,7
Dacia Logan29,1
10-11 aniRenault Twingo36,2
Dacia Logan35,5
Renault Clio34,6
12-13 aniDacia Logan40,9
Renault Twingo39,9
Nissan Qashai38,8
Date: TÜV

Sursa: TÜV via Carscoops

Articole similare

Aehra Sedan, viitorul rival electric pentru Porsche Taycan. Debutul, în 2026

Mihai Morcovescu

Noul Hyundai Kona – primele detalii pentru SUV-ul urban ce va fi disponibil în 4 variante distincte

Darius Pana

Nissan ar putea lansa un GT-R electric până în 2030: 1.341 CP și tracțiune integrală

Mihai Morcovescu