AUTOpro
Generale Hybrid Mild-hybrid Stiri Test drive

Test drive Fiat Grande Panda Hybrid: PANDASTIC revine! De data asta, hibrid…

AUTOpro a condus în premieră noul Fiat Grande Panda cu propulsie mild-hybrid după ce a fost la primele teste cu versiunea EV.

Noua versiune își propune să atace un segment mai larg de piață pentru a acoperi nevoile actuale. Este capabil să o facă? AUTOpro are toate răspunsurile. Inclusiv despre versiunea 4×4…

Dan Vardie, Torino, Italia

Noul Fiat Grande Panda promovat de celebrul Shaggy

Fiat

„Romantic! Fantastic! Bombastic!”. Sunt cuvintele lui Shaggy care a devenit nu doar autorul reclamei „PANDASTIC”, ci și „Profesorul Shaggy” după cum îl alintă chiar Olivier Francois, Directorul global al mărcii FIAT și Chief Marketing Officer pe grupul Stellantis.

Olivier ne-a spus prin intermediul unui video filmat alături de Shaggy în studioul de înregistrări al acestuia, că „am căutat ceva special pentru a promova noul Grande Panda. Și am realizat că exact în acest an se împlinesc 30 de ani de la lansarea hit-ului mondial „Bombastic”. Împreună cu Shaggy am realizat ideile care reprezintă cel mai bine noul Grande Panda.” De altfel, Shaggy vine în Europa pentru un concert în care va promova noul Grande Panda. Este clar că asistăm la un „endorsement” de mare anvergură și nu doar la o colaborare punctuală pentru o simplă reclamă…

Gaetano Thorel, Directorul pe Europa al mărcii FIAT ne spunea că „acum este momentul lui FIAT !” Executivul italian se referă la proiectul cu numele cod „F1” care începe cu Grande Panda și continuă cu alte FIAT-uri mai mari -unii le numesc „MegaPanda”! Sunt produse despre care Thorel ne spune că vor fi lansate anul viitor și au fost prezentate foarte subtil într-un filmuleț publicat cu ceva timp în urmă.

Același executiv explica, cea mai mare parte a pieții -cel puțin în Italia- este încă dominată de propulsiile clasice pe benzină – ICE- chiar cu cutie manuală! De aceea, FIAT va lansa spre sfârșitul acestui an o asemenea versiune. Thorel a admis pentru AUTOpro că „dieselul nu mai este cerut în acest segment, nici măcar în Italia. Dieselul mai rămâne o opțiune doar pentru anumite mărci premium, în segmentele superioare.”

Același executiv adăuga: „Grande Panda nu este nostalgic, nu are nimic din ideea retro de la Renault 5 sau FIAT 500. Noul FIAT se înscrie în sloganul ABC – Affordable But Cool!”. Este prevăzut să facă vânzări de minim 300.000 de unități pe an, în Europa, America de Sud și Orientul mijlociu. Guillaume Clerc, Directorul de produs FIAT pentru Europa ne-a explicat că va fi fabricat în nu mai puțin de 3 fabrici, câte una în fiecare regiune menționată. În Europa, fabrica FIAT din Serbia este locația de unde ne vin toate versiunile.

Cum se comportă la drum noul Fiat Grande Panda Hybrid

Apriția versiunii MHEV – mild-hybrid – este una așteptată și face parte nu doar din strategia FIAT dar și din cea ce se numește „Multi Energy Strategy” a grupului Stellantis. Interesant este că din această strategie lipsește opțiunea HEV- full hybrid! Întrebat de AUTOpro de ce o asemenea opțiune nu există, executivul italian a recunoscut că asta oferă grupul și FIAT se conformează. L-am întrebat pe Thorel și despre opțiunea PHEV. Acesta ne-a confirmat că nu intră în discuție pentru un segment atât de mic.

Pe de altă parte, există o ușoară confuzie legată de gradul de hibridizare. Toată campania de promovare vorbește de „Hybrid” ca un termen generic fără a preciza că este vorba de MHEV. Ca să fim siguri, noi am verificat cu inginerii FIAT prezenți la teste iar aceștia ne-au confirmat bateria de 0,9 kWh la 48 V, adică exact MHEV. Propulsorul este cunoscutul 1,2 T Gen 3 de 110 CP care are o emisie de 115 g CO2/ km. Cutia de viteze e-DCT este fabricată în legendara fabrică italiană Mirafiori, de unde se exportă peste tot în lume. Thorel ne spunea acest fapt cu mare mândrie, deși era vorba -totuși- doar de o cutie de viteze! Explicația este legată de lunga dispută Stellantis sub conducerea fostului CEO Carlos Tavares cu Guvernul Italiei care a cerut mărirea producției în peninsulă iar Tavares nu a făcut-o… Între timp, Tavres a plecat și un nou CEO a venit, Antonio Filosa, un italian cu 25 de ani experiență la FCA și apoi la Stellantis. Acestuia îi revine sarcina de rezolva și această dispută dar și multe alte probleme cu mult mai complicate…

Spre deosebire de versiunea EV, portbagajul are 50 l în plus – acum bateria este mult mai mică. Însă în rest, versiunea MHEV este identică cu cea EV cu mențiunea că pe hayon este marcat cuvântul „HYBRID”! Adică avem exact același design exterior și interior cu celebra temă legată de bambus sau panourile ușilor realizate din Tetra Pak reciclate. De aceea, nu vom reveni asupra acestor detalii simpatice despre care am scris la momentului testului versiunii EV. Ne vom concentra la ce este diferit ca urmare noului propulsor.

Cât va costa noul Fiat Grande Panda Hybrid în România?

Ce te izbește încă de la început este faptul că noul Grande Panda nu are (aproape) nici un fel de rulaj EV. Dacă întrerupi orice consumator la bord- în primul rând aerul condiționat- și rulezi foarte încet, te vei bucura de ceva rulat EV. Însă în clipa în care ai cuplat aerul, motorul termic intră imediat în funcțiune. Inginerii italieni au insistat că ține de maniera de condus și că în timpul rulajului la viteze mai ridicate apar numeroase momente în care mașina rulează în regim EV- fapt pe care îl confirmăm și noi. Însă la plecarea de pe loc, observația noastră rămâne, în ciuda faptului că pictograma de pe bord ne-a atestat că bateria era plină. Să fie vreo setare „greșită”? Aceiași specialiști au evitat un răspuns tranșant…

Cum ai parte de motorul ICE mai tot timpul, adesea ai senzația că noțiunea de hibrid este mai mult pe hârtie. Însă consumul anunțat de producător de 5,1 l/100 km ar fi totuși o pledoarie pentru MHEV. Noi am rulat undeva la peste 100 km, pe drumuri variate care au inclus autostradă, rute virajate cu diferențe de nivel, etc și am ajuns la puțin peste 6 l/100 km – ceea ce nu este prea rău în raport cu testul WLTP. Motorul nu este neapărat zgomotos dar este prezent, îl simți, îl auzi. Interesant este că la viteze mici, avem o agilitate modestă, accelerația fiind una de pluton. În schimb, la viteze ridicate de autostradă, Fiat Grande Panda se „mișcă” foarte bine. Au fost numeroase momente când ne-am trezit la 150 km/h și chiar mai mult fără să ne dăm seama, fără ca propulsorul să facă vreun efort audibil!

O altă surpriză mai puțin plăcută a fost izolarea termică a parbriz-ului. Dacă la primele teste cu versiunea EV am avut parte de o vreme rece și înnorată acum rulat pe soare și rămas surprinși de cât de multă căldură vine prin parbriz. Sigur că aerul condiționat poate răci parbrizul și diminuează efectul termic. Dar dacă avea inserat un film de protecție UV și IR poate că era mai bine… zicem și noi.

Gazdele noastre nu ne-au confirmat alte „talente” green cum ar fi cât poate rula electric în trafic urban sau cu cât se reduce emisia de CO2 în raport cu versiunea ICE. Sunt detalii pe care alte mărci le anunță… Însă dincolo de micile noastre observații, Fiat Grande Panda MHEV este o ofertă convingătoare, care va prinde la multă lume, inclusiv în România. Toate calitățile de care am vorbit la testul versiunii EV se regăsesc și la această versiune.

Pe piața noastră, se poate beneficia de Programul Rabla iar prețul de pornire în Romania este de 18.850 Euro (TVA inclus). La această soluție, primești 12.000 de lei – aproximativ 2.390 de euro – de la stat cu condiția să casezi o mașină veche. Așa prețul de pornire este de 16.460 de euro. Este un preț bun pentru o mașină care îți reduce stress-ul. Nu ai grija alimentării la o stație AC sau DC ca la versiunea EV și rulezi într-o mașină corectă, care face parte din cea ce se numește mașini verzi. Ai consumuri și costuri de exploatare rezonabile și o mașină care arată foarte bine, specială, unică, fără să copieze pe nimeni.  Este o mașină populară așa cum a fost mereu FIAT-ul, în segmentul mașinilor mici care pot căra destul de multe. Dacă te recunoști în acest segment, atunci această versiune de Grande Panda este pentru tine.

Concept car – Grande Panda 4×4

Cu ocazia testelor versiunii MHEV, gazdele noastre ne-au prezentat și conceptul care prefigurează versiunea 4×4. Am descoperit un Fiat Grande Panda cu un impact vizual pe măsura istoriei absolut remarcabile a acestui automobil. Trebuie să ne amintim că pentru mulți ani, foarte mulți oameni din sudul Europei- mai ales cei care locuiesc în zonele montane- au folosit Panda 4×4 care a devenit un icon, iubit și util acestor oameni.

Conceptul prezentat de culoare „Dark Red” este un Grande Panda pe steroizi, cu un look de „ranger” care vrea și poate să evolueze în orice off-road. Este o imagine care nu poate decât să facă bine modelului Grande Panda. Interiorul folosește o tapițerie de velur care se constituie ca o notă retro, ușor romantică, în fond un tribut adus acestui model iconic. Foarte interesantă este îmbinarea între această notă retro cu modernitatea interiorului noului Fiat Grande Panda. Sunt numeroase „etichete” care ne spun clar că ne aflăm la interiorul versiunii integrale- așa cum se poate vedea din pozele exclusive AUTOpro. De altfel, ne-am luat inima în dinți si am intrat la interiorul mașinii spre nemulțumirea gazdelor noastre care nu au permis presei acest lucru. Fiind însă „băieți buni” nu am murdărit, nu am stricat nimic și am lăsat concept car-ul întreg pentru a fi vizionat în continuare de alte mii de oameni care vor spera că modelul de serie va veni curând….

Din păcate, acest curând s-ar putea să nu fie …prea curând. Gazdele noastre au acceptat o discuție mai profundă cu AUTOpro și au admis că drumul spre realitatea unei producții de serii pentru această versiune s-a putea să fie ceva mai lung… Guillome Clerc, ne spunea onest „acum suntem în analize multiple pentru a vedea cum am putea realiza proiectul, care soluții sunt cele mai bune, atât tehnic cât și financiar, de costuri.” Iar noi am adăuga și cele legate de problemele de mediu.

Să explicăm. Soluția mecanică din trecut nu mai poate fi folosită în ziua de azi. „Smart Platform” este o platformă multi-energy dar nu și „multi-traction control”. Pe vremuri, o cutie manuală cinstită făcea casă bună cu propulsia 4×4. Astăzi, cutiile automate au cucerit și acest teren și nu prea ne mai putem întoarce la ce a fost…

O altă problemă o reprezinte sistemul de tracțiune integrală. Un sistem mecanic clasic nu intră în vederile producătorului italian din toate motivele de mai sus. De aceea, așa cum ne spuneau discret inginerii FIAT cu care am discutat, se studiază soluția cu puntea spate electrificată. Adică, o punte independentă controlată de un motor electric care să intervină atunci când este nevoie. Este exact același principiu de la noua DACIA Duster 4×4 cu cutie automată, despre care am scris aici pe site-ul autopro.ro Problema este că pentru această soluție ai nevoie de încă o baterie care să alimenteze motorul pentru puntea spate. O baterie care se adaugă celei existente pe soluția MHEV și care trebuie să se reîncarce tot de la motorul termic care propulsează mașina. Bateria dar și noul propulsor electric presupune mase suplimentare – și nu tocmai mici- care vor induce – culmea- o și mai mică autonomie! Mai mult, tracțiunea „integrală” va avea o perioadă foarte scurtă de funcționare și oricum va fi o soluție doar pentru situații tranzitorii de lipsă de aderență a punții față și în nici un caz nu este vorba de un 4×4, nici măcar de un AWD.

Această soluție a fost pionierată acum două decade de Mazda în Japonia, tocmai pentru a ajuta ieșirea mașinii dintr-o locație cu aderență mai mică și pentru a corecta traiectoria în mers când mașina tinde să derapeze. Însă vorbim de o funcționare extrem de limitată în timp dar și de intensitate a solicitării 4×4. De aceea, indiferent cum o dăm, dacă această soluție va fi adoptată, nu va fi vorba de o Grande Panda 4z4 ci de un compromis care poate ne dă o senzație de liniște pe suprafețe alunecoase dar cam atât. Inginerii companiei cu care am discutat ne-au confirmat toate cele spuse aici și ne-au împărtășit că sunt preocupați de limitele acestei soluții.

Pe de altă parte, în discuție intervine și factorul economic. Thorel în cadrul interviului exclusiv, ne-a mărturisit că în ultimul an de vânzare Panda 4×4, procentul se redusese la 5% din mixul de vânzării. „Da știu, percepția este că procentul este mult mai mare! Dar una este percepția și alta este realitatea!” Pe plan european vânzările 4×4 sunt tot mai mici. Dacă este să dăm exemplul lui Duster, în România avem o cotă de piață de aproape 60% pentru 4×4 dar la nivel european scade spre 20%. Și asta în condițiile în care Duster este un succes de proporții continentale cu calități off-road spectaculoase, cu prețuri foarte bune și cu consumuri foarte bune! În aceste condiții, executivul italian pune o întrebare firească: merită tot efortul pentru un model – adevărat- iconic dar cu o previziune de vânzări modestă?

Realizarea concept- car-ului are tocmai menirea de a stârni discuții care să arate realitatea, fezabilitatea și dezarabilitatea acestui icon. În măsura în care, această dezbatere dublată de studii serioase vor demonstra rentabilitatea acestui proiect, suntem siguri că FIAT îl va aduce pe piață. Spre bucuria multor fani. Dar chiar și așa, soluția de tracțiune va fi ceva „light” cât să ne încânte imaginația 4×4… Sau poate că tocmai asta va vinde, pentru că mulți nu vor mai folosi noul Grande Panda 4×4 în condiții grele, așa cum o făceau cu vechea generație…

Articole similare

Americanii de la Rivian au prezentat noul SUV electric R2. Debut în 2026

Mihai Morcovescu

Genesis Neolun Concept prefigurează un viitor SUV electric de lux

Mihai Morcovescu

Uber ar fi putut avea probleme și cu Apple

Filip Sîrbu