AUTOpro
Generale

Volkswagen Golf R – primele informații și imagini oficiale

Deși inscripția „R” de pe grila lui Volkswagen Golf a apărut abia la modelul ce tocmai a ieșit din fabricație, povestea celor mai puternice variante de serie ale celebrului hatchback german se întinde deja pe parcursul a patru generații. Denumite inițial VR6, apoi R32 timp de două generații, iar în final, notate cu un simplu „R”, cele mai rapide Golf-uri au fost mereu un etalon între hot-hatch-uri, fiind capabile de performanțe care puneau probleme chiar și unor mașini sport cu pretenții.

Și în ciuda unor norme de poluare tot mai stricte, care au dus în cele din urmă la renunțarea la serviciile deliciosului V6 de 3,2 litri, cu al său sunet de-a dreptul cutremurător, Golf R a devenit tot mai performant, ajungând ca în ultima materializare să ofere nu mai puțin de 265 CP, puși pe asfalt de un evoluat sistem de tracțiune integrală.

Însă creșterea în putere a noului GTI, bazat pe noua generație a lui VW Golf sugera destul de clar direcția către care va tinde și noul R.

Der neue Volkswagen Golf R

Programat să debuteze în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt de luna viitoare, noul Golf R va răspunde provocărilor cu un propulsor de 2,0 litri, turbo, capabil de 300 CP și 380 Nm, cei din urmă fiind disponibili pe o plajă de turaţie cuprinsă între 1.800 și 5.000 rpm.

Toată această putere este direcționată  către un sistem de tracţiune integrală, cu diferențial central Haldex de generația a cincea, prin intermediul unei cutii de viteze manuale cu șase trepte sau, opțional, printr-o transmisie cu dublu ambreiaj DSG cu același număr de rapoarte.

Celelalte modificări prevăd o suspensie coborâtă cu 20 mm comparativ cu un Golf convențional (sau 5 mm comparativ cu un GTI), un kit aerodinamic desenat în stilul generației anterioare, o evacuare cvadruplă înglobată în difuzorul aerodinamic, în timp ce opțiunile pentru jante includ versiuni de 18 sau 19 inchi.

Der neue Volkswagen Golf R
Interiorul nu a fost dat încă publicității, însă comunicatul de presă publicat de constructor menționează materiale precum Alcantara sau pretențioasa piele Nappa, asezonate de inserții din fibră de carbon și numeroase logo-uri „R”.

Până la dezvelirea oficială din cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, când vom avea ocazia să admirăm noul Golf R în toată splendoarea, trebuie să ne mulțumim cu cele două imagini și două schițe, pe care le poți vedea în galeria de mai jos.

Text: Alin Ionescu
Foto: VW

Articole similare

Legendarul model Opel Frontera va fi relansat în 2024 sub forma unui SUV electric

Mihai Morcovescu

ACEA – cota de piață a vehiculelor electrificate a crescut vertiginos în 2021

Filip Sîrbu

RECORD DE PARTICIPARE: 60 DE ECHIPAJE ÎN GRAND-PRIX AUTO, MOTO ȘI OFF-ROAD

administrator_autopromag