Aceasta este întrebarea pe care și-o pun foarte mulți fani, dar și curioși despre viitorul mărcii britanice Jaguar.
AUTOpro a fost la Goowood Festival of Speed unde noul Type 00 a fost prezentat publicului larg pentru prima dată. Am stat de vorbă cu cel mai înalt executiv prezent și avem un story în exclusivitate mondială.
Dan Vardie, Goodwood, Marea Britanie
Noul concept Type 00, bijuteria coroanei Jaguar

În decembrie 2024, Jaguar a ales Miami Art Week ca loc pentru premiera mondială a conceptului Type 00 care reprezintă noul destin complet diferit de tot ce a fost până acum. Gerry McGovern, Chief Creating Officer al JLR, este creditat ca fiind principalul artizan al acestei abordări. „Copy nothing” este sloganul care s-ar putea traduce cu „să nu copiezi nimic din tot ce există” și este atribuit chiar lui Sir William Lyons, cel care acum 90 de ani a creat acest brand de mașină.
Cu această ocazie, la Miami a debutat noul corp de litere simetrice ca nouă exprimare vizuală a numelui mărcii dar și noua felină care se adaptează mai bine la epoca EV. Nick White, actualul Director de comunicare Jaguar, a fost gazda noastră la Goodwood în standul Jaguar unde am putut vedea concept car-ul în culoarea Inception Silver Blue, numită și „London Blue”. Așa cum ne spunea Nick este o culoare inspirată din Opalescent Silver Blue, o culoare a anilor ”60 „aleasă pentru a reflecta istoria Jaguar”.
Forma de coupe este în mod „exuberant” tratată pentru a revela o formă cum nu mai există în industrie. Și care nu are nimic în comun cu modelele Jaguar precedente.

„Type 00 este viziunea noastră pentru viitor. Numele semnifică resetarea mărcii- de aici un 0- iar al doilea 0 se referă la viitorul electric al mărcii. Gerry crede că nu merită să realizăm concepte care să nu arate ca mașinile de serie. Așadar, când vom lansa prima mașină de serie, va exista o mare asemănare cu Type 00, având același proporții exuberante!” ne explică White. Însă prima mașină de serie nu va fi un coupe precum conceptul Type 00 ci un Grand Tourer -GT. „Confirm, prima noastră mașină va fi un GT cu 4 uși. Ne-am angajat să fim un brand total electric și am investit în propria noastră arhitectură electrică JEA – Jaguar Electrical Arhitecture – pentru următorii 9-10 ani. Este o investiție strategică pe termen lung!” adaugă White.
Type 00 se distinge și prin absența lunetei, oglinda retrovizoare fiind „înlocuită” cu un ecran care proiectează imagini 4 k pe același spațiu – cum deja se întâmplă în unele modele JLR. Însă nu am putut afla dacă această idee se păstrează și la GT. Noul Jaguar GT va fi fabricat în Marea Britanie și va avea o autonomie pur electrică de 770 km în regim WLTP. Platforma va permite încărcarea în regim DC Fast charge a 321 km în doar 15 min. Ceea ce înseamnă cam 4,7 min pentru 100 km. Indiscutabil, este o performanță de top în acest moment. Însă așa cum ne arată rezultatele măsurătorilor auditate ECOBEST Challenge, recordul de azi este de 4 min pentru a încărca 100 km, iar timp de 5-6 min sunt deja la îndemâna a câțiva producători de mașini electrice populare. Dacă se dorește ca această performanță să rămână redutabilă, va trebui îmbunătățită imediat după lansarea primului model.








Inițial, Jaguar a declarat că primul model de serie va fi lansat anul acesta. Însă la Goodwood, Nick White a confirmat pentru AUTOpro că lansarea a fost amânată pentru anul viitor, acesta nedorind să fie mai precis. Noi am aflat că cel mai probabil, noul GT va intra în fabricație în vara anului viitor – într-un an de acum în colo- primele vânzări fiind prevăzute pentru septembrie 2026. Întârzierea vânzărilor cu aproape un an a fost motivată de White cu „necesitatea derulării unor teste extinse cu noua platformă electrică.” Este exact același motiv invocat și de executivii Range Rover pentru întârzierea lansării versiunii electrice a lui RR și RRS- care era inițial programată pentru sfârșitul lui 2024. AUTOpro a aflat că executivii JLR se uită și la evoluția vânzărilor EV în Europa, SUA și chiar în China și încearcă să culeagă informații cât mai multe pentru a lua cea mai bună decizie economică. Apropo de China, acolo se conturează relansarea modelului Freelander care ar putea deveni o nouă marcă în „Hause of Brands”!
Ce modele va lansa Jaguar în următorii ani

Am dorit să aflăm care ar putea fi următoarele modele Jaguar și ce tip de caroserii ar putea fi lansate. Să ne așteptăm la un SUV? „Deocamdată ne concentrăm doar pe GT fără să detaliem nimic din ce va urma”, a precizat White care a continuat: „În acest moment suntem în faza de construire a noii mărci Jaguar. Am făcut ample cercetări în lume și am descoperit că putem avea două tipuri de public. Avem o nouă generație de clienți, unde segmentul feminin devine tot mai vocal. Sunt tineri aspiraționali, cu o vârstă medie de 32 de ani – cum este în China, de exemplu – pasionați de lux și modă. De altfel, urmărind tendințele în lux constatăm că vârsta consumatorilor scade destul de mult. În fine, al doilea public țintă este cele tradițional, puțin mai în vârstă, preponderent masculin”.
Apropo de publicul țintă, Președintele Jaguar, Rawdon Glover, a declarat în presa britanică că doar 15% din actuala clientelă Jaguar va rămâne în viitor. Este o renunțare dramatică, cum nimeni nu a făcut-o -cel puțin conștient- până acum! Nick White admitea pentru AUTOpro că în ultimele două decade s-au făcut greșeli de abordare a brand-ului care a condus la rezultate slabe. La vârful vânzărilor de dinainte de pandemie, Jaguar ajungea pe peste 180.000 de unități vândute global. Anul trecut a scăzut la puțin peste 30.000 de unități. Producția tuturor modelelor – cu excepția F-Pace – a fost stopată definitiv. La momentul interviului nostru cu White acesta a confirmat pentru AUTOpro că și producția F Pace a fost oprită: „Mai există doar câteva stocuri în China și încă în vreo două regiuni, dar asta este tot. A fost o decizie conștientă de oprire totală a producției Jaguar. Avem nevoie de o perioadă de – așa cum spuneam mai devreme- de construcție a noului brand Jaguar!”. Ca o observație, menționată de toată presa, este scoaterea din fabricație a lui I Pace, singurul model complet electric. Ce-i drept, a fost un automobil pe care nu l-a produs Jaguar, ci a apelat la Magna, producând modelul în Austria.
Noul GT se va vinde la un preț care are 6 cifre. Asta înseamnă că va fi cel puțin 100.000 euro însă AUTOpro a aflat că prețul de plecare ar putea ajunge ușor la 200.000 Euro. White nu a dorit să comenteze gama de prețuri însă ne-a spus că Jaguar va avea un nr select de magazine de tip „lounge” proprii – „unul în Paris, în așa numitul „Triunghi de Aur” și altul în Londra, fiind primele pe care la anunțăm”. Aceste magazine de lux vor fi proprietatea companiei și vor fi plasate în cele mai afluente locații de pe planetă. Nu este nimic nou pe această temă, mai multe mărci – începând cu Tesla, continuând cu Lucid, Genesis și chiar Infiniti sau Vinfast- au mers pe acest model.
Apropo de Tesla, White a precizat: „Nu vom merge pe modelul de vândut mașini pe internet!” Executivul britanic se referă la faptul că ai nevoie ca mașină să fie văzută cel puțin de cel care este dispus să ofere o asemenea sumă! Tacit, același executiv a admis că modelul Tesla este unic și a mers doar pentru Tesla… White avansează ideea că nu se va renunța total la dealeri specializați în vânzarea noului Jaguar dar aceștia vor fi „școliți” pentru a fi la nivelul, standardele impuse acum. Nici ca geografie, White nu a dorit să fie mai explicit. Spre exemplu, vom avea un dealer Jaguar în România? Sau doar unul pe regiune? Nu am primit nici un răspuns clar, White lăsând deschisă orice oportunitate…
Am dorit să aflăm care ar putea fi modelul de business al noului Jaguar. Exact același lucru i-am întrebat în ultimele două decade pe cei care au condus marca britanică începând cu Adrian Hallmark – astăzi CEO Aston Martin.. – și nu ne-am putut lămuri. Pentru că pentru a avea succes într-o asemenea ligă, poți să optezi pentru modelul Ferrari, Bentley care presupune o producție de 1.000- 5.000 de unități pe an sau pe modelul Porsche, care a trecut de 200.000 de unități! Între aceste modele dimensionale -în primul rând- opțiunea de a merge pe 30.000-50.000 de unități vândute anual – în genul Maserati, dacă doriți – nu pare să fie un model de business de succes. L-am întrebat pe White care ar putea fi viitorul noului Jaguar observând că visurile vechi de a concura cu Mercedes, BMW sau Audi s-au dovedit complet nerealiste – și abandonate chiar oficial la un moment dat. Însă White nu a dorit să ne ofere o perspectivă mai clară. A admis că probabil „vor fi mai mult de 10.000 de unități produse anual” dar cât de multe, a refuzat să facă vreun pronostic.
„Am fost la Monte Carlo cu noul Type 00 care a fost prezentat unei clientele foarte bogate. Genul de oameni care cumpără pe loc, fără să se uite la partea financiară. Am văzut multă dragoste pentru marca Jaguar, am văzut mesajul de a veni pe piață cu această filozofie de design. Însă trebuie să evaluăm cât de mare este această cerere, să ne gândim la fezabilitatea fabricării unui model sau altul. Concret, dacă mă întrebi acum, nu avem în plan să producem în serie un Type 00.” ne declara în exclusivitate Nick White care a admis imediat că orice plan poate fi revizuit tocmai în funcție de cerere și oportunitate…
White este de acord că la clientela noului Jaguar vorbim de „oameni cu o avere considerabilă, pasionați de lux. Pentru că da, noul Jaguar este despre lux. Cel care va conduce o asemenea mașină vrea să fie original, să iasă în evidență cu o mașină exuberantă. Din această perspectivă, nu cred într-o comparație cu vreun alt brand de lux!” Nici măcar o discuție legată de Hermes, Chanel sau Louis Vuitton nu intră în vederea lui White. În schimb acesta admite că viitorul posesor de Jaguar va avea mai multe mașini în garaj. „Noi suntem House of Jaguar dar mai avem în „casă” și Range Rover, Defender și Discovery. Este probabil ca viitorul posesor de Jaguar să dețină deja și alte mașini din House of Brands.” Însă despre alte mărci de mașini de lux, White nu a dorit să facă vreun comentariu…
Rawdon Glover a mai declarat în presa britanică că un cumpărător de mașină de lux nu se uită la motor și putere – care ar fi pe locul 13 în alegerea unui asemenea tip de cumpărător- ci la design și la interior. Cu ocazia vizitei noastre la Goodwood, am dorit să vedem pe viu cum arată interiorul lui Type 00. Producătorul insistă pe cele trei materiale cheie care formează nota unică a interiorului: alamă, travertin și materiale textile – în general din lână! Care materiale creează un design unic, o atmosferă specială și un vibe pe măsură. Se insistă pe conceptul „Prism” care extinde conceptul de personalizare clasic, care adaugă și un alt material natural, alabastru.
Animațiile pe cele două ecrane digitale sunt create în tehnica „Chiaroscuro” care folosește lumina și umbra pentru a defini obiectele în 3D. Sunt teme interesante pe care -speram – să le vom descoperi când viitorul GT va deveni realitate. Ce am văzut ca atare, este o cabină „secționată” de o coloană centrală de 3,2 m realizată din alamă finisată manual- astfel încât cei doi pasageri să fie clar separați fizic- și un volan de o formă interesantă dar improbabilă în versiunea de serie. Aș vrea să reamintim celor mai pasionați fani Jaguar că în urmă cu ceva ani, compania dădea publicității un volan oarecum asemănător ca design cu cel de pe Type 00 și care era detașabil – adică îl luai acasă- ca un fel de „cheie” a întregii mașini! Evident că acel proiect a dispărut și nimeni de la JLR nu mai vorbește de așa ceva…
Tot la capitolul uitare se vor înscrie – cel mai probabil – și cele două uși de tip fluture sau hayon-ul „pantograph”, deși hayon-ul s-ar putea să „supraviețuiască” producției de serie. Suntem departe de a face o analiză serioasă a interiorului pentru că în tradiția industriei este să prezinte un interior futurist pentru ca ulterior producția de serie să aducă lucrurile mai aproape de ce se poate. Însă chiar și dacă ar fi să devină realitate 100%, ca unii care suntem în industria asta de vreo 35 de ani și am văzut multe concepte, ne rezervăm dreptul de a spune că deși unic, acest interior nu prevede vreun mega succes… Sigur, ne putem înșela.
Care va fi viitorul mărcii Jaguar
Dacă adunăm toate informațiile pe care ni le-a oferit Nick White într-un răstimp important petrecut împreună, în exclusivitate, și adăugăm toate informațiile oficiale plus diversele articole documentate – atâtea câte au fost – descoperim puține detalii definitorii care să ne ofere o imagine sigură despre ce urmează. În ultimele decade, subsemnatul este unul care a discutat cu mulți executivi JLR care au promis evoluții importante pentru Jaguar dar care nu au devenit realitate niciodată sau prea puțin ca să fie un succes. Apropo de foști top executivi JLR, unul dintre aceștia ne-a confirmat că acest concept datează de câțiva ani și era inițial văzut ca un posibil succesor al coupe-ului mare Jaguar, un „frate” mai mare al lui F -Type, dacă vreți. Potrivit acestui fost executiv JLR care a dorit să rămână anonim, Gerry este cel care a ales acest concept dintre cele existente și l-a ridicat la nivel de concept definitoriu pentru viitorul mărcii.
L-am întrebat pe Nick, de ce am crede acum toate cele prezentate când timp de decade, au fost promisiuni făcute de oameni responsabili care nu s-au validat? Acesta nu ne-a putut da vreun argument irefutabil dar a insistat că vom vedea tot ce ne-a spus cum va deveni realitate. Lucru de care nu ne îndoim. Dar va avea succes? Ei bine, cu informațiile pe care le-ați citit aici, este greu să faci un pronostic…
În fine, am păstrat la finalul discuției noastre cu Nick White, cea mai provocatoare întrebare: este cumva Jaguar de vânzare? Într-o lume în care mărci legendare precum Maserati sau Alfa Romeo – care merg foarte prost – sunt în analiză la Stelantis pentru orice posibilă strategie, inclusiv cea a vânzării mărcii, a elimina o asemenea opțiune, nu este corect, măcar din principiu.
Dincolo de perplexitatea lui Nick în fața întrebării – dovadă că nimeni nu i-a propus o asemenea alternativă – acesta a răspuns „evident, nu” și a adăugat „De ce am mai investi atâta dacă nu am crede în Jaguar?” Contraargumentul este, cu această investiție Jaguar are șanse să se poată vinde la o sumă remarcabilă în timp ce în starea actuală, cu toată producția oprită, este mai mult o marcă pe „hârtie” decât una în realitate.
Însă, o decizie atât de dramatică – dacă ar fi cazul – ar putea fi luată doar de proprietar, adică de Tata Motors. Și evident că nu avem nici un „hint” în acest sens, este doar o simplă ipoteză. Legendarul Ratan Tata a povestit pe scena Galei AUTOBEST când a acceptat să devină membru în Hall of Fame-ul AUTOBEST, probabil Oscarul tuturor Hall of Fame-urilor auto la nivel mondial, că deși a dorit inițial să cumpere de la Ford doar Land Rover, până la urmă avea să plătească 1,7 mld sterline pentru un pachet în care a fost inclus și Jaguar!
Ratan Tata ne-a spus atunci că valoarea lui Jaguar era cu adevărat foarte mică așa că – pe vremea achiziției, 2 iunie 2008 – Ratan Tata a considerat-o corectă. Și așa s-a născut compania Jaguar Land Rover. Astăzi Ratan nu mai există și este de datoria celor care conduc destinele Tata Motors să decidă ce este mai bine pentru marca Jaguar. Să sperăm că o vor face!