AUTOpro
Generale

Suzuki a lansat un nou motor pe benzină de 1.2 litri cu tehnologia DUALJET

Suzuki a lansat, în premieră, un motor pe benzină de 1.2 litri cu tehnologia DUALJET, care combină performanțele dinamice foarte bune cu o eficiență crescută a folosirii combustibilului. Aceasta provine dintr-o eficiență termică îmbunătățită, adică a crescut semnificativ gradul de transformare a energiei termice a combustibilului în energie mecanică. Motorul DUALJET va echipa modelul Suzuki Swift, furnizează o putere de 66kW/6000rpm, un cuplu maxim de 120Nm/4400rpm, un consum de 4,4l/100km și emisii de CO2 de 100g/km.

În mod normal, mai mult de jumătate din energia combustibilului se pierde în timpul procesului de transformare în energie mecanică. Unul dintre modurile prin care Suzuki a reușit creșterea eficienței termice este creșterea ratei de compresie. Modelul DUALJET are o cameră de compresie mai compactă decât motoarele standard, ceea ce crează o rată de compresie optimă de 12:1. Aceasta duce la putere și cuplu mai mari, plus un consum de combustibil mai mic. Pe de altă parte, mărirea ratei de compresie poate duce la o creștere a temperaturii și a presiunii în cilindri ceea ce poate provoca combustie anormală, un fenomen foarte dăunător pentru motor. Pentru a elimina acest posibil efect negativ, Suzuki a implementat mai multe soluții tehnice.

Sistemul DUALJET presupune existența a două injectoare de benzină pentru fiecare cilindru, o premieră pentru Suzuki. În plus, injectoarele sunt plasate mai aproape de camera de ardere, astfel că jetul fin de combustibil se vaporizează mult mai repede, temperatura internă scade și eficiența termică crește, eliminând arderile anormale. Forma cămășii prin care trece lichidul de răcire a pistoanelor a fost îmbunătățită tot în ideea unei eficiențe termice mărite.

Noul DUALJET propune, în premieră pentru un motor pe benzină Suzuki, un sistem EGR care preia o parte din gazele de evacuare, le răcește și le reintroduce în sistemul de admisie. Efectul este tot scăderea temperaturii de ardere și a riscului apariției combustiei anormale. O altă soluție tehnică inteligentă cu care vine DUALJET este îmbunătățirea formei supapelor de admisie și a pistoanelor, fapt care crează un amestec mult mai fin și, deci, mai ușor de aprins și de ars.

Noul Suzuki Swift va fi disponibil în locațiile showroom ale rețelei Suzuki România începând cu luna mai.

Articole similare

Mercedes-Benz Viano şi Hotelul InterContinental, experienţa călătoriei de înaltă clasă

Fiat a fost cea mai bine vândută marcă din grupul Stellantis în primele șase luni din 2023

Mihai Morcovescu

Tesla va produce anual patru milioane de mașini accesibile până în 2030. Noul Model 2 va sosi până în 2025

Mihai Morcovescu